Image 1
Image 2

Asistenţii medicali de la Ambulanţă se perfecţionează în acordarea primului ajutor în caz de traumă

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Asistenţii medicali de la Ambulanţă se perfecţionează în acordarea primului ajutor în caz de traumă
Asistenţii medicali de la Ambulanţă se perfecţionează în acordarea primului ajutor în caz de traumă

Serviciul de Ambulanţă Judeţean Satu Mare a dat startul unui nou curs dedicat asistenţilor medicali şi medicilor, angajaţi ai instituţiei – Curs de traumă prespital (pentru practicieni). Cursul are loc în perioada 25-28 septembrie şi este organizat împreună cu Ordinul Asistenţilor Medicali şi Moaşelor din Satu Mare şi este susţinut de instructorul formator, dr. Horaţiu Mîndăianul, medic primar Medicină de Urgenţă. Este cel de-al doilea curs de acest tip susţinut pentru angajaţii SJA. ~n această serie vor fi instruiţi 17 asistenţi medicali şi un medic de la staţia centrală şi substaţiile Carei, Tăşnad şi Negreşti Oaş.

Deschiderea cursului a avut loc luni dimineaţă, în prezenţa managerului SAJ, Satu Mare, ec. Gabriela Opriş, dr. Horaţiu Mîndăianu şi Constantin Demian, preşedintele OAMMR, Filiala Satu Mare.

Cu această ocazie a fost anunţată şi o premieră în organizarea cursurilor de perfecţionare şi anume creditarea lor cu puncte de educaţie medicală continuă (EMC) de către Comisia Naţională de Educaţie Medicală Continuă. ~n urma participării, fiecărui cursant îi vor fi acordate 15 credite de EMC. După cum a explicat şi preşedintele Demian, statutul organizaţiei profesionale prevede printre altele şi obligativitatea de formare continuă a cadrelor medicale prin organizarea a 2 cursuri pe an din care unul de specialitate astfel încât fiecare profesionist să reuşească să întrunească anual un număr de 30 de credite EMC.

 

Acest curs pentru asistenţii de ambulanţă este destinat pentru a fi pregătiţi în a cunoaşte procedurile necesare desfăşurării activităţii în caz de traumă. “După cum ştiţi într-o ambulanţă de tip B2 activează un ambulanţier şi un asistent medical ei intervenind la evenimente critice, respectiv la accidente rutiere, la alte incidente traumatice în care viaţa pacientului trebuie salvată în câteva minute împreună cu alte echipe de la Pompieri şi de la Poliţie. De aceea pentru ca activitatea să fie extrem de bine coordonată trebuiesc aplicate proceduri astfel încât aceste echipe când ajung la locul intervenţiei să ştie exact ce au de făcut, să aplice procedura şi să aducă cu funcţii vitale pacientul către Unitatea de Primiri Urgenţe” a spus dr. Mîndăianu.

Medicul a subliniat rolul major pe care îl are în cazul traumei acţiunea contra timp în salvarea vieţii pacientului. Incidenţa traumei este foarte ridicată în cazul persoanelor tinere, până în 40 de ani, oameni sănătoşi care suferă un incident (accident, cădere de la înălţime etc), funcţiile vitale fiind puse în pericol printr-un mecanism traumatic. Statisticile arată că rata de deces prin traumă ocupă al treilea loc la nivel mondial. S-a vorbit de “ora de aur” care există în cazul unei traume şi cele 10 “minute de platină”. Este vorba de ora decisivă pentru salvarea pacientului care trebuie să ajungă la medic pentru a fi supus unei intervenţii chirurgicale (dacă este cazul ) sau a altor manopere medicale. Cele 10 minute de platină, înseamnă că în acest timp, riscul ca inima să se oprească şi respiraţia din cauza mecanismului produs să ducă la stop cardiorespirator, aşadar sunt preţioase pentru salvarea victimei.

“Se doreşte ca Ambulanţa să ajungă foarte repede, să aplice procedurile astfel încât pacientul să nu intre în acest stop cardiorespirator, iar dacă totuşi se întâmplă acest lucru echipele să fie pregătite pentru resuscitare şi cu funcţii vitale pacientul să fie dus la spital’ a spus dr. Horaţiu Mîndăianul

Medicul a mai precizat că această activitate în traumă este o activitate coordonată care se desfăşoară împreună cu cei de la Departamentul ISU pentru ca viaţa pacientului să nu fie pierdută.

Managerul Ambulanţei, ec. Gabriela Opriş a ţinut să sublinieze că este al doilea curs organizat de instituţie pe parcursul anului 2017 şi reprezintă faza a doua de pregătire profesională, după ce anul trecut au făcut alte cursuri de bază. Cursul de traumă durează trei zile în care asistenţii medicali vor învăţa la modul practic prin scenarii, studii de caz cum trebuie să acţioneze în astfel de situaţii pentru a folosi toate resursele posibile în salvarea de vieţi, iar în a patra zi, vor învăţa cum să interpreteze o electrocardiogramă (EKG) în funcţie de competenţă.

 

3 comentarii

  1. Cand i-am zis unei asistente din Satu Mare ca mai nou tinerii se imbata cu tampoane imbibate in alcool si le introduc in zonele intime ale corpului (unii ajung in coma), dansa a ras de mine si a spus ca e imposibil sa iti ajunga aloolul in sange asa.A zis ca singura modalitate de a te imbata e doar pe cale bucala! Halal asistenta. Mai am o cunostinta, imediat termina cursul de asistente (sau scoala sau ce o fi) inca nu si-a facut prezenta la ore si mai are un pic ca sa profeseze.Habar nu are ce si cum, e cu copii acasa, alea alea.Nu stiu nimic asistentii din Satu Mare , asta o poate confirma oricine o trecut pe acolo. Ele au rolul de a asigura buna circulatie a spagii!!

Lasă un răspuns

SONDAJ ÎN ROMÂNIA

81% dintre români recunosc că iau medicamente pe cont propriu

Jumătate dintre români aleg să nu îşi facă setul anual preventiv de analize, 2 din 10 se arată interesaţi de o asigurare privată de sănătate, iar două treimi ar fi dispuşi să aloce o sumă lunară pentru servicii medicale private, arată un sondaj online la care au participat 5.824 de respondenţi, desfăşurat în cadrul campaniei naţionale de informare „Totul despre asigurările de sănătate”.