Image 1
Image 2

Arată-mi ce-ţi pui pe Facebook ca să-ţi spun cine eşti!

Adi Stef
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Adi Stef
Adi Stef

Continuăm seria “Paginile personale de Facebook, vectori de imagine pentru politicieni?”

Sâmbăta trecută, cititorii cotidianului Informaţia Zilei descopereau profilul candidaţilor la Primăria Satu Mare după paginile lor de Facebook.

Am aruncat o privire pe profilul lor şi am constatat că primarul Coica îl recomandă pe sclipitorul instrumentist Dan Bursuc, Gabor Kereskenyi recomandă cartea “Peripeţiile bravului soldat Švejk”, Adrian Cozma este preocupat mai mult de politică şi de cai, Ştefan Ressler îl admiră pe James Bond, iar cartea lui de căpătâi este “Codul bunelor maniere”, iar Horea Anderco apreciază echipa de scrimă a CSM Satu Mare şi e fan Andre Rieu.

Rămânem în lumea virtuală şi de această dată facem cunoştinţă cu alte persoane publice de pe meleagurile noastre, oameni cu funcţii. Ce spune profilul lor de Facebook despre ele?

Adrian Ştef, preşedintele Consiliului Judeţean: 4.126 de prieteni, trăieşte în Satu Mare, e din Satu Mare, iar la rubrica “Serviciu şi studii” are trecut că e preşedinte al Consiliului Judeţean şi “Personal Trainer”. Nu e specificat ce anume face ca antrenor personal, ca s-o traducem mai pe româneşte. E licenţiat în sport, aşa că am putea deduce că ne poate ajuta la sală. Nu are citate preferate.

Sporturi: Zac Smith Fitness, tocmai ce scriam noi în rândurile de mai sus, şi Mani Gyenes. În materie de muzică, Adrian Ştef recomandă Petrică Mureşan şi DJ Bia. Nicio recomandare de carte. Cât despre fotografii, pe contul de Facebook distribuie în cea mai mare parte postări de pe pagina sa oficială de Facebook. Pe aceasta din urmă e foarte activ, postează zilnic fotografii de la locul de muncă şi din viaţa politică.

Ovidiu Silaghi
Ovidiu Silaghi

Ovidiu Silaghi, călător şi pasionat de modă

Mergem mai departe şi ne oprim pe peretele celei mai active persoane publice de la noi: Ovidiu Silaghi. De ce e cea mai activă? Numai în luna februarie a dat “check-in”, adică s-a etichetat în locul în care s-a aflat, în 15 locuri. E o realizare! Când la Radisson Blu în Bucureşti, când la Palatul Parlamentului. Printre aceste două locaţii nu a uitat să se eticheteze în aeroport, fie la Cluj, fie în Capitală, la Otopeni sau Henri Coandă.

Parlamentarul Ovidiu Silaghi călătoreşte mult. Foarte mult. Şi ori că-i place să se laude, ori că ţine mult la prietenii săi de pe Facebook şi vrea ca aceştia să ştie pe unde se află, un lucru e clar: îi place să se vadă unde e, că e la cafenele, hoteluri, restaurante sau centre de cumpărături. Iată câteva locaţii în care şi-a dat “check-in” în ultimele luni: Cafe Adler – , In centro a Bolzano – , Vila Arconati, Hidalgo Suites&Restaurant, Trento Centro, pe aeroporturi din Bucureşti, Cluj şi Timişoara, în diverse locuri din Budapesta.

Practic, la rubrica “Vizite” sunt trecute 240 de locuri, 100 oraşe şi 453 de vizite recente. Nu le vom enumera pe toate, că 100 de oraşe vizitate e ceva. E mare călător Ovidiu Silaghi şi nu a omis să se eticheteze pe unde a poposit, fie Bucureşti, Milano, Bruxelles, Strasbourg, Florenţa, Madrid şi altele. S-a etichetat şi când a trecut prin Carei, Negreşti-Oaş sau Satu Mare.

Am călătorit şi revenim la profil, la prezentarea generală. Ovidiu Silaghi se prezintă ca preşedinte al Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură, deputat ALDE în Parlamentul României şi MEP la Parlamentul European, cu studii făcute la Colegiul Naţional “Mihai Eminescu”, promoţia 1981, Universitatea Transilvania din Braşov şi Institutul Diplomatic Român.

La “Familie şi relaţii” are trecuţi cei doi copii, fiul Sever şi fiica Lorena. Nu apare nimic în ceea ce priveşte relaţia de cuplu şi nu a postat nici citatul său preferat. Sport: Simona Halep şi Sorin Cârţu; muzică: U2, Forever Gentlemen şi Andreea Bălan, iar filmele văzute şi recomandate de deputatul Silaghi sunt Titanic şi Gladiator. Cât despre recomandările de carte, Ovidiu Silaghi recomandă romanele lui Sven Hassel şi “Shogun”. De mai bine de un an nu şi-a mai actualizat această rubrică.

