Image 1
Image 2

Barometru de Gen 2018: Femeile sunt deranjate de priviri insistente, tras cu ochiul sau fluierat pe stradă

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Gesturi ce se încadrează în fenomenul denumit “hărţuire stradală”

Cel mai recent Barometru de Gen 2018 realizat de Centrul de Dezvoltare Curriculară şi Studii de Gen Filia şi Centrul de Formare şi Suport pentru o Societate Echitabilă, în colaborare cu IMAS Marketing şi Sondaje, arată că femeile sunt deranjate de gesturi ce se încadrează în fenomenul denumit “hărţuire stradală”. Potrivit comunicatului publicat pe site-ul Centrului FILIA, www.centrulfilia.ro, în cadrul cercetării au fost sondaţi la capitolul hărţuire în spaţiul public, percepţie şi experienţă un număr de 1.140 respondenţi.

Moldovencele trec cel mai frecvent prin astfel de situaţii

“Ce e interesant este faptul că, analizând sub eşantionul femei pe grupe de vârstă, cele mai în vârstă declară într un procent statistic semnificativ mai mare decât cel înregistrat pe segmentul de vârstă 18-29 de ani că percep anumite comportamente ca fiind deranjante (privitul insistent, fluieratul, făcutul cu ochiul). Analiza datelor pe regiuni relevă procente mai mari în Moldova de femei care declară că au avut asemenea experienţe.

Întrebarea care se ridică pentru politicile publice în domeniu este: ce fel de campanii de informare şi educare trebuie concepute pentru a creşte gradul de înţelegere a aspectelor negative legate de acest fenomen în rândul tinerelor care, aşa cum arată studiul, par să fie mai tolerante cu anumite aspecte?”, se arată în comunicat.

Rezultatele cercetării

Spicuind din Barometru de Gen 2018, constatăm că la întrebarea “Vă deranjează ca o persoană necunoscută să…” vă lovească intenţionat, 91,4% din respondenţi, adică atât femei, cât şi bărbaţi, au declarat că da, 4,5% au păţit asta, 86,9% sunt persoane deranjate să fie urmărite, adică să meargă cineva după ele pe stradă, 5,9% declarând că au trecut prin astfel de situaţie, 86,8% spun că sunt deranjate de atingerea intenţionată a cuiva pe drum, 8,8% păţind asta. Alte 73,6% dintre persoanele participante la sondaj spun că se simt deranjate să li se facă cu ochiul, 14,9% trecând prin astfel de situaţii. Femeilor nu le place nici să fie fluierate pe stradă: 91,3% susţin că li se pare deranjant, 16,5% declarând că au păţit asta. Nici privirile insistente nu plac, 80,2% din respondenţi spunând că se simt deranjaţi de acest gen de privire, iar 23,1% trecând prin astfel de situaţii.

Experienţă cu hărţuirea au avut cel mai frecvent persoanele cu vârsta între 18 şi 29 de ani
Procentele înregistrate pe toţi indicatorii de percepţie a hărţuirii în spaţiul public depăşesc 50% în ceea ce priveşte femeile intervievate, cât şi bărbaţii incluşi în eşantion. “Cu toate acestea, se conturează diferenţe statistic semnificative care susţin o reprezentare socială a hărţuirii stradale ca fenomen genizat. Concret, femeile mai degrabă decât bărbaţii percep ca fiind întodeauna deranjante anumite comportamente asociate hărţuirii în spaţiul public”, se arată în document.

Tot femeile sunt cele care au avut mai degrabă o experienţă directă cu unele comportamente de hărţuire în spaţiul public, cum ar fi făcutul cu ochiul sau fluieratul. La o analiză a sub-eşantioanelor pe grupe de vârstă, specialiştii au concluzionat că persoanele cu vârsta de 60 de ani şi peste 60 declară într-un procent semnificativ mai mare decât cel înregistrat pe grupa 18 – 29 de ani că percep mereu anumite comportamente ca fiind deranjante, cum ar fi privitul insistent, fluieratul, atingerea intenţionată, făcutul cu ochiul sau comentariile despre aspectul lor fizic. Experienţă directă cu hărţuirea stradală au avut în schimb cel mai frecvent, în ultimul an, mai degrabă persoanele cu vârsta între 18 şi 29 de ani.

1 comentariu

Lasă un răspuns