Audienţe în direct, cu Mihai Sălceanu, invitat: Ioan Drăgan. Titlul emisiunii: Salariile din educaţie,majorate doar pentru unii.(reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Beniamin Urs, Ştefan Ressler,Dumitru Pop. Titlul emisiunii: Scandalul în Justişie.(reluare) 02.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Paula Pirvănescu. 03.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Colonel Gheorghe Strâmb. Titlul emisiuni: Colonel Gheorghe Strâmb – raport la 3650 de zile . 04.30 Natura ne cheamă, cu Ioana Zaharia. 05.40 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş. Titlul emisiunii: Stadiul de vegetaţie a culturilor agricole. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea:Ilona Ilyes. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Anzik Arnold. 08.00 Audienţe în direct, cu Mihai Sălceanu, invitat: Ioan Drăgan. Titlul emisiunii: Salariile din educaţie,majorate doar pentru unii.(reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea:Ilona Ilyes. 09.30 La psiholog, Ioana Vladimirescu, invitat: Călin Secan. Titlul emisiuni: Copiii şi fricile lor. 10.10 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat:Vasile Feher. Titlul emisiunii:Vindecarea sufletului prin spovedanie. 11.10 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Beniamin Urs, Ştefan Ressler,Dumitru Pop. Titlul emisiunii: Scandalul în Justişie.(reluare) 13.00 Ştiri 13.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Colonel Gheorghe Strâmb. Titlul emisiuni: Colonel Gheorghe Strâmb – rapor la 3650 de zile . 14.30 Teleshopping 14.45 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş. Titlul emisiunii: Stadiul de vegetaţie a culturilor agricole. 15.30 Sănătate,cu Mihaela Ghiţă, invitat: Cătălin Cismaş. Titlul emisiuni: Cum învingem depresia? 16.00 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Paula Pirvănescu. 16.40 Panoramic sportiv, cu Constantin Demian, invitat: Ştefan Szilagyi. Titlul emisiunii: Fotbalul juvenil în atenţia ASJ şi ISJ. 17.30 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Andrada Bârsăuan.18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Cultură,cu Ioan Aniţaş,invitat: Nicolae Pop.Titlul emisiunii: Munca-o modalitate de a rămâne tânăr. 22.30 Info Studio cu Laczko Eva, invitaţi: Lochli Tunde, Kegyes David.Titlul emisiunii: Mosolyhaz – az orom oazisa (Casa Zânelor – oază de bucurii). 23.30 Ştiri

Avem candidaţi, ce facem cu ei?

Scris de Dumitru Păcuraru, 26 octombrie 2016 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Mâine este ultima zi în care se pot depune listele electorale. Desemnarea candidaţilor a fost un proces lung şi greu. A fost mai complicat ca altădată pentru că partidele au simţit nevoia să impună nişte reguli prin adoptarea unor coduri de etică. Astfel listele electorale cuprind mai puţine persoane care au probleme cu legea. Acţiunile DNA şi-au spus cuvântul. S-a mai strecurat câte un „penal” pe ici, pe colo, însă numărul lor a fost drastic redus.

Regulile stabilite au fost folosite de lideri pentru a scăpa de persoanele incomode. În al doilea rând, în numele împrospătării, au fost introduse pe locurile eligibile persoane tinere. Întinerirea nu înseamnă neapărat reformare. Nu înseamnă nici valoare adăugată. Numele noi, mai multe decât în urmă cu patru sau opt ani, sunt mai multe, dar nu este vorba despre personalităţi. Ca în trecut, partidele nu sunt deschise spre oameni de valoare. Desemnarea candidaţilor pe locurile eligibile este o mică afacere de partid. Liderii teritoriali îşi aleg oameni de încredere, în consens cu conducerile centrale.

Selecţia candidaţilor nu este o olimpiadă a premianţilor. Dimpotrivă, în concurs intră cine dă dovadă de loialitate faţă de şefii actuali. Pe cât este posibil, sunt scoşi din joc oamenii foştilor şefi de partid şi de filiale. Democraţia de partid există, însă îşi are limitele ei. Dacă nu eşti în interiorul unui partid, nu ca simplu membru, ci în conducere, nu ai de unde şti cum se petrec lucrurile într-o organizaţie. Se vede câte ceva prin gaura cheii. Uneori se întâmplă să răbufnească în afară câte o părticică din scandal, dar cei care “dau din casă” sunt ejectaţi urgent. Astfel, nu greşim considerând partidele nişte caste. Dar democraţie fără partide politice nu se poate. Prin urmare, trebuie să le acceptăm aşa cum sunt.

Campaniile electorale le oferă partidelor ocazia de a demonstra cât de bune sunt unele faţă de altele. PSD, PNL, ALDE, PMP, PRU, USR, UDMR şi câte vor mai reuşi să depună liste electorale vor veni în faţa publicului şi îşi vor prezenta ofertele. Sondajele au stabilit o ierarhie, dar modul în care se vor comporta în campanie poate răsturna toate topurile de până acum. Alegătorii sunt mai pretenţioşi. Sunt interesaţi de persoanele de pe liste, dar sunt din ce în ce mai atenţi şi la programul fiecărui partid. Ca să dăm două exemple, PP-DD, şi de altfel şi USL, a câştigat în 2012 pe baza promisiunilor pe care le-au făcut. În acest sens, PNL va obţine un rezultat mai bun dacă va reuşi să popularizeze Platforma lui Dacian Cioloş. PSD va câştiga cu atât mai multe voturi cu cât va veni în faţa alegătorilor cu mai multe promisiuni. ALDE, UDMR, PMP etc. vor fi cu atât mai atractive cu cât vor avea programe mai atractive. Omul de pe listă, candidatul, este important, dar contează şi cu ce vine partidul său în faţa alegătorilor.

S-a demonstrat până acum că fiecare campanie electorală este  o muncă în echipă. Este nevoie de un efort comun. Se întâmplă ca în partidele mici să fie oameni mai valoroşi decât în partidele mari. Partidele mai mici pornesc cu un handicap. Au structuri teritoriale mai slabe. Le lipsesc oamenii. Ei pot suplini aceste lipsuri prin prezenţa mai consistentă în mass media. Dar şi aici întâmpină probleme din cauza lipsei resurselor financiare. Aşa se face că în parlament ajung oameni mai puţin capabili, mai mult împinşi în faţă de voinţa partidelor decât de votul cetăţenilor.

De mâine putem spune că avem candidaţii. Ce facem cu ei, îi criticăm sau îi ascultăm să vedem ce au de spus?

Abonează-te acum Online!