Program ITV: 00.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Maskulik Csaba, Kereskenyi Gabor, titlul emisiunii: Podul trei peste Someş, vis sau realitate? (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu, invitaţi Adrian Cozma, Ciprian Crăciun, Zazula Bela, titlul emisiunii: Preşedintele Iohannis i-a acceptat pe toţi miniştri propuşi de PSD (reluare) 02.20 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitaţi Vasile Fuşle, Attila Felcz, titlul emisiunii: Turneu internaţional de judo la veterani în 21 octombrie 03.05 Digănia la Hodişa 03.35 Sănătate, frumuseţe, stil, cu Ioana Vladimirescu, invitat Laura Porcza 04.25 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu, titlul emisiunii: Arthur Piricsi – raport la 1.940 de zile 05.30 Iată omul, cu Gabriel Ghişan, invitat Andreea Paul 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Simona Nistea 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Arnold Anzik 08.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Maskulik Csaba, Kereskenyi Gabor, titlul emisiunii: Podul trei peste Someş, vis sau realitate? (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Simona Nistea 09.36 Religie, cu Mihalea Ghiţă, invitat Alin Toma, titlul emisiunii: Suferinţa şi bioetica 10.38 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitaţi Vasile Fuşle, Attila Felcz, titlul emisiunii: Turneu internaţional de judo la veterani în 21 octombrie 11.15 Teleshopping 11.30 Şedinţa extraordinară a Consiliului Local Satu Mare 11.38 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu, invitaţi Adrian Cozma, Ciprian Crăciun, Zazula Bela, titlul emisiunii: Preşedintele Iohannis i-a acceptat pe toţi miniştri propuşi de PSD (reluare) 13.00 Ştiri 13.33 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu, titlul emisiunii: Arthur Piricsi – raport la 1.940 de zile 14.34 Teleshopping 15.02 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, titlul emisiunii: Putere economică în creştere la Medieşu Aurit 16.06 Iată omul, cu Gabriel Ghişan, invitat Vasa Nicolin 17.00 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitat Viorel Solschi, titlul emisiunii: Centrul de excelenţă, şcoală a perfomanţei 18.00 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Georgeta Pop, titlul emisiunii: Noi soluţii pentru investigaţii paraclinice 18.30 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu 21.30 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Anca Roxana Kaitar, titlul emisiunii: Activităţi ecologice la Liceul Ham Janos 22.30 Sănătate, frumuseţe, stil, cu Ioana Vladimirescu, invitat Elena Popa 23.30 Ştiri

Calcule politice de vară

Scris de Dumitru Păcuraru, 02 august 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

În timp ce lumea se dă peste cap să înţeleagă ce este cu pensiile uriaşe în contrast cu sărăcia, partidele îşi văd de-ale lor. Mişcări de trupe se fac şi pe stânga şi pe dreapta. Cu ce să începem? Unde arde mai tare?
Pe măsură ce în PSD continuă speculaţiile pe marginea grupării Ponta, dreapta dă semne firave de reviriment. Unificarea dreptei a fost şi continuă să fie la ordinea zilei. Procesul se derulează de cel puţin 20 de ani.

În timp ce lumea se dă peste cap să înţeleagă ce este cu pensiile uriaşe în contrast cu sărăcia, partidele îşi văd de-ale lor. Mişcări de trupe se fac şi pe stânga şi pe dreapta. Cu ce să începem? Unde arde mai tare?

Pe măsură ce în PSD continuă speculaţiile pe marginea grupării Ponta, dreapta dă semne firave de reviriment. Unificarea dreptei a fost şi continuă să fie la ordinea zilei. Procesul se derulează de cel puţin 20 de ani. Naivul şi romanticul PNŢCD era îngrijorat de situaţia liberalilor şi îi îndemna să se unească sub acelaşi steag.

După epoca CDR a urmat Traian Băsescu cel care a iniţiat împreună cu Theodor Stolojan o alianţă a dreptei. Conform tradiţiei, PNL s-a lipit şi s-a rupt după moda zilei. Înregistrând eşecuri şi după alianţe şi după dezbinări, şi după fuziuni cu mare tam-tam, PNL s-a trezit că este acelaşi partid, nici mai mic, nici mai mare decât era în urmă cu 15-20 de ani.

Ce să facă pentru a mai creşte? De fapt, marea problemă a PNL a fost şi rămâne că este prea mic faţă de ambiţiile sale. Cine l-ar putea face mare? Întâi a pariat pe alianţa cu PD-ul lui Băsescu. A urmat alianţa cu PSD. A venit fuziunea cu PDL. Tot mic şi neputincios a rămas. Ce i-a mai rămas de făcut? O fuziune cu partidul lui Băsescu. Dar fără Băsescu.

Aşadar, după câte se aude, se poartă discuţii secrete pentru o fuziune prin absorbţie PNL-PMP.
Partid intrat în parlament la limita pragului electoral, având 25 de parlamentari, PMP se simte sufocat de personalitatea fostului preşedinte. Singura soluţie este ca secunzii să îl arunce pe căpitan peste bord, să preia conducerea şi să desfiinţeze jucăria intrând toţi în PNL.

Presupunând că lucrurile stau aşa, nu este greu de prevăzut ce consecinţe va avea întărirea aripei PDL din PNL. Înclinarea balanţei spre fostul PDL ar trebui să-i dea de gândit preşedintelui Iohannis.
Acelaşi fenomen, dar în sens invers are loc în PSD. Victor Ponta se străduieşte să încropească un grup suficient de mare încât să debalanseze PSD.

Deocamdată numărul parlamentarilor dispuşi să părăsească nava mare a PSD pentru o bărcuţă promisă de Ponta, este foarte mic. Un partid mare rămâne tot mare şi după ce se desprinde un grup. Situaţia devine dramatică în cazul unui partid mijlociu, cum a fost PDL când s-a rupt gruparea Elena Udrea sau PNL după ce Călin Popescu Tăriceanu a înfiinţat ALDE.

După plecarea grupului Gabriel Oprea PSD a rămas tot un partid mare, însă a rămas în opoziţie. Victor Ponta îşi doreşte două lucruri: să-l elimine pe Liviu Dragnea sau să treacă PSD în opoziţie. Ambele variante sunt posibile. În politică buturuga mică răstoarnă carul mare.

Mai uşor de dărâmat decât de ridicat, principala sarcină a lui Ludovic Orban este să ducă PNL spre guvernare. Fără un proiect comun al tuturor formaţiunilor de dreapta este inutilă orice discuţie. În toate este un început. Când PNL şi PDL au decis să fuzioneze se gândeau la un nou început. Victoria candidatului Iohannis la alegerile din 2014 le-a dat speranţe.

Adevărul este că stânga nu are forţa de a impune un preşedinte. PSD, şi electoratul de stânga, este sub limita de 50%. De fapt PSD nu a câştigat niciodată alegerile prezidenţiale. Le-a câştigat Ion Iliescu. Prin urmare PSD mizează totul pe guvernare.

Ar trebui să se mulţumească doar cu această bucată din putere. Victor Ponta vrea să văduvească PSD-ul şi de această şansă. Judecând la rece, foarte probabil Ponta va fi urmat de puţini parlamentari. Prin ricoşeu, şansele PNL de a accede la guvernare scad. Dar jocul continuă.

Abonează-te acum Online!
Baby Trend