ALDE, la un pas de scindare

Scris de Mioara Maxim, 21 februarie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »
Călin Popescu Tăriceanu

Călin Popescu Tăriceanu

ALDE este pe un butoi cu pulbere, iar nervii vor exploda public în următoarea perioadă.Organizaţiile judeţene fidele lui Călin Popescu Tăriceanu organizează întâlniri în forurile de conducere şi adoptă rezoluţii prin care solicită Congres extraordinar, modificarea statutului şi alegerea unui preşedinte unic.
Conform statutului ALDE, este nevoie ca o treime din numărul total de organizaţii judeţene să adopte rezoluţii asemănătoare pentru a obliga conducerea centrală să organizeze Congresul extraordinar. Conform surselor noastre, acest lucru se va întâmpla în perioada imediat următoare, pentru că fidelii lui Tăriceanu au primit ”lumină” de la centru şi acum pun în aplicare un plan mai elaborat.

Surse din ALDE au explicat, pentru stiripesurse, că acest conflict este unul mult mai vechi. Copreşedintele Daniel Constantin este acuzat că a negociat cu PNL, încă dinainte de alegerile parlamentare, o dezertare în masă. Ar fi urmat să plece el şi toţi oamenii fostului Partid Conservator. Calculele din acel moment se făceau pentru o situaţie echilibrată, iar oamenii lui Daniel Constantin ar fi fost cei care asigurau numărul de voturi pentru un Guvern condus de PNL.

Această variantă a picat, dar tensiunile interne au rămas. Imediat după alegeri a început tensiunea politică generată de OUG 13 şi protestele de stradă. Surse din ALDE susţin că Daniel Constantin a solicitat semnarea protocolului între PSD şi ALDE, conform căruia deciziile în interiorul alianţei se iau numai în urma unei întâlniri a preşedinţilor. Dacă Liviu Dragnea nu accepta această variantă, Daniel Constantin şi oamenii săi ar fi urmat să demisioneze din ALDE.

În acel context politic, cu zeci de mii de oameni care cereau demisia Guvernului, ar fi fost o lovitură devastatoare pentru PSD şi aripa lui Tăriceanu din ALDE. Demisia vicepremierului şi copreşedintelui partidului care asigură majoritatea confortabilă a PSD în Parlament ar fi putut da naştere la un val de turbulenţe care nu mai puteau fi controlate de nimeni. Astfel, Dragnea şi Tăriceanu au fost de acord să îl coopteze şi pe Daniel Constantin în procesul de decizie.

Spiritele s-au mai calmat, dar Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu nu au uitat ce s-a întâmplat în urmă cu câteva săptămâni. Din acest motiv, Tăriceanu şi-a adunat fidelii şi forţează Congresul extraordinar, chiar cu riscul că Daniel Constantin şi aripa PC ar putea pleca din partid.

În noul context politic, nu toţi parlamentarii care provin din fostul PC îl vor însoţi pe Daniel Constantin. În timpul protestelor de stradă, o astfel de mutare ar fi putut conduce la dărâmarea Guvernului, ceea ce ar fi fost o mişcare cu adevărat bombă, dar acum plecarea lor ar însemna doar o lovitură dată coaliţiei de guvernare, care are însă resurse să se regenereze.

Congresul ALDE ar urma să se desfăşoare destul de aproape de cel al PNL. În rândul liberalilor sunt mulţi nemulţumiţi, care vor căuta să plece după Congres. Tăriceanu îi aşteaptă cu uşile deschise şi astfel va completa golul lăsat de Daniel Constantin şi oamenii săi. Ba mai mult, va fi preşedinte unic al partidului şi va lua toate deciziile fără opoziţie.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

Tastează numerele care apar! Exemplu: 7 5 unu şapte = 7517