Capela de cimitir din localitatea Batarci, sfinţită de Preasfinţitul Timotei | Informaţia Zilei

Capela de cimitir din localitatea Batarci, sfinţită de Preasfinţitul Timotei

Scris de Mihaela Ghiţă, 06 noiembrie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Credincioşii ortodocşi din localitatea Batarci au avut parte de o zi cu totul deosebită în acest început de noiembrie. În duminica a XXII-a după Rusalii, când Biserica pomeneşte pilda bogatului nemilostiv şi a săracului Lazăr, Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, arhiereu vicar al Episcopiei ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului, a binecuvântat noua Capelă de cimitir cu hramurile “Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” şi “Învierea Domnului” din localitatea Batarci.

După acest prim moment, episcopul a săvârşit Sfânta Liturghie în biserica „Adormirea Maicii Domnului” din localitate, aparţinând Protopopiatului Oaş.

Copiii şi tinerii au participat în număr mare la acest eveniment pentru care au îmbrăcat cele mai frumoase straie populare specifice zonei.

La fel şi mulţi dintre credincioşii adulţi, fideli portului popular, obiceiurilor şi tradiţiilor, au dat dovadă de ospitalitate primindu-i pe invitaţi cu multă dragoste şi bucurie. Chiar dacă vremea a fost mai mohorâtă oamenii au răspuns chemării bisericii într-un număr impresionant.
Din soborul slujitor au făcut parte pr. Marcel Malanca, protopopul de Oaş, protos. Cleopa Sarca, stareţul Mănăstirii Portăriţa, pr. Gheorghe Pintea, parohul credincioşilor din Batarci, împreună cu alţi preoţi invitaţi din cuprinsul Protopopiatului Oaş.

Între credincioşii prezenţi la acest eveniment s-au aflat: Gabriel Leş – ministrul Apărării Naţionale, Răzvan Cuc – ministrul Transporturilor, Darius Filip – prefectul judeţului Satu Mare, Vasile Adrian Toma – primarul comunei Batarci – alături de alte oficialităţi locale.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de membrii Grupului psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului condus de arhid. prof. drd. Adrian Dobreanu.
În cuvântul de învăţătură, episcopul Timotei Sătmăreanul a făcut referire la pericopa evanghelică a duminicii din care s-au desprins câteva idei. Una dintre ele reflectă faptul că nici sărăcia nu mântuieşte cum nici bogăţia nu osândeşte atunci când ele sunt lucrătoare pentru mântuire.

Din încredinţarea Preasfinţitului Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, la final ierarhul a acordat părintelui paroh Gheorghe Pintea medalia omagială „Justinian Arhiepiscopul” în semn de multă apreciere şi cinstire pentru contribuţia adusă la construirea capelei de cimitir din localitate.

Tot cu acest prilej au primit diplome de vrednicie: Consiliul Parohial al Bisericii, primarul Vasile Adrian Toma, Consiliul Local, Grigore Mone, prim-epitrop al bisericii, şi Petre Sidei, epitrop al Parohiei Batarci în perioada 1995-2015.

La finalul slujbei, părintele paroh a mulţumit episcopului Timotei pentru vizită şi a dăruit ierarhului o icoană cu chipul Mântuitorului şi un coş cu flori. Desigur, nu a lipsit o fotografie cu toţi cei prezenţi în semn de amintire a acestei zile însemnate pentru întreaga comunitate.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

  • Dacă vrei ca reclama ta să apară aici, sună la 0745.657.429 sau 0744.55.2345