17.09.2019 00.00 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Titlul emisiunii:.(reluare) 02.00 Ştiri 02.30 Audienţe în direct, cu Mihaela Ghiţă, invitat:Paual Mare, Eleonora Cîmpan, Carmen Vitez. Titlul emisiuni:Standarde de calitate în sănătatea sătmăreană.(reluare) 04.00 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat:Nicolae Bondici. Titlul emisiunii:Învătătorul rămâne luminătorul satului. 05.00 Sănătate, frumuseţe, stil cu Ioana Vladimirescu şi Ioana Zaharia. 06.00 Educaţie Ecologică cu Cristina Bursuc. Titlul emisiuni:O echipă de specialişti în protecţia mediului, în vizită de studii. mediului mediului,în 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Titlul emisiunii:.(reluare) 10.00 Viaţa la Ţară cu Ioan Aniţaş. Titlul emisiuni: Cultura de Lavandă. 11.00 Taina Credinţei cu Mihaela Ghiţă. Titlul emisiuni: Înălţarea Sf.Cruci – Paznic Împărătesc 11.45 Teleshopping 12.00 Ştiri 12.30 Audienţe în direct, cu Mihaela Ghiţă, invitat:Paual Mare, Eleonora Cîmpan, Carmen Vitez. Titlul emisiuni:Standarde de calitate în sănătatea sătmăreană.(reluare) 14.00 Agenda publică cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Radu Panait, Mariana Sălageanu, Nagy Otto Titlul emisiunii: Educaţia, la un nou început.(reluare) 16.00 Teleshopping 16.15 Zone Folclorice cu Ioana Vladimirescu 16.40 Panoramic sportiv, cu Constantin Demian, invitat:Ştefan Szilagy. Titlul emisiunii:Radiografia campionatelor judeţene la fotbal. 17.30 Sănătate cu Mihaela Ghiţă, invitat: Cătălin Cismaş. Titlul emisiunii:Cum controlăm furia. 18.00 Audienţe în direct, cu Laczko Eva (direct) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu (direct) 22.00 Ştiri 22.30 Audienţe în direct, cu Laczko Eva (reluare)

An electoral egal buget electoral

Scris de Dumitru Păcuraru, 11 februarie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Cea mai şocantă afirmaţie despre proiectul de buget aprobat de guvern în şedinţa de vineri  a venit din partea lui Călin Popescu Tăriceanu. Preşedintele ALDE a dat un răspuns care spune tot despre coaliţia PSD-ALDE: nu cunoaşte bugetul. I-a îndemnat pe ziarişti să se intereseze la ministrul Teodorovici.

Lucrurile stau cam în felul următor: ALDE a cerut ce l-a interesat lăsând restul în seama PSD-ului. Nu este acesta un partener ideal? Aşa era şi UDMR. Aşa sunt în general toate partidele mici asociate la guvernare. Odată interesele lor rezolvate lasă principalului partid de guvernare partea leului.

De aici, din acest exemplu simplu, putem deduce că actuala guvernare este totalmente de stânga. ALDE nu are ambiţia de a demonstra că este un partid liberal. S-a lăsat cu totul copleşit de PSD, cedând în faţa populismului unui partid care alunecă spre stânga mai mult decât îşi putea imagina cineva.

Călin Popescu Tăriceanu are alte priorităţi. L-a acaparat cu totul candidatura pentru prezidenţiale. Se poartă obedient în faţa PSD în eventualitatea că până la urmă se va ajunge la un candidat unic, iar acela va fi el.

Este greu de presupus că în cazul unei candidaturi comune, ALDE va accepta un candidat PSD. Tăriceanu va candida la prezidenţiale sau va ieşi din politică pe uşa din dos.

Se mai poate spune că ALDE nu a fost interesat de proiectul de buget de la guvern pentru că se pot aduce amendamente în parlament.

O analiză mai în detaliu a relaţiei dintre cele două partide relevă diferenţe de abordare şi în ceea ce îl priveşte pe preşedintele Klaus Iohannis. ~n ultima vreme Tăriceanu şi-a moderat criticile la adresa preşedintelui. Acest lucru poate fi pus pe seama dorinţei de a-şi apropia electoratul PNL. Candidaţii îşi fac de obicei socoteli foarte optimiste. ~n cazul în care la prezidenţiale dreapta va avea doi candidaţi, Iohannis din partea PNL şi Cioloş din partea USR-PLUS, un al treilea candidat, evident Tăriceanu, s-ar putea strecura în turul doi.

Planuri şi planuri. Dar are vreo legătură bugetul din 2019 cu alegerile prezidenţiale din 2019? Evident că da. Tăriceanu lasă cu totul în seama PSD elaborarea şi votarea bugetului pentru că este conştient că într-un an electoral se face un buget electoral.

Opoziţia, care a fost cândva la guvernare, cunoaşte aceste trucuri şi va acţiona în consecinţă, pentru contracarea avantajelor oferite de un buget cu tentă electorală. PNL a absorbit şi experienţa de guvernare a PDL. Ne aşteptăm să facă o analiză la sânge a proiectului de buget. Victor Ponta are şi el specialişti în noul său partid şi va analiza la rece cifrele. PMP a anunţat că va bombarda  bugetul PSD cu peste 2500 de amendamente.

Mai lipsiţi de experienţă sunt cei de la USR, dar după alianţa cu Dacian Cioloş vizează orizonturi mai îndepărtate. Chiar numele Alianţa 2020 spune multe despre bătaia lungă a acestui parteneriat din care, deocamdată, este exclus Klaus Iohannis, în vreme ce PNL este invitat să se asocieze.

Săptămâna aceasta este dedicată bugetului. Anul în curs se va desfăşura după chipul şi asemănarea bugetului elaborat de PSD, votat de partenerii săi, ALDE şi UDMR. Ar trebui să ne aşteptăm să fie bun pentru electoratul acestor partide, şi rău pentru electoratul celorlalte partide. Dar banii nu se pot împărţi ca apele de uscat. Dacă se va dovedi rău întocmit va fi rău pentru toată lumea. Dacă este bine gândit, va fi bun pentru toată lumea. 

Abonează-te acum Online!