00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Mariana Săllăgean, Beniamin Urs, Horia Adrian Ungur. Titlul emisiunii: Ce decizii au luat liderii coaliţiei PSD-ALDE? (reluare) 01.30 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Bogdan Georgescu. Titlul emisiunii: Scriitorii de expresie maghiară din Carei sunt mai cunoscuţi în Ungaria. 02.25 Ne Cheamă Natura 03.25 Portret de artist 04.15 Concert Samus Quit Art - la Poesis 05.20 În Slujba Comunităţi cu Mihai Sălceanu, invitat: Sînziana Cristea. Titlul emisiuni: Sînziana Cristea 4420 raport la de zile. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct, cu Mihai Sălceanu, invitat: Viorel Verzeş. Titlul emisiuni: Cât de sigur e sistemul de pensii de stat?(reluare) 09.00 La Psiholog 09.30 Viaţa la Ţară cu Ioan Aniţaş. Titlul emisiunii: Ziua pomiculturii sărbătorită la Săuca. 10.30 Religie cu Eva Laczko, invitaţi: Pallai Bela, Roman Janos. Titlul emisiunii: Retrospectiva vizitei papale. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Mariana Săllăgean, Beniamin Urs, Horia Adrian Ungur. Titlul emisiunii: Ce decizii au luat liderii coaliţiei PSD-ALDE? (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Educaţie Ecologică cu Cristina Bursuc, invitat: Elisabeta Bekessy. Titlul emisiunii: Acţiuni cu tânăra generaţie în scop ecologic. 14.10 Teleshopping 14.30 Zone Folclorice cu Ioana Vladimirescu, invitat: Georgiana Marina. 15.40 Prieteni necuvântători cu Alina Blejan, invitat: Zoltan Szabo, dresor de câini. 16.30 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Bogdan Georgescu. Titlul emisiunii: Scriitorii de expresie maghiară din Carei sunt mai cunoscuţi în Ungaria. 17.20 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitat: Gheorghe Sabău. Titlul emisiunii: Box în weekend: Cupa Voinţa – memorial Timofie Pogăciaş şi Liviu Gheţe. 18.00 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă. 18.30 Audienţe în direct, cu Eva Laczko (direct) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar (direct) 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct, cu Eva Laczko (reluare) 23.30 În Slujba Comunităţi cu Mihai Sălceanu, invitat: Sînziana Cristea. Titlul emisiuni: Sînziana Cristea 4420 raport la de zile. 25.06.2019

Bancherii îndeamnă românii să pună deoparte bani albi pentru zile negre

Scris de Vasile Andreica, 12 aprilie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Şi explică de ce au atâta succes obligaţiunile emise de statul român

Încă suntem pe creştere economică, dar creşterea încetineşte şi va veni, la un moment dat, şi o recesiune sau o stagnare, a declarat Csaba Balint, macroeconomist OTP Bank, într-o conferinţă de presă.

“Îmi aduc aminte, nu mai ştiu exact, cândva în anii ’90, o perioadă forte dificilă, de tranziţie, dificilă pentru multe familii din România şi tatăl meu a venit acasă cu portocale. Aaa, a fost cea mai delicioasă portocală pe care am mâncat-o în viaţa mea.

Acum lucrurile merg mai bine, nu pentru toată lumea. Dacă ne uităm la medie, salariile au crescut, dacă deschidem frigiderul poate găsim acolo nu o singură portocală, poate chiar o cutie, dar nu mai au acelaşi gust. Recomandarea mea ar fi să punem la o parte portocale, în această perioadă în care economia încă merge, salariile încă cresc. Aş propune un portofoliu mai conservator”, a spus Balint.

Imobiliarele se vând greu

La rândul său, Dan Popovici, CEO OTP Asset Management, a dat de înţeles că este nevoie de un portofoliu lichid, susţinând că se chinuie de ceva vreme să vândă un apartament şi nu reuşeşte.

“Există persoane care pot avea nevoie urgentă de o sumă de bani, pentru o operaţie sau de sănătate şi piaţa imobiliară din România, cu toate că pare a fi foarte efervescentă, nu îţi dă o lichiditate suficient de mare sau poţi să vinzi mai repede, dar cu un discount semnificativ ca să poţi să vinzi rapid”, a afirmat Popovici.

Obligaţiunile în euro ale statului au succes pentru că celelalte ţări din regiune nu emit

“România nu a putut să emită anul acesta (obligaţiunile în euro pe piaţa externă n.r.) până în martie pentru că nu a avut bugetul aprobat. Atâta timp cât tu nu ai bugetul aprobat, tu nu poţi să ieşi pe pieţele internaţionale să emiţi. Cum s-a aprobat bugetul, cum a ieşit România. A fost o cerere de peste 8 miliarde euro pentru aceste obligaţiuni. Apetit există de afară şi prin prisma faptului că ţările din regiune nu mai emit”,a declarat Dragoş Manolescu, deputy CEO OTP Asset Management.

Potrivit acestuia, dacă ne uităm la Ungaria, cea mai lungă emisiune de obligaţiuni denominată în euro este Ungaria 2020. “Cam acolo se opresc, adică de ani buni Ungaria nu mai emite în valută.

Au mai avut emisiune în dolari, dar modest. Emite preponderent în forinţi. Dacă ne uităm la regiune, Croaţia ce a mai emis eurobonduri denominate în euro, dar cantităţile nu sunt mari. Atunci România devine atractivă pentru cei care vor să cumpere, pentru investitori”, a explicat reprezentantul administratorului de fonduri de investiţii.

Teoretic, spune el, pe creşterea de PIB, dacă vom continua să creştem cu 2-3-4% în fiecare an, aceste emisiuni (cele în euro emise recent de MFP n.r.) nu vor mai reprezenta foarte mult peste 30 de ani ca pondere în total PIB.

“Nu va fi o problemă să fie plătite.

De fapt, eu cred că nu vor fi niciodată plătite aceste obligaţiuni, ci cred că vor fi rostogolite. Asta este tendinţa, asta se întâmplă la nivel global”, a arătat Manolescu.

Csaba Balint este de părere că veniturile statului ar putea creşte cu 1-2% din PIB, dacă Fiscul se informatizează.

“Veniturile sunt destul de scăzute. Dacă am reuşi să introducem sisteme noi electronice cum au făcut Ungaria şi Bulgaria cred că am putea câştiga 1-2 puncte procentuale”, a arătat reprezentantul OTP Bank.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.