Image 1
Image 2

Cadouri de Mikulaș. (L. Orban, K. Iohannis și D. Trump)

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Valoarea unui politician profesionist se măsoară în calitatea evenimentelor pe care le organizează sau după cum se implică în organizarea zilelor cu valoare simbolică. Alături de Ziua Națională, Sărbătorile de iarnă, Crăciun, Anul Nou, mai nou Valentine’s Day, zilele comunei sau orașului se numără și Sfântul Nicolae sau Mikulașul. Este o sărbătoare a copiilor.

Mă și mir că niciunui parlamentar nu i-a trecut prin cap să o propună printre zilele nelucrătoare.

Interesant este că nici comuniștii nu s-au opus sărbătoririi acestei zile. Ascunzându-i semnificația religioasă, au numit-o Moș Nicolae și le puneau și ei cadouri în ciorapii copiilor în ajunul zilei de Sfântul Nicolae.

Guvernul Orban s-a ținut de tradiție și Ludovic Orban, făcând pe Moș Nicolae, le-a făcut un cadou românilor: a eliminat supraacciza la carburant.

Cu această ocazie s-a văzut că în parlament există, totuși, opoziție. Deși, vorba președintelui Iohannis, “PSD a încasat-o de trei ori în acest an”, în Parlament vocea pesediștilor se face auzită destul de puternic și fără complexe de inferioritate.

Un reprezentant al PSD a criticat dur măsura luată de guvern arătând că prin eliminarea supraacizei nu va scade prețul la pompă a carburanților. Cu alte cuvinte, firmele mențin prețul încasând același preț. Argumentul suprem va fi prețul afișat la stații.

Oricum, după socotelile guvernului Orban, din ianuarie un plin va costa cu aproximativ 30 de lei mai puțin. Dacă benzinarii vor menține prețul foarte probabil un guvern avid de bani va găsi alte mijloace de a le scoate banii.
În aceeași zi parlamentul a luat un cadou oferit de PSD oamenilor din pușcării. În 4 decembrie s-a votat eliminarea recursului compensatoriu. Acest mecanism legislativ introdus de PSD a permis unui număr de peste 26 000 de deținuți cazați în condiții necorespunzătoare să se elibereze mai devreme. Din cei eliberați s-au reîntors în pușcării cam 30%, după ce au comis infracțiuni grave, crime, violuri, furturi.

Nu vrem să fim răi, dar probabil că Liviu Dragnea, datorită recursului compensatoriu pe care l-a introdus partidul pe care l-a condus, va fi fost primit cu mare respect și recunoștință de colegii de suferință de la Ravoha.

Tot de Mikulaș un cadou a primit și președintele Klaus Iohannis. Aflat la summitul NATO din Londra, președintele Donald Trump a făcut cinste cu un dejun conducătorilor, președinți sau premieri, din țările care au alocat 2% pentru apărare, pentru înarmare. Președintele american nu a avut o cheltuială prea mare pentru că a avut doar 9 invitați, reprezentând Marea Britanie, Polonia, Grecia, Bulgaria, Lituania, Letonia, Estonia, România și Turcia. Adică doar 8 țări din UE au alocat 2% din PIB pentru întărirea NATO. Și după cum se vede, cu excepția Marii Britanii, doar țările mai amărâte se conformează cererii americanilor. Germania, Franța, Italia, Spania, Olanda, Portugalia, dar și Ungaria, Cehia, Slovacia, Croația, nu s-au grăbit să bage bani în arme.

De fapt, însăși piatra de temelie a NATO, esența Alianței militare, spune că un atac asupra unei țări este un atac asupra tuturor țărilor din NATO. Așadar, România s-a grăbit să arunce niște bani pe care i-ar fi putut folosi pentru dezvoltare.

Indiferent despre ce vorbim, vedem că la mijloc este vorba despre bani.

Cadourile pentru copii îi costă ceva bani pe părinți. Prin eliminarea supraaccizei firmele vor încasa mai puțini bani. Prin abrogarea recursului compensatoriu România va fi dată în judecată la CEDO și va plăti despăgubiri deținuților cazați în spații necorespunzătoare. Pe Trump l-a costat ceva dejunul cu care a făcut cinste celor nouă lideri ai țărilor care au alocat 2% pentru apărare. În sfârșit, alocarea a 2% din PIB înseamnă o povară uriașă pentru țările nu foarte dezvoltate printre care, din păcate, se află și România.

Poate ar fi cazul să ne întrebăm de ce din 28 de țări ale UE numai 8 țărișoare au găsit de cuviință să aloce 2% din PIB pentru apărarea prin înarmare?

Iată că au plătit scump: reprezentanții lor nu au fost invitați la dejunul oferit de Donald Trump la Palatul Buckingham.

Infuzie de personalități în AUR

În loc să tot repete că partidul său va câștiga cu peste 50% alegerile parlamentare, și astfel AUR va conduce România, George Simion ar avea mai multă credibilitate dacă ar spune ceva simplu: că AUR este hotărât să schimbe raportul de putere din România.