Printre paginile apreciate de Silaghi am remarcat Arsenie Boca – Sfântul Ardealului, Parisian Gentleman, Bugatti fashion, The Man’s Book – Îmbrăcăminte, Atelier Ela Escu, tot îmbrăcăminte, Il Bacio di Stile – magazin universal, Men’s Fashion Magazine şi multe altele. Ovidiu Silaghi este utilizatorul de Facebook, din rândul politicienilor sătmăreni, care a făcut şi multe recenzii la locurile vizitate,  acordând stele de la 1 la 5 unor restaurante ori hoteluri pe care le-a vizitat.

Amintim aici un salon din Dubai, Emiratele Arabe Unite, Armani Outlet din Italia, o vilă din Senago – Italia ori un restaurant milanez. Setările contului său nu ne permit să vedem câţi prieteni are, ci doar că 1.445 de persoane îi urmăresc activitatea de pe pagina de socializare.

Cât despre ce postează omul politic, având o activitate bogată pe Facebook, putem observa că pune atât poze din viaţa personală, cât şi din cea profesională şi distribuie foarte multe fotografii cu sau despre avioane sau despre stil vestimentar. Câteva titluri de albume: “Ai mei”, “Cu capul în nori”, “Cu nasu pe sus”, “Săgetători”, “Jos Băsescu!!!!”, “Tren” sau “Un pic Elveţia”.

Octavian Petric
Octavian Petric

Octavian Petric recomandă staţiuni de schi din Austria şi Elveţia

Următorul “facebook-ist” analizat e Octavian Petric. Pe profilul său stă scris: absolvent al Liceului Industrial nr. 4, al Facultăţii de Drept Bucureşti, lucrează la societatea Metalpet, limbi cunoscute engleză şi maghiară, creştin ortodox şi orientare politică PSD. Nu este nimic de afişat la capitolul relaţii, doar că e căsătorit din 1990 şi are doi fii.

Octavian Petric este primul politician sătmărean al cărui profil l-am analizat până acum care are un citat preferat: “Doamne, dăruieşte-mi seninătatea de a accepta lucrurile pe care nu le pot schimba, curajul de a schimba lucrurile ce stau în puterea mea, şi înţelepciunea de a face diferenţa dintre ele”, de Reinhold Niebuhr.

Are 1.471 de prieteni şi, la fel ca Ovidiu Silaghi, are o activitate bogată în materie de vizite şi locuri prin care a fost ca turist: staţiuni de schi precum Samnaun – Ischgl din Austria, Muzeul Luvru, Catedrala Notre-Dame din Paris, staţiuni de schi din Elveţia, dar şi Palatul Parlamentului sau aeroporturi din ţară.

Are simţul umorului dezvoltat, dacă e să ne luăm după paginile apreciate de acesta, Colecţia de Faze bune, dar e atent şi la postările unor pagini despre vestimentaţie sau sport. Nu recomandă filme sau cărţi. Deputatul Octavian Petric postează doar fotografii din activitatea sa profesională şi, din când în când, urări specifice sărbătorilor.

Pataki Csaba
Pataki Csaba

Pataki Csaba recomandă cărţile lui Emile Zola şi Dostoievski

Senatorul Pataki Csaba este la rândul său activ pe pagina de Facebook. :i ordonat, dacă e să ne uităm la cum şi-a organizat evenimentele din viaţă. Scrie că lucrează în Parlamentul României, e absolvent al Colegiului “Mihai Eminescu” Satu Mare, a studiat la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, în trecut a lucrat la Prefectura Satu Mare. Cunoaşte maghiara, româna şi engleza şi e reformat. Citatul său preferat este “Csak a döglött hal úszik az árral”, în traducere “Numai peştele mort înoată în sensul în care curge apa”.

La cele mai importante evenimente din viaţă, Pataki Csaba are trecuţi anii în care a terminat şcolile urmate şi cel în care s-a căsătorit: 2013. La rubrica “Vizite” apare că s-a etichetat în Senatul României, în Palatul Parlamentului şi în câteva oraşe şi localităţi de la noi din judeţ, respectiv două din Ungaria. E suporter al echipelor Olimpia Satu Mare şi CFR Cluj. Lui Pataki Csaba îi place U2, ascultă Mozart, Rolling Stones, Iron Maiden, Queen, AC/DC, Metallica, Goran Bregovic, Leonard Cohen, dar şi Petrică Mureşan.

Filmele recomandate de Pataki Csaba sunt “The Doors”, “Hair”, “Asasini înnăscuţi”. Cât despre literatură, senatorul UDMR recomandăţiva autori: John Updike, Robert Merle, Emile Zola şi Dostoievski. Apreciază numeroase pagini de medicină şi sănătate, magazine, bloggeri sau restaurante şi ONG-uri. Senatorul sătmărean are 2.936 prieteni pe Facebook. Postează pe pagina sa multe fotografii din viaţa personală, multe poze cu soţia şi fiica lor.

Pe vremuri erau oracolele, acele jurnale cu întrebări la care răspundea cel ce primea caietul. Acum e Facebook-ul. Te-ntreabă şi răspunzi. Dacă vrei. Îţi cere să completezi detalii pe care le consideri importante, să te prezinţi. Aici fiecare face cum vrea, scrie ce vrea, afişează ce vrea. Vizitatorul profilului îşi conturează mai apoi profilul deţinătorului contului urmărit.

9 comentarii

Lasă un răspuns

Connect with