Image 1
Image 2

Ar trebui limitat consumul de alcool în România?

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
magazin de bauturi
magazin de bauturi

Parlamentarii au de gând să înfiinţeze un Consiliu Naţional pentru coordonarea politicilor şi acţiunilor de reducere a consumului dăunător de alcool din ţara noastră.

Consiliul nu va avea personalitate juridică şi va funcţiona sub coordonarea Ministerului Sănătăţii.

Una dintre măsurile care ar putea fi impuse este mărirea accizei pentru alcool, care ar duce şi la scumpirea băuturilor.

La noi, la bielorusi, moldoveni, lituanieni si rusi, consumul de alcool este cel mai ridicat din Uniunea Europeana, iar consecintele sunt pe masura, potrivit unui raport al Organizatiei Mondiale a Sanatatii.
Ani la rand, romanii au tinut mortis sa-si pastreze pozitia de fruntasi in topul marilor consumatori de alcool din Uniunea Europeana. Nici taxa pe viciu si nici criza economica nu au putut pune capat „epidemiei” de tulburari legate de consumul de alcool din Romania.
Cea mai recenta statistica privind consumul de alcool in lume, efectuata de specialistii Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), sustine ca un roman bea, in medie, 14,4 litri de alcool pur pe an. Asta ar insemna aproximativ 1.200 de beri (de 330 ml) sau 200 de sticle de vin (de 750 ml) intr-un an, daca ne gandim ca o sticla de bere contine 12 ml de alcool pur si un pahar (125 ml) cu vin – aceeasi cantitate.
Dupa Belarus, Republica Moldova ocupa locul doi in topul tarilor cu cei mai mari bautori de alcool, avand in vedere ca moldovenii beau anual 16,8 litri de alcool pur. Pe locul trei se afla Lituania – 15.4 litri de alcool pur pe an, urmata de Rusia – 15,1 litri de alcool pur.
Lucrurile stau si mai rau daca luam in calcul faptul ca statisticile care urmaresc consumul de alcool tin cont, de regula, de vanzarile de bauturi. Pentru tarile din estul Europei nu trebuie uitat si ce-si face omul acasa, mai ales în judeţul Satu Mare, unde sunt o grămadă de pălincii neautorizate. Apare deci un consum care nu poate figura in statistica de tip comercial.
Statul a pierdut, doar anul trecut, aproximativ 1,2 miliarde de euro prin evaziunea fiscala in sectorul bauturilor alcoolice.

 

De aceea, punem următoarea întrebare cititorilor noștri:

[cardoza_wp_poll id=73]

12 comentarii

  1. Ati vazut ca am avut dreptate cu consumul de alcool consumat de escroci de politist,seful politiei Vlad a fost in starea de coma si a lovit pe trecerea de pieton un batran care circula regulamentar,asa ca dragi roman asa sa aveti incredere in acest haita de golani de politisti

  2. Studentul, ca de obicei este prea sigur pe el …, daca in viitorul apropiat,prin absurd, vine Basescu pe functia de premier ? Nu va da nici o ordonanta ci va face o lege pe care va treci-o ,in urgenta , prin CCR… , sa fie sigur ca este constitutionala, cred ca intuiti continutul legii.

  3. Sincer, nu inteleg cum s-ar putea face limitarea respectiva. Un om necajit bea pentru ca nu are bani de mancare. Deci, limitarea ar putea avea loc in mod firesc prin cresterea locurilor de munca si salarii care sa permita oamenilor sa traiasca decent.

  4. Nu va faceti griji, domnul Ponta va rezolva si aceasta problema cu ajutorul unei Ordonante de Urgenta. Nu conteaza neaparat parerile romanilor. Daca domnul Ponta va dori sa bea mai mult intr-o luna, va da o Ordonanta de Urgenta cu marirea limitei, dar atunci cand va dori sa bea mai putin, va da un OUG pentru micsorarea limitei.

  5. Toleranta zero pentru alcoolul contrafacut. Ai pus zahar atunci nu o mai numi palinca sau alceva. Daca am face alcoolul numai din fructe, eventual cu 2-5% zahar atunci am bea ceva sanatos,evident nu in cantitati mari. Nu de mult am taiat porcul si nici unul dintre cei care au ajutat nu a vrut sa bea desi i-am asigurat ca e palinca curata. Se pare ca s-au speriat de alcoolul contrafacut.

  6. Nu trebe limitat. Ar trebui imbunatatit nivelul de trai al romanului si atunci poate s-ar bea mai putin. Cresterea consumului de alcool se datoreaza scaderii nivelului de trai al populatiei. De ce in tarile occidentale unde nivelul de trai al populatiei este mult mai ridicat, consumul de alcool este mai mic ?. Ei si-ar putea permite sa bea mai mult sau nu ?.

Lasă un răspuns

Connect with