Audienţe în direct, cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Corina Stanciu, Rodica Lohan. Titlul emisiunii: Biologii,chimişti şi psihologii din spitale,nemulţumiţide noua grilă de salarizare.(reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Augustin Iştoc,Ciprian Crăciun.Titlul emisiunii: Biologii, chimişti şi psihologii din spitale, nemulţumiţi de noua grilă de salarizare. (reluare) 02.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Romeo Poiană. Titlul emisiuni: Romeo Poiană – rapor la 6685 de zile . 03.30 Info studio, cu Ioan Aniţaş, invitat: Ioan Coroianu . Titlul emisiunii: Crimă sau dispariţie. 04.30 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Nicolae Mureşan. 05.30 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat: Marius Dudaş. Titlul emisiunii: Cultura de căpşuni. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Ilyes Ilona. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Prinzinger Zsoka. 08.00 Audienţe în direct, cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Corina Stanciu, Rodica Lohan. Titlul emisiunii: Biologii,chimişti şi psihologii din spitale,nemulţumiţi de noua grilă de salarizare.(reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Ilyes Ilona. 09.20 La psiholog, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Adriana Laszlo. Titlul emisiunii:Cum înţelegem plânsul copiiilor? 10.00 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc,invitat: Mark Nagy Janos. Titlulemisiunii: Noutăţi în custodia ariei protejate de pe râul Tur. 10.30 Religie, cu Eva Laczko , invitat: Florin Fodoruţ. Titlul emisiunii: De la Înviere Mântuitorul până la Înălţarea la cer. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Augustin Iştoc,Ciprian Crăciun.Titlul emisiunii: Biologii, chimişti şi psihologii din spitale, nemulţumiţi de noua grilă de salarizare. (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 ]n slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Romeo Poiană. Titlul emisiuni: Romeo Poiană – rapor la 6685 de zile . 14.30 Teleshopping 14.45 Sănătate,cu Mihaela Ghiţă,invitat:Sedonia Lăţea.Titlul emisiuni: Despre diete,vitamine la început de primăvară. 15.15 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Călin Durla. 16.25 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Maria Tripon. 17.30 Panoramic sportiv, cu Constantin Damian, invitat: Dacian Nastai. Titlul emisiunii: Primăvara sportivă cu Dacian Nastai. 18.30 Audienţe în direct. 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar. 21.30 Cultură 22.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Călin Durla. 23.30 Ştiri

Capcana lui Tudose

Scris de Dumitru Păcuraru, 13 octombrie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Prin acţiunile lui din ultimele zile Mihai Tudose poate fi încadrat în rândul politicienilor abili. A jucat inteligent. Pe termen scurt reuşeşte să devină egalul lui Liviu Dragnea, iar pe termen lung arată că poate schimba percepţia asupra PSD. Din toate frământările, din toate declaraţiile, se remarcă prin acurateţe una singură: Tudose nu mai acceptă penali în guvern. Ce înseamnă acest lucru?

În primul rând văduveşte opoziţia de una dintre cele mai teribile arme: tema integrităţii.

Până în acest moment PSD a fost pus la colţ pentru că apăra corupţii. De data aceasta Mihai Tudose le ia cireaşa de pe tort. Cere el însuşi ceea ce până acum cerea doar preşedintele Iohannis şi partidele de opoziţie. PNL, pe urmele fostului PDL, urmat de USR, îşi făcuseră o adevărată ghioagă acuzând PSD că apără penalii. Cum de a ajuns Tudose la aceeaşi cocluzie? Să fie o capcană? Este posibil ca însuşi preşedintele Iohannis să fi căzut în capcana lui Tudose din moment ce îl apără?   

Întâlnirea oarecum întâmplătoare a celor doi la Craiova lasă să se înţeleagă că între ei ar exista o înţelegere. Asta ar explica îngrijorarea şi teama PSD de a-l schimba pe actualul premier. Căderea celui de-al doilea guvern PSD-ALDE poate trimite PSD în opoziţie tocmai datorită relaţiei dintre preşedinte şi Mihai Tudose.

Dacă conducerea social democraţilor a reacţionat destul de blând la ieşirea intempestivă a premierului, Tăriceanu a considerat că este momentul să iasă în faţă. Preşedintele ALDE a refuzat făţiş propunerea de remaniere a ministrului Viorel Ilie. Senatul a votat împotriva cererii DNA de începere a urmăririi penale a ministrului delegat pentru relaţia cu Parlamentul. Cum Tudose îl aşează în rândul penalilor pe Viorel Ilie, ALDE şi-a putut permite să ameninţe cu ieşirea de la guvernare. O eventuală formare a unei noi majorităţi parlamentare pare imposibilă fără ALDE. Asta în situaţia în care PSD rămâne unit şi nu se produce o ruptură.

:i Liviu Dragnea se vede obligat să joace tare. După episodul Grindeanu nu-şi poate permite să-l demită şi pe cel de-al doilea premier. Nici partidul nu mai este dispus să treacă prin emoţiile formării unui nou guvern. Prin urmare, Dragnea a adoptat un ton împăciuitor. Poziţia cu totul neaşteptată adoptată de Mihai Tudose îl obligă să-şi schimbe propria atitudine. Cum modul în care Tudose a pus problema penalilor din guvern a fost până acum apanajul opoziţiei, a preşedintelui Iohannis, ce reacţie putea avea Dragnea? Nu avea altceva de făcut decât să le dea dreptate tuturor, şi să găsească o scuză pentru a-l îmblânzi pe Tudose.

Prin urmare decizia luată de Comitetul Executiv al PSD nu este decât o amânare, o împingere a crizei către un moment în favoarea unuia dintre cei doi combatanţi, Tudose şi Dragnea.

Dincolo de carierele lor este în joc soarta PSD. Până acum partidul a rezistat tuturor încercărilor de dezmembrare. Fiecare grup care a plecat a sucombat. Mircea Geoană şi Victor Ponta nu au reuşit să rupă o bucată destul de consistentă şi să încropească o nouă formaţiune politică. Situaţia lui Mihai Tudose nu se compară cu a foştilor lideri maziliţi. Forţa lui vine din experienţa traumatizantă prin care a trecut PSD la demiterea premierului Grindeanu.

De data aceasta Mihai Tudose se dovedeşte mai inteligent decât predecesorul său.  Să fie vorba despre o consiliere specială? S-a mai spus că ar fi omul „sistemului”. De aici să-i fi venit ideea cu penalii sau pur şi simplu nu a mai suportat dictatura partidului, personal a lui Liviu Dragnea? Vom vedea zilele următoare. Deocamdată furtuna a trecut, dar pagubele nu au fost contabilizate.

Abonează-te acum Online!