Image 1
Image 2

Când plecăm de acasă, specialiștii ne recomandă să scoatem din priză electrocasnicele

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Alimentarea cu energie a aparatelor electrocasnice dintr- o locuinţă atunci când acestea sunt în stand-by poate creşte cu până la 180 de lei anual factura de electricitate, susţin reprezentanții unei companii din energie.

Într-un set de recomandări pentru reducerea pierderilor de energie, suntem avertizați că un congelator poate consuma cu până la 30% mai multă energie dacă în el se adună gheaţă sau se află lângă o sursă de căldură, iar o singură utilizare a unui uscător electric de rufe poate consuma de două ori mai multă energie decât un ciclu al maşinii de spălat. Orice aparat electronic lăsat în stand-by consumă cel puţin 40% din energia consumată în timpul funcţionării.

“Când plecăm de acasă este recomandatsă scoatem din priză, atât cât este posibil, electrocasnicele şi electronicele (TV, consolă de joc, PC, încărcătoare, dar nu şi frigiderul sau congelatorul), deoarece consumă energie, dar în acelaşi timp produc şi căldură. Pare greu de crezut, dar potrivit unor calcule putem vedea o diferenţă la factură de până la 180 de lei anual, dacă nu lăsăm aparatele în stand by. Orice aparat electronic lăsat în stand-by (vedeţi acel led aprins) consumă între 40% şi 70% din energia pe care ar consuma-o dacă ar funcţiona. Ca să ne fie mai uşor să facem asta, sunt foarte utile prizele programabile sau prelungitoarele cu întrerupător.

O altă recomandare a firmei este înlocuirea aparatelor de aer condiţionat vechi cu unele cu tehnologie inverter, care folosesc o cantitate mai mică de electricitate. Un consumatorimportant de energie este utilajul pentru prepararea apei calde menajere. Numai într-o perioadă de aproximativ câteva săptămâni un boiler electric poate echivala consumul unui frigider pe un an de zile. Tocmai de aceea, este util să avem în vedere montarea unui panou solar pentru prepararea apei calde menajere, ce ne va permite economii importante de energie cel puţin pentru perioada de vară. Dacă acest lucru nu este posibil, atunci este recomandat sa alegem un boiler electric din clasa energetică A, costul investiţiei fiind amortizat prin facturile lunare mai scăzute. Maşina de spălat îşi reduce consumul de electricitate cu o treime dacă se foloseşte un program de spălare cu mai puţine grade Celsius. Mai exact, dacă spălaţi hainele la 30 grade Celsius puteţi economisi până la 60 de lei pe an.

1 comentariu

Lasă un răspuns

Connect with