Image 1
Image 2
Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Prin acțiunile lui din ultimele zile Mihai Tudose poate fi încadrat în rândul politicienilor abili. A jucat inteligent. Pe termen scurt reușește să devină egalul lui Liviu Dragnea, iar pe termen lung arată că poate schimba percepția asupra PSD. Din toate frământările, din toate declarațiile, se remarcă prin acuratețe una singură: Tudose nu mai acceptă penali în guvern. Ce înseamnă acest lucru?

În primul rând văduvește opoziția de una dintre cele mai teribile arme: tema integrității.

Până în acest moment PSD a fost pus la colț pentru că apăra corupții. De data aceasta Mihai Tudose le ia cireașa de pe tort. Cere el însuși ceea ce până acum cerea doar președintele Iohannis și partidele de opoziție. PNL, pe urmele fostului PDL, urmat de USR, își făcuseră o adevărată ghioagă acuzând PSD că apără penalii. Cum de a ajuns Tudose la aceeași cocluzie? Să fie o capcană? Este posibil ca însuși președintele Iohannis să fi căzut în capcana lui Tudose din moment ce îl apără?   

Întâlnirea oarecum întâmplătoare a celor doi la Craiova lasă să se înțeleagă că între ei ar exista o înțelegere. Asta ar explica îngrijorarea și teama PSD de a-l schimba pe actualul premier. Căderea celui de-al doilea guvern PSD-ALDE poate trimite PSD în opoziție tocmai datorită relației dintre președinte și Mihai Tudose.

Dacă conducerea social democraților a reacționat destul de blând la ieșirea intempestivă a premierului, Tăriceanu a considerat că este momentul să iasă în față. Președintele ALDE a refuzat fățiș propunerea de remaniere a ministrului Viorel Ilie. Senatul a votat împotriva cererii DNA de începere a urmăririi penale a ministrului delegat pentru relația cu Parlamentul. Cum Tudose îl așează în rândul penalilor pe Viorel Ilie, ALDE și-a putut permite să amenințe cu ieșirea de la guvernare. O eventuală formare a unei noi majorități parlamentare pare imposibilă fără ALDE. Asta în situația în care PSD rămâne unit și nu se produce o ruptură.

:i Liviu Dragnea se vede obligat să joace tare. După episodul Grindeanu nu-și poate permite să-l demită și pe cel de-al doilea premier. Nici partidul nu mai este dispus să treacă prin emoțiile formării unui nou guvern. Prin urmare, Dragnea a adoptat un ton împăciuitor. Poziția cu totul neașteptată adoptată de Mihai Tudose îl obligă să-și schimbe propria atitudine. Cum modul în care Tudose a pus problema penalilor din guvern a fost până acum apanajul opoziției, a președintelui Iohannis, ce reacție putea avea Dragnea? Nu avea altceva de făcut decât să le dea dreptate tuturor, și să găsească o scuză pentru a-l îmblânzi pe Tudose.

Prin urmare decizia luată de Comitetul Executiv al PSD nu este decât o amânare, o împingere a crizei către un moment în favoarea unuia dintre cei doi combatanți, Tudose și Dragnea.

Dincolo de carierele lor este în joc soarta PSD. Până acum partidul a rezistat tuturor încercărilor de dezmembrare. Fiecare grup care a plecat a sucombat. Mircea Geoană și Victor Ponta nu au reușit să rupă o bucată destul de consistentă și să încropească o nouă formațiune politică. Situația lui Mihai Tudose nu se compară cu a foștilor lideri maziliți. Forța lui vine din experiența traumatizantă prin care a trecut PSD la demiterea premierului Grindeanu.

De data aceasta Mihai Tudose se dovedește mai inteligent decât predecesorul său.  Să fie vorba despre o consiliere specială? S-a mai spus că ar fi omul “sistemului”. De aici să-i fi venit ideea cu penalii sau pur și simplu nu a mai suportat dictatura partidului, personal a lui Liviu Dragnea? Vom vedea zilele următoare. Deocamdată furtuna a trecut, dar pagubele nu au fost contabilizate.