Program ITV: 00.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Gabriela Tatu, Ioan Podină, titlul emisiunii: Filme accesibilizate pentru nevăzători, proiectate la Satu Mare (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Adrian Albu, Ioan Leitner, Dan Stegerean, titlul emisiunii: Când şi cum scădem preţul apei? (reluare) 02.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu, titlul emisiunii: Ciprian Crăciun – raport la 500 de zile 03.36 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 04.50 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, titlul emisiunii: Se deschid sezoanele de vânătoare 05.48 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Georgeta Pop, titlul emisiunii: Noi soluţii pentru investigaţii paraclinice 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Barta Zoltan 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Arnold Anzik 08.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Gabriela Tatu, Ioan Podină, titlul emisiunii: Filme accesibilizate pentru nevăzători, proiectate la Satu Mare (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Barta Zoltan 09.50 Iată omul, cu Gabriel Ghişan, invitat Laura Diana Bota 10.55 Şedinţa extraordinară a Consiliului Local Satu Mare 11.16 Teleshopping 11.33 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Adrian Albu, Ioan Leitner, Dan Stegerean, titlul emisiunii: Când şi cum scădem preţul apei? (reluare) 13.00 Ştiri 13.36 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitat Csaba Csintalan, titlul emisiunii: Părăsirea timpurie a şcolii, cauze şi soluţii 14.28 Teleshopping 14.43 Sănătate, frumuseţe, stil, cu Ioana Vladimirescu 15.20 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Sike Tamas, titlul emisiunii: Parcurile, grădinile, refugii importante pentru biodiversitate 15.55 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat Laurenţiu Costin, titlul emisiunii: Despre oamenii demonizaţi 16.48 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, titlul emisiunii: Legumicultorii din Halmeu folosesc seminţe din străinătate 17.40 Panoramic sportive, cu Ionuţ Blăjean, invitat Florin Mulcuţan, titlul emisiunii: Viitorul boxului sătmărean sună bine 18.40 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Sănătate, cu Mihaela Ghiţ 22.30 La psiholog, cu Ioana Vladimirescu, invitat Călin Secan, titlul emisiunii: Rostul consilierii psihologice în doliu 23.30 Ştiri

America şi frumoasa doamnă Trump

Scris de Dumitru Păcuraru, 07 iulie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Atipicul preşedinte al Statelor Unite a păşit pe pământ european. Vizita lui în Polonia va fi una istorică în măsura în care “Iniţiativa celor trei mări” va avea urmări istorice.
Donald Trump şi-a început discursul prezentându-şi „frumoasa lui soţie” ca pe o imagine a Statelor Unite. După cum se ştie, principalul produs de export al Americii este imaginea.

Dar, oricât de frumoasă ar fi doamna Trump, ea nu este decât o mică piesă în jocul de puzzle pe care îl face cea mai importantă ţară a lumii. Încă cea mai importantă ţară a lumii.
Polonia este inima geografică a Europei. America iubeşte Polonia. Polonia iubeşte America. Istoria Poloniei, eroii Poloniei. Donald Trump s-a pregătit, a citit istoria poporului polonez. Cuvinte frumoase, idei pe măsura primei vizite a preşedintelui într-o fostă ţară comunistă.

Primul lui discurs în faţa unui public european. Fără niciun protest, fără vociferări. Polonezii au vocaţia marilor întâlniri. Cu această ocazie îşi vor fi amintit de vizita Papei Ioan Paul al II-lea după căderea regimului comunist.
Greu de decelat în discursul preşedintelui Trump între demagogia diplomatică, sentimentalismul de sorginte istorică şi direcţia noii politici americane. A trecut în revistă istoria Poloniei, ca exemplu de ţară ocupată când de unii, când de alţii.

Cu siguranţă polonezii au fost impresionaţi. A fost un discurs acaparator, ca de campanie electorală. Doar că nu a apărut curcubeul pe cerul Varşoviei, aşa cum a apărut în Bucureşti, după vizita preşedintelui George W. Bush în 2002, cu ocazia primirii României în NATO. Doar că Bush nu era un orator atât de înflăcărat ca Trump. Şi nu a trecut în revistă istoria zbuciumată a românilor.

Odată cu instalarea unui preşedinte atât de imprevizibil s-au făcut o serie de speculaţii privind direcţia politică pe care o va urma SUA. Schimbări s-au produs. Om de afaceri veros, prima problemă majoră pe care a pus-o Donald Trump la întâlnirea cu liderii europeni a fost a banilor. Daţi bani dacă vreţi securitate. Germania are cele mai mari restanţe, de sute de miliarde de dolari. Germania a răspuns: nu există nici un cont de datorii NATO.

Printre ţările care s-au grăbit să pună în practică noile directive NATO se numără România. Se pare că noi suntem singura ţară europeană care s-a grăbit să aloce 2% din PIB pentru apărare. Mai direct spus, pentru înarmare. Drept compensaţie preşedintele Klaus Iohannis a fost primit la Casa Albă.

Despre SUA chiar americanii spun că mai degrabă este o afacere decât o ţară. Înainte de orice interesele americane sunt de ordin financiar. Întâi banii, apoi prietenia. Aşa se face că în timp ce preşedintele Trump aduce laude nemăsurate Poloniei ambasadorul american la Bucureşti, Hans Klemm, apostrofa guvernul român pentru intenţia acestuia de a introduce impozitul pe cifra de afaceri.

Rapiditatea cu care ambasadorii străini sar în apărarea firmelor străine este cu adevărat înduioşătoare. Ar fi de remarcat faptul că Liviu Dragnea doreşte să urmeze în domeniul impozitării firmelor străine exact modelul polonez. Dar fiecare ţară cu politica ei fiscală. Ambasadorul american ar trebui pus la punct. Eventual să vorbească despre desfiinţarea vizelor pentru români.

Interesele americane în România sunt tot atât de mari pe cât sunt interesele americane în Polonia. De unde vine tratamentul inegal? Din poziţia obedientă a autorităţilor de-a lungul timpului faţă de SUA, a politicii externe cu capul plecat. Cu toate acestea România este cea mai pro-americană ţară din UE, din Europa de Est.

Abonează-te acum Online!
Baby Trend