00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Tiberiu Markos, Alexandru Horvat, Adelin Ghiarfaş . Titlul emisiunii: Iohannis cere vot anticipat şi prin corespondenţă. (reluare) 01.45 În Slujba Comunităţi cu Mihai Sălceanu, invitat: Daniela Ciută. Titlul emisiuni: Daniela Ciută – raport la 1720 de zile. 03.00 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Constantin Lohan. Titlul emisiunii: Producţia de confecţii între realitate şi necesitate. 04.00 Concert simfonic la Filarmonica „Dinu Lipatti” 05.30 Cultură, Comemorare de ziua eroilor la Gerăuşa. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct, cu Ioan Aniţaş, invitat: Vasile Avram. Titlul emisiuni: Expoziţia de cai şi competiţia de atelaje se impune ca o tradiţie.(reluare) 09.00 La Psiholog 09.30 Religie cu Mihaela Ghiţă, invitat: Florin Fodoruţ. Titlul emisiuni: Cum îl putem cunoaşte pe Dumnezeu? 10.30 Viaţa la Ţară, cu Ioan Aniţaş 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Tiberiu Markos, Alexandru Horvat, Adelin Ghiarfaş . Titlul emisiunii: Iohannis cere vot anticipat şi prin corespondenţă. (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Prieteni necuvântători cu Alina Blejan, invitat: Zoltan Szabo, dresor de câini. 14.10 Teleshopping 14.30 Zone Folclorice cu Ioana Vladimirescu, invitat: Petrică Mureşan. 15.30 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Constantin Lohan. Titlul emisiunii: Producţia de confecţii între realitate şi necesitate. 16.30 Iată omul, cu Gabriel Ghişan 17.30 Zone Folclorice cu Ioana Vladimirescu, invitat: Petrică Mureşan. 18.30 Audienţe în direct, cu Eva Laczko (direct) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar (direct) 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct, cu Eva Laczko (reluare) 23.00 În Slujba Comunităţi cu Mihai Sălceanu, invitat: Daniela Ciută. Titlul emisiuni: Daniela Ciută – raport la 1720 de zile. 20.06.2019

Când unul zice DA celălalt obligatoriu zice NU

Scris de Dumitru Păcuraru, 26 martie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Nu ne va fi dat prea curând să-i vedem pe politicienii noştri căzând de acord asupra aceluiaşi proiect. Când unul zice DA obligatoriu celălalt partid trebuie să spună NU. Consensul despre care vorbea Ion Iliescu încă din 1990 nu a fost realizat decât de câteva ori în cei 30 de ani de democraţie. S-ar putea reduce la aderarea la NATO şi intrarea în UE. În rest, certuri, contre, critici reciproce.

Când a ajuns preşedinte Klaus Iohannis s-a crezut că fiind neamţ va fi ca regele Carol I sau Ferdinand Întregitorul. Nu a fost să fie. Klaus Iohannis nu doar că s-a integrat în politica dâmboviţeană, ci s-a contopit cu masa amorfă a partidelor.

Presupunând că guvernul PSD-ALDE ar fi dus o politică de dezvoltare economică şi socială corectă, ce atitudine ar fi avut Klaus Iohannis? Exact aceeaşi atitudine pentru că a pariat pe instituţiile de forţă. Pentru că pentru al doilea mandat are nevoie de un partid.

Dacă partidele par incompatibile nu acelaşi lucru se întâmplă cu politicienii. Ei trec de la un partid la altul schimbându-şi peste noapte toate opiniile. Oamenii de la un partid gândesc ca şi când ar fi conectaţi la acelaşi creier.

În situaţia de faţă toţi membri PSD sunt de acord cu mutarea ambsadei la Ierusalim, toţi cei din PNL şi USR sunt împotrivă. Toţi cei din opoziţie sar în apărarea magistraţilor şi a Laurei Codruţa Kovesi în timp ce toţi cei din PSD şi ALDE sunt de acord cu modificarea legilor justiţiei.

Cei cu carnete de partid se comportă ca nişte roboţei. Când unul nu mai vorbeşte pe vocea partidului este ejectat. Cam asta este democraţia de partid. Acesta este unul dintre motivele pentru care oamenii refuză să-şi exercite dreptul la vot.

Fiecare partid şi-a definitivat sau sunt pe cale de a-şi definitiva listele electorale pentru Parlamentul European. Dacă într-un fel este aproape normal să aibă idei diferite despre politica internă, din păcate diferenţele se fac simţite şi în politica externă. Eurodeputaţii români nu au reuşit să vorbească pe o singură voce la Bruxelles. Problemele din ţară le exportă în Uniunea Europeană. În Parlamentul European puterea şi opoziţia sunt pe baricade diferite, exact la fel ca în ţară.

România vorbeşte pe două voci în absolut toate situaţiile. Nici în anul Centenarului nu s-a putut ajunge nici măcar la o cupă de şampanie ciocnită împreună.

Dată fiind această situaţie ar fi necesar să se ajungă la cauze. Pare simplu: înlocuirea liderilor conflictuali. Este Klaus Iohannis un ins conflictual? Afară cu el. Este Liviu Dragnea un ins certăreţ? Afară. Sunt Ludovic Orban, Călin Popescu Tăriceanu,  Dacian Cioloş, Dan Barna, indivizi conflictuali? Nu mai au ce căuta la conducerea unor partide.

De unde să iei alţii la buni? La nivel local, situaţia este identică. Peste tot în ţară sunt cel puţin două tabere. Ele se reactivează în timpul campaniilor electorale. Pe măsură ce se apropie momentul declanşării campaniei oficiale, apar articole denigratoare, acuzaţii care de care mai năstruşnice.

În timpul campaniilor electorale se poartă scandalurile, deşi exact atunci ar trebui să se afirme figuri politice noi. Sunt multe modificări pe liste. Apar nume noi. Din păcate, nu apar personalităţi ieşite din comun. Un ziarist a fost adoptat de un partid pentru că a înjurat cel mai puternic alt partid.  La desemnarea candidaţilor pentru Parlamentul European nu au contat criteriile profesionale, ci fidelitatea faţă de liderul partidului, forţa cu care îşi pot combate adversarii partidului.

Să ne mai mirăm că nu ne merge bine?

Abonează-te acum Online!