Asociaţia Municipiilor, din care face parte şi Satu Mare, are câteva solicitări pentru noul guvern | Informaţia Zilei

Asociaţia Municipiilor, din care face parte şi Satu Mare, are câteva solicitări pentru noul guvern

Scris de I. Z., 07 noiembrie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Asociaţia Municipiilor din România (AMR) a trimis o scrisoare noului guvern care cuprinde câteva solicitări de care ”depinde bunăstarea comunităţilor locale”.

Scrisoarea este semnată de Robert Sorin Negoiţă, preşedintele AMR. Iată solicitările:

1. Stabilirea unui calendar de aprobare a Legii bugetului de stat pe anul 2020, care să asigure intrarea ei în vigoare la 1 ianuarie 2020.

2. Începând cu ianuarie 2020, asigurarea finanţării sistemului de protecţie a copilului, a centrelor publice pentru persoane adulte cu handicap, finanţarea drepturilor asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap grav şi a indemnizaţiile lunare ale persoanelor cu handicap grav de la nivelul comunelor, oraşelor, municipiilor, sectoarelor municipiului Bucureşti şi judeţelor, conform legii, de la bugetul de stat, prin alocarea de sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată cu destinaţie specială, fără ca acestea să greveze bugetele minime de funcţionare ale judeţelor, municipiilor, oraşelor şi comunelor.

3. Stabilirea cotelor din impozitul pe venit, ce revin unităţilor administrative teritoriale, prin Legea finanţelor publice locale şi nu prin Legea bugetului de stat, aşa cum s-a întâmplat în anii 2018-2019. în acest sens, este necesară modificarea, începând cu data de 1 ianuarie 2020, a articolelor 32 şi 33 din Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, conform Acordului încheiat între UNOR, AMR şi ACoR.

4. Transparentizarea activităţii ANAF şi crearea posibilităţii ca APL să aibă acces permanent la informaţiile privind colectarea IV, care constituie una din sursele de venit ale bugetelor locale. Reglementarea legală a obligaţiei MFP prin DGFPL de a transmite, începând cu data de 1 ianuarie 2019, trimestrial, către toate UAT-urile, informaţii privind încasările totale din impozitul pe venit la nivelul fiecărei UAT, respectiv sumele achitate cu titlu de impozit pe venit atât de contribuabilii mici şi mijlocii, cât şi de contribuabilii mari.

5. Constituirea, începând cu anul 2020, a unui Fond de creditare nerambursabilă pentru unităţile administrative teritoriale în vederea asigurării contribuţiei proprii a acestora la proiectele finanţate din fonduri externe nerambursabile. Contribuţia proprie a UAT-urilor va fi finanţată din Fond astfel: cuantum de 34 la semnarea contractului de finanţare a proiectului, iar diferenţa de 1/2 la finalizarea implementării proiectului.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

  • Dacă vrei ca reclama ta să apară aici, sună la 0261.767.303 sau 0724.103.517