Image 1
Image 2
Ciornă automată

Bilanţ festiv al Cercului de chimie de la Colegiul Naţional Ioan Slavici

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
SANYO DIGITAL CAMERA
SANYO DIGITAL CAMERA

Zilele trecute, la Colegiul Naţional „Ioan Slavici” Satu Mare s-a desfăşurat bilanţul Cercului de chimie aplicată „Cunoaştere şi adevăr”.

Manifestarea s-a desfăşurat în sala amfiteatru a colegiului, într-o atmosferă festivă, începând prin intonarea cântecului academic Gaudeamus igitur.
La masa prezidiului, au fost de faţă, alături de profesorul Paul Atyim, directorul Ioan Cuceu, directoarea adjunctă Păcurar Simona şi profesoara Raţiu Camelia – responsabil catedră Ştiinţe. Au mai participat circa 20 de elevi din clasa a XII-a, 20 de elevi din clasa a XI-a, reprezentanţi ai clasei a X-a 5 elevi şi 2 elevi din clasa a IX-a, toţi de la clasele de ştiinţe ale naturii.

Evidenţierea valorilor

În alocuţiunea introductivă, profesorul dr. Paul Atyim a început prin a spune că cercul, fondat de el în anul 1977, a ajuns în prezent la cea de-a 38-a aniversare. Prin întocmirea unui astfel de bilanţ anual, profesorul a instituit o tradiţie, aspect pe care îl subliniază cu acest prilej. “Cultura organizaţională a unei instituţii de învăţământ se manifestă şi prin ritualuri şi obiceiuri. În bilanţul festiv de azi facem o trecere în revistă a rezultatelor excelente obţinute de-a lungul deceniilor şi, în particular, ale promoţiei actuale”, a spus profesorul Paul Atyim. El a semnalat preocuparea sa pentru “managementul valorilor”, care dovedeşte capacitatea instituţională prin rezultatele deosebit de valoroase obţinute anul acesta. În acest sens a exemplificat rezultatul Carinei Petric, medaliată cu bronz la Conferinţa Internaţională a Tinerilor Cercetători (International Conference of Young Scientists – ICYS 2015) din Izmir, Turcia. În cadrul conferinţei Carina a prezentat, în limba engleză, lucrarea cu titlul „Posibilităţi de valorificare a diverselor surse de keratină”.
Paul Atyim a evocat şi alte rezultate obţinute de-a lungul anilor la competiţii internaţionale de elevi ai Colegiului Naţional Ioan Slavici. În opinia sa, aceste rezultate atestă capacitatea instituţională a colegiului şi se datorează unui management al valorilor bine promovat. Pentru promotia 2014-2015, în albumul de onoare a cercului a mai fost introdusă, alături de  Petric Carina, și poza elevei Mitrașca Alexandra pentru rezultatele obținute la faza națională a Sesiunii de referate și comunicări științifice: Chimia – prieten sau dușman?
A urmat predarea şi preluarea ştafetei cercului de la generaţia aflată în pragul absolvirii, la cea de la început de ciclu, generaţii reprezentate de elevi performanţi în domeniu. Simbolul ştafetei au fost un set de albume cuprinzând fotografiile-portret ale membrilor cercului, care s-au perindat de-a lungul anilor.

Rezultatele se datorează perseverenţei

La rândul său, directorul Ioan Cuceu a apreciat că rezultatele bune se datorează nu atât dotării native deosebite a elevilor, cât muncii perseverente prestate de ei zi de zi în cadrul cercului. Drept argument al celor susţinute, el a spus că, într-o dimineaţă, la ora 7, aşadar înaintea începerii programului, a întâlnit un elev tocmai ieşea din laborator. Aşa îşi explică directorul rezultatele deosebite ale elevilor, nu prin aceea că ar deţine acasă o bibliotecă bogată, sau altfel de condiţii deosebite.

Unde se află participanţii la cerc

În continuare, Paul Atyim a răsfoit rând pe rând paginile albumelor şi a evocat, la fiecare pagină cu portrete, momente din activitatea elevilor şi destinul lor. Aşa am aflat că elevii săi, premiaţi în urma unor rezultate deosebite în cercetare, s-au remarcat în cariere de succes ca medici, ingineri, dascăli în învăţământul preuniversitar şi universitar din ţară şi răspândiţi pe întreg mapamondul. ”Nu apune niciodată soarele în ţările în care se află absolvenţi ai liceului, care s-au remarcat la cercul de chimie:din Noua Zeelandă până în Germania şi din Austalia până în Statele Unite.
 Profesorul Paul Atyim ţine legătura cu toţi, face schimb de scrisori. În acest fel, el le oferă generaţiilor actuale modele concrete de reuşită în viaţă prin muncă temeinică şi onestă.

Ciornă automată

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with