Image 1
Image 2

Așteptarea viitorului guvern

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

PSD se va conforma cererii președintelui și va merge în Parlament pentru confirmarea miniștrilor propuși în locul celor de la ALDE.

Încercarea de a merge direct la președinte pentru remaniere a eșuat. După ce au studiat mai bine problema, social-democrații, rămași singuri la guvernare, sunt convinși că vor reuși să obțină 234 de voturi. Nu le lipsesc decât 30. Deci 30 de parlamentari de la indiferent ce partid trebuie momiți cu ceva pentru a vota pentru un guvern sută la sută PSD.

După anunțul președintelui și-a retras demisia și judecătoarea Dana Gîrbovan, propusă pentru ministerul Justiției. Va fi desemnat altcineva, probabil tot un profesionist ca să se lase impresia că se respectă independența justiției chiar de la nivel de ministru.

Criza guvernamentală se accentuează, cuprinzând toate partidele, toți jucătorii politici. Dacă PSD nu obține jumătate plus unu din voturi, guvernul cade. Sunt două variante: președintele o propune tot pe Viorica Dăncilă pentru formarea altui guvern, nu trece nici acesta, o mai propune o dată, nu trece, și astfel se declanșează alegeri anticipate.

O altă variantă, aparent mai simplă, este ca după căderea guvernului PSD să se desemneze un reprezentant al opoziției pentru formarea unui nou guvern.

Acest lucru presupune o înțelegere între toate partidele parlamentare, cu excepția PSD. Tăriceanu și Ponta au declarat că vor vota alături de opoziție. Acum par hotărâți să meargă până la capăt pentru trimiterea PSD în opoziție, dar vor fi de acord să susțină un guvern condus de PNL? De asemenea, sunt pregătiți să accepte alegeri anticipate? Sunt întrebări la care este mai greu de răspuns din cauza alegerilor prezidențiale în care fiecare forță politică intră cu propriul candidat. USR este de acord să susțină un guvern PNL, dar la prezidențiale aruncă în luptă un candidat anti-Iohannis. ALDE-Pro România susține un candidat care speră că va lua voturi de peste tot, și din stânga și din dreapta.

Are un candidat propriu și PMP: abia desemnat acesta se aruncă asupra lui Iohannis numindu-l “tipul neamțului românizat”.

Cum să aduni atâția adversari pentru o idee comună? Pe de o parte aceste partide se vor confrunta dur în campania prezidențială, iar pe de altă parte vor negocia pentru susținerea comună a unui guvern? Iohannis atacă ALDE, neținând seama că Tăriceanu i-a oferit pe tavă șansa de a dărâma PSD. Același Iohannis îl va ruga pe același Tăriceanu pe care l-a făcut praf să susțină un guvern al său, condus de un lider PNL?

Lucrurile nu se leagă. Din această cauză se vorbește despre o criză. Italia și Marea Britanie sunt cam în aceeași situație, trec printr-o criză pe care promit să o rezolve rapid. Le permite și Constituția, mult mai permisivă pentru ieșirea din crize, eventual pentru declanșarea alegerilor anticipate. La noi este foarte complicată organizarea unor alegeri anticipate. Trebuie să cadă consecutiv două guverne. Se pune și problema parlamentarilor care nu votează să plece acasă. Nu se știe câți se vor regăsi pe listele următorului parlament.

Ținând seama de aceste caracteristici, cel mai probabil se va merge pe formarea unui guvern numit deja “de tranziție”. Va fi unul minoritar, PNL fiind singurul partid care vrea la guvernare. USR, ALDE, Pro România, PMP, UDMR îl vor vota și îi vor acorda sprijin parlamentar, dar ca unui adversar. După prezidențiale urmează alegerile locale, apoi cele parlamentare. Aceste partide decise acum să dărâme împreună guvernul PSD sunt adversare în campania pentru prezidențiale și vor fi în dură competiție la alegerile locale și parlamentare. În așteptarea viitorului guvern, format în urma unor negocieri dure, e ca și cum ai pune în aceeași colivie pisicile și papagalii, în aceeași cușcă lupul și mielul.

Sigla Informatia Zilei

Un an de război

Asculta acest articol După o serie de ştiri contradictorii despre un posibil atac al armatei ruse asupra Ucrainei, aşa cum