Image 1
Image 2

Asociaţia SAVO evocă într-o expoziţie Procesul memorandiştilor din 1894

Vizitatori în expoziţie
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Vizitatori în expoziţie
Vizitatori în expoziţie

Miercuri după-amiază, în spaţiul deja consacrat din holul Centrului Cultural G.M. Zamfirescu, Asociaţia SAVO (Scrieri ale vechiului oraş) a deschis spre vizionare o nouă expoziţie fotodocumentară pe o temă istorică strâns legată şi de zona Sătmarului. De data aceasta e vorba de Procesul Memorandului, în care mai mulţi intelectuali şi oameni politici români ardeleni au primit pedepse cu închisoarea pentru că îndrăzniseră să înainteze Curţii de la Viena un memorandum exprimând cererile populaţiei româneşti din Transilvania.

Memorandumul a fost redactat şi prezentat în 1892, iar procesul a avut loc la Cluj în mai 1894, stârnind un mare interes şi în străinătate. În expoziţie putem vedea fotografii şi reportaje grafice din timpul evenimentului, extrase din presa vremii, ca şi urmările acestui eveniment. Vedem un Vasile Lucaciu senin şi împăcat cu gândul detenţiei după proces, dar îi vedem şi triumful de după unirea din 1918, când viziunea profetic exprimată într-o scrisoare, cum că va fi deputat de Satu Mare în “Dieta de la Bucureşti”, avea să i se împlinească.

În procesul Memorandului au fost condamnaţi la o pedeapsă cumulată de peste 30 de luni de închisoare următorii fruntaşi ai Partidului Naţional Român: Dr. Ioan Raţiu, Gheorghe Pop de Băseşti, Dr. Vasile Lucaciu, Dimitrie Comşa, Dr. Daniil P. Barcianu, Nicolae Cristea, Iuliu Coroianu, Patriciu Barbu, Dr. Teodor Mihali, Aurel Suciu, Mihaiu Veliciu, Rubin Patiţia, Gherasim Domide, Dionisie Roman şi Septimiu Albini.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with