Audienţe în direct, cu Ioan Aniţaş, invitaţi: Iacob Izvorean, Daniel Frei, Răzvan Blaga. Titlul emisiunii: Asociaţie versus cooperativă. (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Adrian Albu, Dumitru Pop, Ioan Leitner. Titlul emisiunii: Începe desecretizarea protocoalelor? (reluare) 02.30 Portret de artist – leontina Dorca 03.00 Cultură 04.00 Concert Alina Manole 04.30 Natura ne cheamă, cu Ioana Zaharia. 05.40 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat: Fazekas Jozsef. Titlul emisiunii: Fermierii din Halmeu. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Anzik Arnold. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Barta Zoltan. 08.00 Audienţe în direct, cu Ioan Aniţaş, invitaţi: Iacob Izvorean, Daniel Frei, Răzvan Blaga. Titlul emisiunii: Asociaţie versus cooperativă. (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Anzik Arnold. 09.30 Educaţie ecologică, Cristina Bursuc invitat: Elisabeta Bekessy. Titlul emisiunii: Cometiţia cel mai tare lareciclare. 10.00 La psiholog, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Călin Secan. Titlul emisiunii: Cu fericirea...la psiholog. 10.30 Religie, cu Eva Laczko , invitat: Radu Hutton. Titlul emisiunii: Pregătiri de Paşte în parohiile greco-catolice din Ciuperceni şi Dumbrava. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Adrian Albu, Dumitru Pop, Ioan Leitner. Titlul emisiunii: Începe desecretizarea protocoalelor? (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat: Petre Doroş. Titlul emisiunii: Tineri din Bocicău revin la agricultură. 14.40 Teleshopping 15.00 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Daniel Buda. Titlul emisiuni: Daniel Buda – rapor la 1.380 de zile . 16.10 Info studio, cu Ioan Aniţaş, invitaţi: Dumitru Costin,Florin Jianu. Titlul emisiunii:Creative-start – start creativităţii în Satu Mare. 17.10 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Nicolae Muresan. 18.30 Concert vocal-simfonic extraordinar dedicat centenarului Marii Uniri (in direct) 19.30 Ştiri 21.30 Cultură 22.30 Ne cheamă natura 23.30 Ştiri

Calcule politice de vară

Scris de Dumitru Păcuraru, 02 august 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

În timp ce lumea se dă peste cap să înţeleagă ce este cu pensiile uriaşe în contrast cu sărăcia, partidele îşi văd de-ale lor. Mişcări de trupe se fac şi pe stânga şi pe dreapta. Cu ce să începem? Unde arde mai tare?
Pe măsură ce în PSD continuă speculaţiile pe marginea grupării Ponta, dreapta dă semne firave de reviriment. Unificarea dreptei a fost şi continuă să fie la ordinea zilei. Procesul se derulează de cel puţin 20 de ani.

În timp ce lumea se dă peste cap să înţeleagă ce este cu pensiile uriaşe în contrast cu sărăcia, partidele îşi văd de-ale lor. Mişcări de trupe se fac şi pe stânga şi pe dreapta. Cu ce să începem? Unde arde mai tare?

Pe măsură ce în PSD continuă speculaţiile pe marginea grupării Ponta, dreapta dă semne firave de reviriment. Unificarea dreptei a fost şi continuă să fie la ordinea zilei. Procesul se derulează de cel puţin 20 de ani. Naivul şi romanticul PNŢCD era îngrijorat de situaţia liberalilor şi îi îndemna să se unească sub acelaşi steag.

După epoca CDR a urmat Traian Băsescu cel care a iniţiat împreună cu Theodor Stolojan o alianţă a dreptei. Conform tradiţiei, PNL s-a lipit şi s-a rupt după moda zilei. Înregistrând eşecuri şi după alianţe şi după dezbinări, şi după fuziuni cu mare tam-tam, PNL s-a trezit că este acelaşi partid, nici mai mic, nici mai mare decât era în urmă cu 15-20 de ani.

Ce să facă pentru a mai creşte? De fapt, marea problemă a PNL a fost şi rămâne că este prea mic faţă de ambiţiile sale. Cine l-ar putea face mare? Întâi a pariat pe alianţa cu PD-ul lui Băsescu. A urmat alianţa cu PSD. A venit fuziunea cu PDL. Tot mic şi neputincios a rămas. Ce i-a mai rămas de făcut? O fuziune cu partidul lui Băsescu. Dar fără Băsescu.

Aşadar, după câte se aude, se poartă discuţii secrete pentru o fuziune prin absorbţie PNL-PMP.
Partid intrat în parlament la limita pragului electoral, având 25 de parlamentari, PMP se simte sufocat de personalitatea fostului preşedinte. Singura soluţie este ca secunzii să îl arunce pe căpitan peste bord, să preia conducerea şi să desfiinţeze jucăria intrând toţi în PNL.

Presupunând că lucrurile stau aşa, nu este greu de prevăzut ce consecinţe va avea întărirea aripei PDL din PNL. Înclinarea balanţei spre fostul PDL ar trebui să-i dea de gândit preşedintelui Iohannis.
Acelaşi fenomen, dar în sens invers are loc în PSD. Victor Ponta se străduieşte să încropească un grup suficient de mare încât să debalanseze PSD.

Deocamdată numărul parlamentarilor dispuşi să părăsească nava mare a PSD pentru o bărcuţă promisă de Ponta, este foarte mic. Un partid mare rămâne tot mare şi după ce se desprinde un grup. Situaţia devine dramatică în cazul unui partid mijlociu, cum a fost PDL când s-a rupt gruparea Elena Udrea sau PNL după ce Călin Popescu Tăriceanu a înfiinţat ALDE.

După plecarea grupului Gabriel Oprea PSD a rămas tot un partid mare, însă a rămas în opoziţie. Victor Ponta îşi doreşte două lucruri: să-l elimine pe Liviu Dragnea sau să treacă PSD în opoziţie. Ambele variante sunt posibile. În politică buturuga mică răstoarnă carul mare.

Mai uşor de dărâmat decât de ridicat, principala sarcină a lui Ludovic Orban este să ducă PNL spre guvernare. Fără un proiect comun al tuturor formaţiunilor de dreapta este inutilă orice discuţie. În toate este un început. Când PNL şi PDL au decis să fuzioneze se gândeau la un nou început. Victoria candidatului Iohannis la alegerile din 2014 le-a dat speranţe.

Adevărul este că stânga nu are forţa de a impune un preşedinte. PSD, şi electoratul de stânga, este sub limita de 50%. De fapt PSD nu a câştigat niciodată alegerile prezidenţiale. Le-a câştigat Ion Iliescu. Prin urmare PSD mizează totul pe guvernare.

Ar trebui să se mulţumească doar cu această bucată din putere. Victor Ponta vrea să văduvească PSD-ul şi de această şansă. Judecând la rece, foarte probabil Ponta va fi urmat de puţini parlamentari. Prin ricoşeu, şansele PNL de a accede la guvernare scad. Dar jocul continuă.

Abonează-te acum Online!