Program ITV: 00.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Ciprian Costea, Tiberiu Markos. Titlul emisiunii: Mediul de afaceri se luptă cu lipsa de predictibilitate (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Adrian Cozma, Vasile Fernea, Adelin Ghiarfaş. Titlul emisiunii: Iohannis a desemnat-o pe Viorica Dăncilă premier (reluare) 02.30 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Georgeta Pop. Titlul emisiunii: Schimbări preconizate la plata contribuţiei la sănătate 03.05 Iată omul, cu Gabriel Ghişan, invitat Maria Zamfirache 04.03 Documentar, Vasile Lucaciu 04.50 Natura ne cheamă, cu Ioana Zaharia, invitat dr. Liana Strămb. Titlul emisiunii: Cauze energetice ale bolilor 05.43 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitat Marius Horşia. Titlul emisiunii: Migraţia popoarelor din zilele noastre 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Willy 08.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Ramona Farkaş. Titlul emisiunii: Uitaţi de majorarea salariilor, angajaţii de la mediu protestează (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 09.26 La psiholog, cu Ioana Vladimirescu. Titlul emisiunii: Cum înţelegem plânsul? 10.08 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitaţi Mia Chereji, Liliana Mărcuş. Titlul emisiunii: Micii ecologişti de la şcoala Ion Creangă 10.43 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Georgeta Pop. Titlul emisiunii: Drepturile asiguraţilor pe timpul spitalizării 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Adrian Cozma, Vasile Fernea, Adelin Ghiarfaş. Titlul emisiunii: Iohannis a desemnat-o pe Viroica Dăncilă premier (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat Rodica Maxi. Titlul emisiunii: Cânepa românească nu este drog 14.25 Teleshopping 14.40 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu. Titlul emisiunii: Romeo Nicoară raport la 7.670 de zile 15.45 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 16.48 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitaţi Florin Turcu, Horia Macarie. Titlul emisiunii: Planurile Asociaţiei Judeţene de Atletism Satu Mare 17.45 Info studio, cu Ioan Aniţaş, invitat Ioan Coroianu. Titlul emisiunii: Crime între cunoscuţi 18.35 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Ildiko Tivadar, Mihaela Mulg. Titlul emisiunii: Cum se poate obţine alocaţia pentru copil într-un alt stat membru UE? (reluare) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitat Csaba Csintalan. Titlul emisiunii: Şansele învăţământului de la sate 22.30 Sănătate, frumuseţe, stil, cu Ioana Vladimirescu, invtat Lia Marinela Avram 23.30 Ştiri

America şi frumoasa doamnă Trump

Scris de Dumitru Păcuraru, 07 iulie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Atipicul preşedinte al Statelor Unite a păşit pe pământ european. Vizita lui în Polonia va fi una istorică în măsura în care “Iniţiativa celor trei mări” va avea urmări istorice.
Donald Trump şi-a început discursul prezentându-şi „frumoasa lui soţie” ca pe o imagine a Statelor Unite. După cum se ştie, principalul produs de export al Americii este imaginea.

Dar, oricât de frumoasă ar fi doamna Trump, ea nu este decât o mică piesă în jocul de puzzle pe care îl face cea mai importantă ţară a lumii. Încă cea mai importantă ţară a lumii.
Polonia este inima geografică a Europei. America iubeşte Polonia. Polonia iubeşte America. Istoria Poloniei, eroii Poloniei. Donald Trump s-a pregătit, a citit istoria poporului polonez. Cuvinte frumoase, idei pe măsura primei vizite a preşedintelui într-o fostă ţară comunistă.

Primul lui discurs în faţa unui public european. Fără niciun protest, fără vociferări. Polonezii au vocaţia marilor întâlniri. Cu această ocazie îşi vor fi amintit de vizita Papei Ioan Paul al II-lea după căderea regimului comunist.
Greu de decelat în discursul preşedintelui Trump între demagogia diplomatică, sentimentalismul de sorginte istorică şi direcţia noii politici americane. A trecut în revistă istoria Poloniei, ca exemplu de ţară ocupată când de unii, când de alţii.

Cu siguranţă polonezii au fost impresionaţi. A fost un discurs acaparator, ca de campanie electorală. Doar că nu a apărut curcubeul pe cerul Varşoviei, aşa cum a apărut în Bucureşti, după vizita preşedintelui George W. Bush în 2002, cu ocazia primirii României în NATO. Doar că Bush nu era un orator atât de înflăcărat ca Trump. Şi nu a trecut în revistă istoria zbuciumată a românilor.

Odată cu instalarea unui preşedinte atât de imprevizibil s-au făcut o serie de speculaţii privind direcţia politică pe care o va urma SUA. Schimbări s-au produs. Om de afaceri veros, prima problemă majoră pe care a pus-o Donald Trump la întâlnirea cu liderii europeni a fost a banilor. Daţi bani dacă vreţi securitate. Germania are cele mai mari restanţe, de sute de miliarde de dolari. Germania a răspuns: nu există nici un cont de datorii NATO.

Printre ţările care s-au grăbit să pună în practică noile directive NATO se numără România. Se pare că noi suntem singura ţară europeană care s-a grăbit să aloce 2% din PIB pentru apărare. Mai direct spus, pentru înarmare. Drept compensaţie preşedintele Klaus Iohannis a fost primit la Casa Albă.

Despre SUA chiar americanii spun că mai degrabă este o afacere decât o ţară. Înainte de orice interesele americane sunt de ordin financiar. Întâi banii, apoi prietenia. Aşa se face că în timp ce preşedintele Trump aduce laude nemăsurate Poloniei ambasadorul american la Bucureşti, Hans Klemm, apostrofa guvernul român pentru intenţia acestuia de a introduce impozitul pe cifra de afaceri.

Rapiditatea cu care ambasadorii străini sar în apărarea firmelor străine este cu adevărat înduioşătoare. Ar fi de remarcat faptul că Liviu Dragnea doreşte să urmeze în domeniul impozitării firmelor străine exact modelul polonez. Dar fiecare ţară cu politica ei fiscală. Ambasadorul american ar trebui pus la punct. Eventual să vorbească despre desfiinţarea vizelor pentru români.

Interesele americane în România sunt tot atât de mari pe cât sunt interesele americane în Polonia. De unde vine tratamentul inegal? Din poziţia obedientă a autorităţilor de-a lungul timpului faţă de SUA, a politicii externe cu capul plecat. Cu toate acestea România este cea mai pro-americană ţară din UE, din Europa de Est.

Abonează-te acum Online!