Image 1
Image 2

Cârnaţii de Pleşcoi disputaţi de mai mulţi producători

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Cârnaţi de Pleşcoi
Cârnaţi de Pleşcoi

Reatestarea produselor tradiţionale trebuia făcută până pe 11 septembrie, când a fost termenul limită de depunere a documentaţiei specifice. Potrivit unor informaţii date spre ştiinţă publică de către publicaţia Recolta.eu, Cârnaţii de Pleşcoi au devenit subiect de dispută.

Mai mulţi agenţi economici au intenţionat să obţină pentru acest produs atestatul de tradiţional, dar comisia de evaluare a constatat unele diferenţe în ceea ce priveşte reţetele propuse.

O reţetă tradiţională deja înregistrată, aşa cum se menţionează în materialul la care ne referim, ar conţine nitraţi şi nitriţi. Se susţine că această reţetă nu are nicio legătură cu produsul tradiţional realizat în comuna Berca.

Ba mai mult se susţine că peste 20% din carnea de oaie utilizată ca materie primă provine din Spania, pe motivul că ar avea calitate mai bună decât cea autohtonă şi că ar da un randament mai bun la prelucrare.

Cele de mai sus au condus la blocarea procedurii de atestare din partea altor producători care susţin că deţin reţeta originală care trebuie să fie atestată şi poi protejată pe piaţa comunitară.

Gâlceava este departe de a se fi soluţionat. Unii producători care se văd blocaţi în procesul de atestare susţin că “În ziua de astăzi, tradiţional nu înseamnă că trebuie să-l faci pe lemn, acasă; un produs tradiţional îl poţi face într-o unitate chiar şi micuţă, dar să respecţi nişte reguli”.

Pentru a avea produse tradiţionale în cantităţi mai mari pe piaţă, ponderea de materie-primă românească trebuie să crească. Anual, producătorul din Pleşeşti procesează aproape 97 de tone de carcasă de oaie.

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with