Image 1
Image 2

Andreea Paul: 44 de directive europene sunt restante la transpunerea în legislația românească, aproape dublu față de începutul acestui an

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Andreea Paul
Andreea Paul

La începutul acestui an atrăgeam atenția asupra faptului că 23 de directive ale UE au termenele depășite pentru transpunerea în legislația națională și că ele trebuie însoțite de analize de impact reale, dezbateri publice consistente și informări prealabile ale cetățenilor pentru a se conforma la noile prevederi.

La peste o jumătate de an, numărul directivelor care au termenele depășite aproape s-a dublat. Astăzi, 44 de directive sunt restante, conform răspunsului primit de la Ministerul Afacerilor Externe la întrebarea parlamentară trimisă în data de 8 august a.c. Dintre acestea, 8 directive au termenele depășite fără acțiune sancționatorie declanșată de către CE, alte 29 sunt în etapa punerii în întârziere și 7 directive sunt în etapa avizului motivat. Până la finalul anului 2016, sunt în curs de transpunere 24 de directive – o prioritate a ultimei sesiuni parlamentare a acestui mandat -, iar pentru alte 48 de directive trebuie adoptate acte naționale de transpunere în următorii 3 ani – o prioritate pentru viitorul Parlament.

Procesul de adoptare în legislația națională a unei directive este afectat pentru că nu se generează dezbateri publice reale, iar România riscă să plătească sume mari pentru netranspunerea la timp. Așadar, este necesară adoptarea unei atitudini pro-active din partea partidelor politice, a Guvernului și a Parlamentului, iar sesiunea parlamentară din toamnă trebuie să înceapă cu o planificare legislativă astfel încât să nu rămână proiecte legislative restante pentru următoarea legislatură parlamentară.

 

 

 

Deputat de Ţara Oaşului, Satu Mare

Lector univ. dr. la Facultatea de Relaţii

Economice Internaţionale, ASE

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with