Image 1
Image 2

Care este situaţia primăriilor din Beltiug, Carei şi Racşa pe timp de pandemie?

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

Eugen Kovacs – Carei

Informația Zilei a lansat un sondaj referitor la situația primăriilor din județ. Pentru o bună informare a cititorilor, am trimis un set de întrebări referitoare la veniturile și cheltuielile primăriilor, estimări pe timp de pandemie, la situația firmelor, a elevilor, a celor întorși din străinătate, dar și la așteptările edililor față de guvernanți.

Redăm mai jos răspunsurile primite de la Beltiug, Carei și Racșa.

Beltiug

Comuna Beltiug a încasat în anul 2019 din impozite și taxe locale suma de 2.510.310 lei, iar în acest an, primarul Bartok Gurzău Ioan estimează o sumă mai mare, de 3.023.000 lei, în condițiile în care pentru salarii, ajutoare sociale, cheltuieli de întreținere ar fi necesară suma de 4.798.000 lei. În localitate funcționează 18 firme, din care doar două și-au sistat parțial activitatea.

Bartok Gurzău Ioan – Beltiug

Primarul consideră că Guvernul ar trebui să ia următoarele măsuri pentru redresare economică:

Sprijinirea IMM- urilor; credite pe termen scurt cu dobândă subvenționată pentru agricultură; credite pe termen lung pentru achizitii de mașini și utilaje agricole cu dobândă subvenționată de stat; înființarea de centre de preluare și procesarea produselor agricole (legume, fructe); achiziționarea de cereale necesare pentru hrana populației pe șapte ani la rezerva de stat. Din partea Consiliului Județean, primarul așteaptă modernizarea rețelei de drumuri județene și finalizarea obiectivului de investiție Parc Balnear Beltiug, conform contractului de asociere în participațiune.

Pentru firme și persoane fizice, primăria acordă o bonificație de 10% din impozite și taxe locale, dacă acestea sunt plătite până în 30 iunie 2020.

În ce privește situația elevilor, aceștia au posibilitatea urmăririi cursurilor online, și dacă va fi nevoie, vor fi achiziționate și tablete.

Numărul persoanelor care au venit din străinătate este de 60, din care 37 bărbați și 23 femei. Aceștia ar avea posibilitatea să se angajeze în zonă, consideră edilul, în ideea în care viitorul după pandemie va fi la fel ca înainte.

Membru PNL, primarul consideră că alt guvern nu ar fi făcut mai multe ca actualul.

În ce privește scutirea de impozite pentru firme, ar fi o măsură bună, dar Primăria nu își poate permite.
Pentru dezvoltare, Primăria Beltiug are în vedere accesarea unor fonduri europene pe POR, măsura 10.1b, în valoare de aproximativ 2.000.000 euro. Gradul de îndatorare este zero și nu se are în vedere luarea unor credite, consideră primarul Bartok Gurzău Ioan.

Carei

În anul 2019 în contul primăriei Carei a intrat suma de 27,5 milioane lei reprezentând venituri proprii din impozite și taxe locale, impozit pe venit global și alte surse, iar anul acesta primarul Eugen Kovacs estimează o scădere până la 24 milioane lei a încasărilor. Pentru salarii, ajutoare sociale, cheltuieli de întreținere, Primăria are nevoie de minim 30 milioane lei.

Pentru redresarea economică, Guvernul ar trebui să mențină șomajul tehnic acolo unde este cazul și să creeze linii de linii de finanțare pentru firmele mici și mijlocii. Dacă ajutorul de care are nevoie localitatea nu va veni nici de la Guvern, nici de la Consiliul Județean, primarul Eugen Kovacs consideră că nu ar avea nicio posibilitate locală.

După pandemie, viitorul va fi puțin mai greu, opinează edilul.

Din nefericire, la Carei au fost sistate toate lucrările de investiții. Pentru alte investiții, Primăria a accesat fonduri europene de 20 milioane de euro și mai speră să obțină încă 10 milioane de euro. Gradul de îndatorare al municipiului a ajuns la 17%, astfel că Primăria nu mai intenționează să ia credite.

Racșa

Comuna Racșa a încasat în anul 2019 din impozite și taxe locale suma de 1.174.568 lei lei, iar în acest an, primarul Toma Betea estimează o sumă de 977.404 lei, în condițiile în care pentru salarii, ajutoare sociale, cheltuieli de întreținere ar fi necesară suma de 875.000 lei.

Primăria nu are date despre firme care și-au suspendat activitatea, dar dă exemple de 6 firme care își continuă activitatea, tre dintre acestea fiind întreprinderi familiale.

Toma Betea – Racșa

Primarul consideră că Guvernul și Consiliul Județean ar trebui să aloce fondurile necesare pentru redresarea economică, pentru că pe plan local nu sunt posibilități.

Estimativ, în Racșa s-au întors din străinătate 400 de persoane, din care 160 bărbați, 160 femei și 80 de copii. Din păcate, aceștia nu au posibilitate să se angajeze în zonă.

Viitorul va fi mai rău după pandemie, consideră primarul, iar un alt guvern ar fi putut face mai mult pentru sprijinirea economiei în această perioadă.

Primăria Racșa are în vedere accesarea unor fonduri europene pentru investiții în valoare de 35 milioane lei și anunță că nu au fost suspendate investiții în această perioadă.

3 comentarii

Lasă un răspuns

Connect with

Peste 1000 de sătmăreni au beneficiat de campania “Din grijă pentru tine”

SERVICII MEDICALE LA SATU MARE

Peste 1000 de sătmăreni au beneficiat de campania “Din grijă pentru tine”

Campania de Educație și Prevenție Sanitară “Din grijă pentru tine”, care s-a desfășurat în municipiul Satu Mare la Casa Dăinuirii, s-a bucurat de mare popularitate în rândul sătmărenilor. Fiecare cetățean care a beneficiat de serviciile medicale oferite a făcut o programare în prealabil, și astfel Casa Dăinuirii a fost vizitată de peste 1000 de sătmăreni în ultimele două zile.