23.01.2019 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Mariana Sălăgean, Lorand Turos, Ciprian Ardelean. Titlul emisiunii: Din Germania, Iohannis atacă Guvernul României.(reluare) 01.40 Iată omul cu Gabriel Ghişan, invitat: Cozma Irina. 02.30 Lansare de Carte la Poesis - Ioan Lenciu,omagiu la 90 de ani. 04.00 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Vasile Fernea. Titlul emisiuni:Scandal pe seama confesiunilor religioase. 05.30 În Slujba Comunităţii cu Mihai Sălceanu, invitat: Arthur Piricsi. Titlul emisiuni: Arthur Piricsi – raport la 2400 de zile. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct, cu Eva Laczko invitat: Balogh Sándor. Titlul emisiunii: Administrarea fondurilor de vânătoare în timpul iernii. (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 09.15 Viaţa la Ţară, cu Ioan Aniţaş 09.45 La Psiholog cu Mihaela Ghiţă, invitat: Delia Danea.Titlul emisiuni: Stabilirea priorităţilor.Ce e important pentru tine? 10.30 Religie, cu Laczko Eva 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Mariana Sălăgean, Lorand Turos, Ciprian Ardelean. Titlul emisiunii: Din Germania, Iohannis atacă Guvernul României.(reluare) 13.00 Ştiri 13.30 În Slujba Comunităţii cu Mihai Sălceanu, invitat: Arthur Piricsi. Titlul emisiuni: Arthur Piricsi – raport la 2400 de zile. 14.45 Teleshopping 15.00 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Vasile Fernea. Titlul emisiuni: Scandal pe seama confesiunilor religioase. 16.00 Panoramic sportiv, cu Ioînuţ Blăjan, invitat: Florin Mulcuţan. Titlul emisiunii: Noutăţi la început de an din boxul sătmărean. 16.45 Cultură 17.30 Zone Folclorice 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct 23.00 Iată omul cu Gabriel Ghişan, invitat: Cozma Irina.

Americanii şi chinezii au oprit războiul comercial şi încep negocieri de pace

Scris de Vasile Andreica, 07 ianuarie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Bursa de pe Wall Street a încheiat săptămâna în urcare

Oficialii din China şi din Statele Unite vor începe discuţii la nivel ministerial în Beijing, în perioada 7-8 ianuarie, despre disputa comercială dintre cele două state, în speranţa de a ajunge la un acord în timpul armistiţiului de 90 de zile stabilit de preşedinţii Donald Trump şi Xi Jinping.

În timp ce negocierile la nivel mediu nu vor produce, probabil, un progres major, mizele sunt ridicate, deoarece ambele părţi se vor confrunta cu o majorare a tarifelor în luna martie, dacă nu vor ajunge la un acord. Mai multe discuţii la nivel înalt sunt aşteptate la sfârşitul acestei luni, conform South China Morning Post, potrivit căruia Trump ar putea discuta cu vicepreşedintele chinez Wang Qishan la Forumul Economic Mondial din Davos, Elveţia.

Probleme în discuţie

SUA acuză China că forţează companiile americane să dezvăluie tehnologii sensibile şi că fură proprietăţi intelectuale. Negocierile de 90 de zile se vor concentra pe „schimbări structurale” în modul în care China se ocupă de transferurile tehnologice, pe protecţia proprietăţii intelectuale, pe furtul cibernetic şi alte probleme.

Huawei Technologies Co., cel mai mare producător de telecomunicaţii din China, a negat acuzaţiile SUA şi ale aliaţilor că facilitează spionajul susţinut de stat. Compania este implicată în dezvoltarea tehnologiei 5G şi deţine o zecime din brevetele esenţiale ale acesteia din întreaga lume. Dar eforturile sale s-au lovit de SUA, care a interzis achiziţiile publice ale produselor companiei şi a încurajat alte naţiuni să facă acelaşi lucru.

Planul „Made in China 2025” al Beijingului vizează transformarea Chinei într-un lider pentru 10 sectoare emergente, inclusiv robotică, vehicule cu energie curată şi biotehnologie. Ambiţiile chineze au iscat furia Casei Albe, care susţine că implicarea statului încalcă regulile OMC şi ar putea crea avantaje pentru investitorii străini. Tarifele vamale impuse de Trump au vizat multe dintre industriile din plan.

Tensiunile comerciale au perturbat ceea ce ar trebui să fie o afacere bună pentru ambele ţări: SUA devine un important exportator de petrol şi gaze naturale, în timp ce China a devenit cel mai mare cumpărător din lume pentru ambele hidrocarburi.

Investitorii vor urmări să vadă dacă China elimină tarifele aplicate produselor agricole din SUA, incluzând soia, porumbul, bumbacul, sorgul şi carnea de porc, care au afectat grav producătorii americani.

China a eliminat de la 1 ianuarie o taxă de 25% pentru vehiculele importate din SUA pe care o impusese. Taxa suplimentară a afectat toate fabricile de automobile care vând automobile fabricate în SUA în China, inclusiv Tesla, BMW şi Daimler. Vânzările auto în China au scăzut şase luni consecutive până în noiembrie.

China s-a angajat să permită accesul mai facil al firmelor financiare cu capital străin. În noiembrie, UBS Group AG a devenit prima entitate care a câştigat controlul asupra unei societăţi mixte de valori mobiliare locale, conform unor noi reguli din 2018, mai permisive.

Bursa, în creştere

Acţiunile de pe Wall Street au crescut vineri cu peste 3%, fiind susţinute de date solide referitoare la angajări, planurile de negocieri comerciale dintre Statele Unite şi China şi promisiunile Rezervei Federale că va avea răbdare şi va fi atentă la riscurile de pe pieţele financiare, transmite Reuters.

Cu această creştere, Wall Street şterge pierderile de joi, când acţiunile au scăzut din cauza datelor privind reducerea activităţilor fabricilor americane şi a avertismentului Apple referitor la venituri, care au alimentat temerile legate de încetinirea dezvoltării economiei mondiale.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.