Image 1
Image 2

Americanii și chinezii au oprit războiul comercial și încep negocieri de pace

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Bursa de pe Wall Street a încheiat săptămâna în urcare

Oficialii din China şi din Statele Unite vor începe discuţii la nivel ministerial în Beijing, în perioada 7-8 ianuarie, despre disputa comercială dintre cele două state, în speranţa de a ajunge la un acord în timpul armistiţiului de 90 de zile stabilit de preşedinţii Donald Trump şi Xi Jinping.

În timp ce negocierile la nivel mediu nu vor produce, probabil, un progres major, mizele sunt ridicate, deoarece ambele părţi se vor confrunta cu o majorare a tarifelor în luna martie, dacă nu vor ajunge la un acord. Mai multe discuţii la nivel înalt sunt aşteptate la sfârşitul acestei luni, conform South China Morning Post, potrivit căruia Trump ar putea discuta cu vicepreşedintele chinez Wang Qishan la Forumul Economic Mondial din Davos, Elveţia.

Probleme în discuție

SUA acuză China că forţează companiile americane să dezvăluie tehnologii sensibile şi că fură proprietăţi intelectuale. Negocierile de 90 de zile se vor concentra pe “schimbări structurale” în modul în care China se ocupă de transferurile tehnologice, pe protecţia proprietăţii intelectuale, pe furtul cibernetic şi alte probleme.

Huawei Technologies Co., cel mai mare producător de telecomunicaţii din China, a negat acuzaţiile SUA şi ale aliaţilor că facilitează spionajul susţinut de stat. Compania este implicată în dezvoltarea tehnologiei 5G şi deţine o zecime din brevetele esenţiale ale acesteia din întreaga lume. Dar eforturile sale s-au lovit de SUA, care a interzis achiziţiile publice ale produselor companiei şi a încurajat alte naţiuni să facă acelaşi lucru.

Planul “Made in China 2025” al Beijingului vizează transformarea Chinei într-un lider pentru 10 sectoare emergente, inclusiv robotică, vehicule cu energie curată şi biotehnologie. Ambiţiile chineze au iscat furia Casei Albe, care susţine că implicarea statului încalcă regulile OMC şi ar putea crea avantaje pentru investitorii străini. Tarifele vamale impuse de Trump au vizat multe dintre industriile din plan.

Tensiunile comerciale au perturbat ceea ce ar trebui să fie o afacere bună pentru ambele ţări: SUA devine un important exportator de petrol şi gaze naturale, în timp ce China a devenit cel mai mare cumpărător din lume pentru ambele hidrocarburi.

Investitorii vor urmări să vadă dacă China elimină tarifele aplicate produselor agricole din SUA, incluzând soia, porumbul, bumbacul, sorgul şi carnea de porc, care au afectat grav producătorii americani.

China a eliminat de la 1 ianuarie o taxă de 25% pentru vehiculele importate din SUA pe care o impusese. Taxa suplimentară a afectat toate fabricile de automobile care vând automobile fabricate în SUA în China, inclusiv Tesla, BMW şi Daimler. Vânzările auto în China au scăzut şase luni consecutive până în noiembrie.

China s-a angajat să permită accesul mai facil al firmelor financiare cu capital străin. În noiembrie, UBS Group AG a devenit prima entitate care a câştigat controlul asupra unei societăţi mixte de valori mobiliare locale, conform unor noi reguli din 2018, mai permisive.

Bursa, în creștere

Acţiunile de pe Wall Street au crescut vineri cu peste 3%, fiind susţinute de date solide referitoare la angajări, planurile de negocieri comerciale dintre Statele Unite şi China şi promisiunile Rezervei Federale că va avea răbdare şi va fi atentă la riscurile de pe pieţele financiare, transmite Reuters.

Cu această creştere, Wall Street şterge pierderile de joi, când acţiunile au scăzut din cauza datelor privind reducerea activităţilor fabricilor americane şi a avertismentului Apple referitor la venituri, care au alimentat temerile legate de încetinirea dezvoltării economiei mondiale.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with