Program ITV: 00.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Călin Durla, titlul emisiunii: România se află pe locul 3 în Europa la abandonul şcolar (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Sergiu Băbăşan, Ioan Sas, Dan Burulea, titlul emisiunii: Ce şanse are moţiunea PNL? (reluare) 02.33 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu, titlul emisiunii: Adrian Albu raport la 4.860 de zile 03.42 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 04.46 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat Ferencz Levente, titlul emisiunii: Cerbii lopătari din Supur, atracţie pentru turişti 05.53 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitaţi Lia Deliu, Constantin Demian, titlul emisiunii: Asistenţii medicali şi provocările din sănătatea românească 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Nicolate Balea 08.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Călin Durla, titlul emisiunii: România se află pe locul 3 în Europa la abandonul şcolar (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 09.36 Sport, meci de fotbal, FC Olimpia-Dacia Brăila 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Sergiu Băbăşan, Ioan Sas, Dan Burulea, titlul emisiunii: Ce şanse are moţiunea PNL? (reluare) 13.00 Ştiri 13.36 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitat Vlaicu Popescu, titlul emisiunii: Meserii moderne în învăţământul postliceal al Colegiului Tehnic Unio Traian Vuia 14.30 Teleshopping 14.48 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Elisabeta Bekessy, titlul emisiunii: Cetăţenii chemaţi să se implice în săptămâna mobilităţii europene 15.30 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat Laurenţiu Costin, titlul emisiunii: Rostul postului în respectarea poruncilor dumnezeieşti 16.30 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat Ferencz Levente, titlul emisiunii: Cerbii lopătari din Supur, atracţie pentru turişti 17.40 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitaţi Cristian Popa, Răzvan Nintaş, titlul emisiunii: Doi antrenori de fotbal în judeţ cu licenţa A 18.30 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Marcel Nichita, titlul emisiunii: Ritualuri pentru îngrijirea tenului iarna 22.30 Concert In Memoriam Tavi Bud 23.30 Ştiri

Bisericile şi partidele

Scris de Dumitru Păcuraru, 11 decembrie 2015 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Ce urmăreşte, de fapt, guvernul Cioloş prin decizia de a nu se mai finanţa construcţia de biserici din bani de la stat? Raportată la nivelul întregului buget, suma nu este mare. Acolo, câteva zeci de milioane de euro. Cam cât a luat un şmecher mijlociu din retrocedări. Sau cât îi pică în plus unei forme de construcţii de drumuri în urma unui contract baban. Aşadar, dacă nu este vorba despre chivernisirea banului public, de ce ţine neapărat guvernul de tehnocraţi să nu mai dea bani pentru biserici? Să mergem pe firul chestiunii.

Am putea porni de la campaniile electorale. Biserica Ortodoxă s-a angajat masiv în toate campaniile electorale, în ciuda faptului că, oficial, nu face politică. PSD, mai mult decât, toate partidele, a reuşit să-şi apropie preoţii, de toate rangurile, până sus la vlădici. PSD a reuşit să ocupe un loc în inimile unei anumite categorii ale populaţiei. Oameni mai bisericoşi, preoţi mai apropiaţi de neam şi glia strămoşească. Ca şi preoţii, PSD are un anumit mod de a-şi arăta patriotismul. Am spune că PSD şi Biserica Ortodoxă sunt legaţi prin anumite fire ale patriotismului, cu uşoare tente naţionaliste. Pe scurt, şi PSD şi reprezentanţii bisericii se consideră buni români, ceva mai buni decât alţi români. Prin natura lor, preoţii sunt mai legaţi de categoria de oameni care votează PSD, bătrâni, oameni de la ţară, pensionari. Talpa ţării, cum s-ar zice. Serviciile au fost reciproce. PSD, când se afla la guvernare, era mai darnic cu banii pentru biserici decât alte partide. La nivel local, acolo unde la conducerea consiliilor judeţene se aflau pesedişti şi sumele pentru biserici erau mai consistente.

Acum să revenim la cazuri mai concrete. În campania prezidenţială, biserica s-a angajat în luptă pentru victoria lui Victor Ponta. De data aceasta era şi normal, Klaus Iohannis fiind reformat, evident că biserica reformată, biserica romano-catolică, l-au sprijinit, la fel cum au făcut ortodocşii pentru candidatul ortodox.

Nu doar BOR se avântă în campaniile electorale. Primul partid care şi-a consolidat poziţia cu ajutorul bisericii a fost UDMR. Cât a putut, în perioadele când se afla la guvenare, UDMR a susţinut biserica romano-catolică şi reformată. Beneficiile au fost reciproce.

Nici PDL nu a fost un partid care să nu observe avantaje oferite de o bună colaborare cu anumite culte. PD, prin anumiţi lieri, şi-a apropiat cultele neoprotestante, pocăiţii cum se spune. A avut un oarecare succes. În timpul guvernului PDL s-a văzut mai pregnant sprijinul reciproc, inclusiv din punct de vedere financiar.

Cu multă vreme în urmă, PN|CD aproape că s-a confesionalizat, în Transilvania. Greco-catolicii erau cei mai fideli membri ai partidului lui Corneliu Coposu. Aripa greco-catolică şi ortodoxă nu întotdeauna au fost în armonie deplină.

Prin urmare, decizia de a nu mai da bani pentru construcţia de biserici nu este doar un atac la adresa bisericii ortodoxe. Poate pare că preşedintele Iohannis se răzbună din cauza campaniei electorale din 2014, însă lucrurile sunt mai complicate. Situaţia este mai complexă decât pare la prima vedere. Toate partidele sunt interesate de o relaţie cu preoţii. În anii electorali, dar şi în cei premergători alegerilor se înteţesc negocierile. Preoţilor le revine sarcina să îndemne oamenii să meargă la vot şi “să votaţi ştiţi dumneavoastră cu cine, adică cu ai noştri”. Localele fiind la începutul lunii iunie, UDMR are norocul de a prinde marea sărbătoare a Rusaliilor la vârf de campanie. Orice explicaţii ar da premierul Cioloş espre tăierea fondurilor de stat pentru biserici este clar că la mijloc este vorba despre o strategie la cel mai înalt nivel.

Abonează-te acum Online!
Baby Trend