Care este situaţia primăriilor din Beltiug, Carei şi Racşa pe timp de pandemie? | Informaţia Zilei

Care este situaţia primăriilor din Beltiug, Carei şi Racşa pe timp de pandemie?

 

Eugen Kovacs – Carei

Informaţia Zilei a lansat un sondaj referitor la situaţia primăriilor din judeţ. Pentru o bună informare a cititorilor, am trimis un set de întrebări referitoare la veniturile şi cheltuielile primăriilor, estimări pe timp de pandemie, la situaţia firmelor, a elevilor, a celor întorşi din străinătate, dar şi la aşteptările edililor faţă de guvernanţi.

Redăm mai jos răspunsurile primite de la Beltiug, Carei şi Racşa.

Beltiug

Comuna Beltiug a încasat în anul 2019 din impozite şi taxe locale suma de 2.510.310 lei, iar în acest an, primarul Bartok Gurzău Ioan estimează o sumă mai mare, de 3.023.000 lei, în condiţiile în care pentru salarii, ajutoare sociale, cheltuieli de întreţinere ar fi necesară suma de 4.798.000 lei. În localitate funcţionează 18 firme, din care doar două şi-au sistat parţial activitatea.

Bartok Gurzău Ioan – Beltiug

Primarul consideră că Guvernul ar trebui să ia următoarele măsuri pentru redresare economică:

Sprijinirea IMM- urilor; credite pe termen scurt cu dobândă subvenţionată pentru agricultură; credite pe termen lung pentru achizitii de maşini şi utilaje agricole cu dobândă subvenţionată de stat; înfiinţarea de centre de preluare şi procesarea produselor agricole (legume, fructe); achiziţionarea de cereale necesare pentru hrana populaţiei pe şapte ani la rezerva de stat. Din partea Consiliului Judeţean, primarul aşteaptă modernizarea reţelei de drumuri judeţene şi finalizarea obiectivului de investiţie Parc Balnear Beltiug, conform contractului de asociere în participaţiune.

Pentru firme şi persoane fizice, primăria acordă o bonificaţie de 10% din impozite şi taxe locale, dacă acestea sunt plătite până în 30 iunie 2020.

În ce priveşte situaţia elevilor, aceştia au posibilitatea urmăririi cursurilor online, şi dacă va fi nevoie, vor fi achiziţionate şi tablete.

Numărul persoanelor care au venit din străinătate este de 60, din care 37 bărbaţi şi 23 femei. Aceştia ar avea posibilitatea să se angajeze în zonă, consideră edilul, în ideea în care viitorul după pandemie va fi la fel ca înainte.

Membru PNL, primarul consideră că alt guvern nu ar fi făcut mai multe ca actualul.

În ce priveşte scutirea de impozite pentru firme, ar fi o măsură bună, dar Primăria nu îşi poate permite.
Pentru dezvoltare, Primăria Beltiug are în vedere accesarea unor fonduri europene pe POR, măsura 10.1b, în valoare de aproximativ 2.000.000 euro. Gradul de îndatorare este zero şi nu se are în vedere luarea unor credite, consideră primarul Bartok Gurzău Ioan.

Carei

În anul 2019 în contul primăriei Carei a intrat suma de 27,5 milioane lei reprezentând venituri proprii din impozite şi taxe locale, impozit pe venit global şi alte surse, iar anul acesta primarul Eugen Kovacs estimează o scădere până la 24 milioane lei a încasărilor. Pentru salarii, ajutoare sociale, cheltuieli de întreţinere, Primăria are nevoie de minim 30 milioane lei.

Pentru redresarea economică, Guvernul ar trebui să menţină şomajul tehnic acolo unde este cazul şi să creeze linii de linii de finanţare pentru firmele mici şi mijlocii. Dacă ajutorul de care are nevoie localitatea nu va veni nici de la Guvern, nici de la Consiliul Judeţean, primarul Eugen Kovacs consideră că nu ar avea nicio posibilitate locală.

După pandemie, viitorul va fi puţin mai greu, opinează edilul.

Din nefericire, la Carei au fost sistate toate lucrările de investiţii. Pentru alte investiţii, Primăria a accesat fonduri europene de 20 milioane de euro şi mai speră să obţină încă 10 milioane de euro. Gradul de îndatorare al municipiului a ajuns la 17%, astfel că Primăria nu mai intenţionează să ia credite.

Racşa

Comuna Racşa a încasat în anul 2019 din impozite şi taxe locale suma de 1.174.568 lei lei, iar în acest an, primarul Toma Betea estimează o sumă de 977.404 lei, în condiţiile în care pentru salarii, ajutoare sociale, cheltuieli de întreţinere ar fi necesară suma de 875.000 lei.

Primăria nu are date despre firme care şi-au suspendat activitatea, dar dă exemple de 6 firme care îşi continuă activitatea, tre dintre acestea fiind întreprinderi familiale.

Toma Betea – Racşa

Primarul consideră că Guvernul şi Consiliul Judeţean ar trebui să aloce fondurile necesare pentru redresarea economică, pentru că pe plan local nu sunt posibilităţi.

Estimativ, în Racşa s-au întors din străinătate 400 de persoane, din care 160 bărbaţi, 160 femei şi 80 de copii. Din păcate, aceştia nu au posibilitate să se angajeze în zonă.

Viitorul va fi mai rău după pandemie, consideră primarul, iar un alt guvern ar fi putut face mai mult pentru sprijinirea economiei în această perioadă.

Primăria Racşa are în vedere accesarea unor fonduri europene pentru investiţii în valoare de 35 milioane lei şi anunţă că nu au fost suspendate investiţii în această perioadă.

Abonează-te acum Online!
  1. tractorist a spus: 24 mai 2020, ora 09:57

    Situatia primarilor este stralucitor( unJob sigur si bine platit) Dar situatia locuitorilor din aceste localitati sunt mizerabile.

  2. OAS a spus: 23 mai 2020, ora 00:29

    Trei Hoti Buni de Nimica Incompetenti

  3. Ghita a spus: 22 mai 2020, ora 08:45

    Trei primari de toata isprava toti foarte buni gospodari

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

  • Dacă vrei ca reclama ta să apară aici, sună la 0745.657.429 sau 0744.55.2345