20.07.2018 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Ciprian Crăciun, Emil Şuhani, Radu Creţu. Titlul emisiunii: Şedinţă de guvern cu protestatarii la gard. (reluare) 01.30 Natura ne cheamă, cu Ioana Zaharia. 02.40 Cultură, Hajduszoboszlo vacante de vis. 03.00 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 04.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Adrian Pristopan. 05.30 Info Studio cu Laczko Eva. Titlul emisiuni: Casa zâmbetelor-oază de bucurie. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Simona Niste. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Ilyes Ilona. 08.00 Audienţe în direct cu Ioan Aniţaş, invitat: Adrian Cozma. Titlul emisiuni: Creşterea cailor de rasa şi relaxarea. (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Simona Niste. 09.30 Sănătate frumuseţe stil, cu Ioana Vladimirescu, invitat: . 10.30 Religie, cu Laczko Eva, invitaţi: Barta Barnabas, Gordan Dalma, Gsiszar Lorant. Titlul emisiunii: La Satu Mare se organizează Întâlnirea Naţională a Tineretului Catolic. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Ciprian Crăciun, Emil Şuhani, Radu Creţu. Titlul emisiunii: Şedinţă de guvern cu protestatarii la gard. (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Iuliu Cadar. Titlul emisiuni: Iuliu Cadar-raport la 3650 de zile. 14.35 Teleshopping 15.00 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Adrian Pristopan. 16.00 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 17.30 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat: Alina Perşa. Titlul emisiunii: Asociaţia ACT4U, implicată în diverse activităţi ecologice. 18.00 Sănătate,cu Mihaela Ghiţă, invitat: Cătălin Cismaş. Titlul emisiuni: Cum controlăm furia? 18.30 Şedinţă de Consiliu 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct, cu Mihai Sălceanu, invitat: Constantin Demian, Daniela Silaghi. Titlul emisiunii: Care sunt cele mai mari probleme ale adolescenţilor?(reluare) 23.00 Şedinţă de Consiliu

Capcana lui Tudose

Scris de Dumitru Păcuraru, 13 octombrie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Prin acţiunile lui din ultimele zile Mihai Tudose poate fi încadrat în rândul politicienilor abili. A jucat inteligent. Pe termen scurt reuşeşte să devină egalul lui Liviu Dragnea, iar pe termen lung arată că poate schimba percepţia asupra PSD. Din toate frământările, din toate declaraţiile, se remarcă prin acurateţe una singură: Tudose nu mai acceptă penali în guvern. Ce înseamnă acest lucru?

În primul rând văduveşte opoziţia de una dintre cele mai teribile arme: tema integrităţii.

Până în acest moment PSD a fost pus la colţ pentru că apăra corupţii. De data aceasta Mihai Tudose le ia cireaşa de pe tort. Cere el însuşi ceea ce până acum cerea doar preşedintele Iohannis şi partidele de opoziţie. PNL, pe urmele fostului PDL, urmat de USR, îşi făcuseră o adevărată ghioagă acuzând PSD că apără penalii. Cum de a ajuns Tudose la aceeaşi cocluzie? Să fie o capcană? Este posibil ca însuşi preşedintele Iohannis să fi căzut în capcana lui Tudose din moment ce îl apără?   

Întâlnirea oarecum întâmplătoare a celor doi la Craiova lasă să se înţeleagă că între ei ar exista o înţelegere. Asta ar explica îngrijorarea şi teama PSD de a-l schimba pe actualul premier. Căderea celui de-al doilea guvern PSD-ALDE poate trimite PSD în opoziţie tocmai datorită relaţiei dintre preşedinte şi Mihai Tudose.

Dacă conducerea social democraţilor a reacţionat destul de blând la ieşirea intempestivă a premierului, Tăriceanu a considerat că este momentul să iasă în faţă. Preşedintele ALDE a refuzat făţiş propunerea de remaniere a ministrului Viorel Ilie. Senatul a votat împotriva cererii DNA de începere a urmăririi penale a ministrului delegat pentru relaţia cu Parlamentul. Cum Tudose îl aşează în rândul penalilor pe Viorel Ilie, ALDE şi-a putut permite să ameninţe cu ieşirea de la guvernare. O eventuală formare a unei noi majorităţi parlamentare pare imposibilă fără ALDE. Asta în situaţia în care PSD rămâne unit şi nu se produce o ruptură.

:i Liviu Dragnea se vede obligat să joace tare. După episodul Grindeanu nu-şi poate permite să-l demită şi pe cel de-al doilea premier. Nici partidul nu mai este dispus să treacă prin emoţiile formării unui nou guvern. Prin urmare, Dragnea a adoptat un ton împăciuitor. Poziţia cu totul neaşteptată adoptată de Mihai Tudose îl obligă să-şi schimbe propria atitudine. Cum modul în care Tudose a pus problema penalilor din guvern a fost până acum apanajul opoziţiei, a preşedintelui Iohannis, ce reacţie putea avea Dragnea? Nu avea altceva de făcut decât să le dea dreptate tuturor, şi să găsească o scuză pentru a-l îmblânzi pe Tudose.

Prin urmare decizia luată de Comitetul Executiv al PSD nu este decât o amânare, o împingere a crizei către un moment în favoarea unuia dintre cei doi combatanţi, Tudose şi Dragnea.

Dincolo de carierele lor este în joc soarta PSD. Până acum partidul a rezistat tuturor încercărilor de dezmembrare. Fiecare grup care a plecat a sucombat. Mircea Geoană şi Victor Ponta nu au reuşit să rupă o bucată destul de consistentă şi să încropească o nouă formaţiune politică. Situaţia lui Mihai Tudose nu se compară cu a foştilor lideri maziliţi. Forţa lui vine din experienţa traumatizantă prin care a trecut PSD la demiterea premierului Grindeanu.

De data aceasta Mihai Tudose se dovedeşte mai inteligent decât predecesorul său.  Să fie vorba despre o consiliere specială? S-a mai spus că ar fi omul „sistemului”. De aici să-i fi venit ideea cu penalii sau pur şi simplu nu a mai suportat dictatura partidului, personal a lui Liviu Dragnea? Vom vedea zilele următoare. Deocamdată furtuna a trecut, dar pagubele nu au fost contabilizate.

Abonează-te acum Online!