Image 1
Image 2

Amenzi de 65.000 lei date de Protecţia Consumatorilor pentru nereguli la îmbrăcăminte

Sigla Informatia Zilei
Amenzi de 65.000 lei date de Protecţia Consumatorilor pentru nereguli la îmbrăcăminte
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Satu Mare a retras temporar de la comercializare produse textile în valoare de aproximativ 6.000 lei în urma unor deficienţe de informare – etichetare constatate cu ocazia unui control tematic. Verificările au avut loc în perioada  1 – 11 septembrie şi au cuprins operatorii economici din judeţul Satu Mare, fiind urmărite următoarele aspecte: respectarea cerinţelor privind denumirea fibrelor textile, etichetarea corespunzătoare şi marcarea compoziţiei fibroase a produselor textile; etichetarea şi marcarea în limba română; prelevare de probe; afişarea la loc vizibil a unei plachete cu numărul de telefon infoconsumator.

Au fost verificaţi 17 operatori economici, iar în urma neregulilor identificate au fost aplicate 15 sancţiuni contravenţionale din care 2 cu avertisment şi 13 amenzi în cuantum de 65.000 lei.

Printre altele s-a constatat că anumite produse expuse la comercializare de operatori economici din Satu Mare şi Hodod nu erau etichetate şi marcate cu principalele informaţii referitoare la caracterizarea acestora (denumire, compoziţie fibroasă, mod de întreţinere).

Nereguli au fost găsite şi la câţiva operatori economici din Negreşti Oaş, Ardud şi Certeze. Aceştia aveau la vânzare articole de îmbrăcăminte (bluze, pantaloni, trening, lenjerie de corp, hanorace, perne decor şi covoare etichetate), dar fără traducerea în limba română a elementelor de identificare – caracterizare a produsului.

De asemenea, a fost prelevat un eşantion din ţesătura aflată în lucru la doi operatori economici din Satu Mare, în vederea testării în laboratorul LAREX Bihor.

Trei operatori economici din Ardud şi Babţa nu aveau afişată placheta cu numărul de telefon infoconsumator.

La nivel naţional au fost controlaţi 807 operatori economici, abateri fiind constatate la 80,17% dintre ei. Potrivit Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, valoarea produselor cu abateri a fost de aproximativ 1,9 milioane lei. S-au făcut 119 prelevări de probe pentru verificarea compoziţiei fibroase, dar şi pentru depistarea de produse textile periculoase ( produse de îmbrăcăminte pentru copii ale căror cordoane şi cordoane glisante nu respectă cerinţele de siguranţă) şi transmiterea de notificări în cadrul sistemului de alertă rapidă RAPEX.

3 comentarii

  1. Mai mereţi şi pe la Vodafone, că e jale mare acolo. De o săptămână încerc să renunţ la nişte abonamente şi ăia de la reprezentanţa de pe bulevardul Brătianu mă expediază la *222.Dacă sun acolo răspunde robotul, care mă pune în aşteptare, şi aştept de-mi vine a …e. Dacă trimit mail cam tot aşa se desfăşoară treaba.

Lasă un răspuns

Connect with