Image 1
Image 2

ALDE îşi alege noua conducere

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Delegaţi din toate cele 47 de filiale ale Alianţei Liberalilor şi Democraţilor (ALDE) se vor reuni, vineri şi sâmbătă, la Palatul Parlamentului, pentru a-şi alege o nouă conducere în cadrul congresului.

UPDATE: Tăriceanu modifică statutul ALDE în prag de Congres. Fidelii săi vor fi răsplătiți

 
ALDE se  află pe ultima sută de metri înainte  de consfințirea trimfului  lui Călin Popescu Tăriceanu ca președinte unic. Însă după înfrângerea  aripii  fostului PC, condusă de  Daniel Constantin,  președintele  Senatului trebuie  să recompenseze ajutorul  dat de susținătorii săi,  lideri de filiale și nu numai. În acest sens,  joi seară a  avut  loc  o ședință restrânsă a conducerii ALDE  pentru a aduce  noi modificări la statut.

1.185 de delegați din toate cele 47 de filiale ALDE  au  fost  convocați astăzi pentru  validarea  propunerilor de  modificare  a Statutului partidului. Odată cu instituția președintelui unic, pentru a cărei ocupare se va înscrie numai Călin Popescu Tăriceanu, vor  fi create  patru funcții de prim-vicepreședinți.  Postul de secretar  general va  reveni lui Daniel Chițoiu, susțin surse din conducerea ALDE.

 

În schimb,  Tăriceanu își va răsplăti  fidelii cu posibilitatea de a  concura  pentru mai multe  funcții de vicepreședinți decât cele prevăzute  inițial.  Conform   surselor citate, aseară au fost operate mai multe schimbări la proiectul de statut.

“În viitorul  Birou Politic vom avea 16  vicepreședinți și alți 17 membri fără această funcție.  Tăriceanu a căutat să-i mulțumească pe toți care l-au  ajutat să-l pună cu botul pe labe pe Daniel Constantin, așa că a dispus suplimentarea locurilor în această structură de conducere”, ne-au explicat  sursele citate.

Decizia  lui Tăriceanu  deschide însă  o cutie  a Pandorei.  Candidaturile pentru posturile de vicepreședinți sunt la liber, aceștia  urmând  să fie aleși uninominal de către delegații Congresului și nu pe moțiunea cu care  va candida  Tăriceanu la șefia PNL. Asta  înseamnă că practica micilor cooperative și  a negocierilor între liderii de filiale va  fi reînviată.

” Diseară, odată statutul adoptat, șefii de filiale  vor trece la târguit de voturi. Cine va obține sprijinul mai multor filiale, are locul de vice  asigurat  mâine, în a doua zi de Congres. Bineînțeles că o mână spală pe alta și că cei care au delegații puternice se  vor  susține reciproc și-i îi vor  lăsa pe ceilalți să bată din buze”, au explicat sursele citate de stiri pe surse.

Pe de altă parte, pentru foștii conservatori, aceste jocuri de culise de ultimă zi constituie  unica lor șansă pentru a-și mobiliza proprii delegați prezenți la Congres în tentativ  lor de a avea o oarecare reprezentare în viitorul Birou Politic, după eșecul lui Daniel Constantin de a anula în instanță organizarea  acestor alegeri interne.

 

Acesta este al doilea Congres al ALDE, după cel de constituire a formaţiunii prin fuziunea dintre Partidul Liberal Reformator (PLR) şi Partidul Conservator (PC) din 19 iunie 2015, când Daniel Constantin şi Călin Popescu-Tăriceanu au devenit copreşedinţi ai formaţiunii.

“În prima zi a congresului vom vota modificările la statut şi sâmbătă principalele două puncte pe ordinea de zi vor fi dezbaterea şi adoptarea unor moţiuni şi rezoluţii în prima parte şi, după aceea, votul pentru conducerea organismelor statutare”, a anunţat, joi, la Senat, copreşedintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu, potrivit Agerpres.

Tăriceanu a precizat că nu şi-a depus candidatura încă pentru funcţia de preşedinte şi că “aşteaptă ultima clipă”.

Vineri, deschiderea lucrărilor Congresului ALDE (ora 16,00) va fi precedată de şedinţa Biroului Politic Central al formaţiunii (ora 13,00) şi de Delegaţia Permanentă Naţională ALDE (ora 13,30).

În cursul zilei de sâmbătă, de la ora 10,00, vor continua lucrările Congresului ALDE, când va fi votată noua conducere a partidului.

La Delegaţia Permanentă a ALDE din 19 martie, când s-a decis convocarea Congresului formaţiunii pentru 21 – 22 aprilie, copreşedintele ALDE Daniel Constantin a părăsit lucrările reuniunii, însoţit de un grup de membri ai formaţiunii, şi a denunţat şedinţa ca fiind nestatutară. Ulterior, pe 26 martie, Biroul Politic Central al Alianţei Liberalilor şi Democraţilor a decis retragerea sprijinului politic pentru copreşedintele formaţiunii, Daniel Constantin, vicepremier şi ministru al Mediului.

Constantin a atacat în instanţă decizia de convocare a Congresului, iar ALDE a informat că Tribunalul Bucureşti a respins pe 13 aprilie contestaţia acestuia. Recursul lui Daniel Constantin, care trebuia judecat pe 20 aprilie, s-a amânat pentru data de 19 mai.

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with