Audienţe în direct, cu Ioan Aniţaş, invitat: Marius Cionca. Titlul emisiunii: Vânătoarea între pasiune şi necesitate (reluare)01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Kereskenyi Gabor,Adrian Albu, Gabriel Leş. Titlul emisiunii: Este afectat bugetul primăriei de revoluţia fiscală.(reluare) Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Călin Durla. 03.50 Mesager educaţiona, cu Vasile Nechita, invitat: Vlaicu Popescu. Titlul emisiuni: Învăţământul dual la Colegiul Tehnic Unio- Traian-Vuia. 04.45 Natura ne cheamă, cu Ioana Zaharia. 05.40 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat: Nicolae Popan. Titlul emisiunii: Carnea de struţ. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Ilyes Ilona. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Prinzinger Zsoka. 08.00 Audienţe în direct, cu Ioan Aniţaş, invitat: Marius Cionca. Titlul emisiunii: Vânătoarea între pasiune şi necesitate (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Ilyes Ilona. 09.40 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc,invitat: Mark Nagy Janos. Titlul emisiunii:Noutăţi în custodia ariei protejate de pe râul Tur. 10.15 La psiholog, Ioana Vladimirescu,invitat: Adriana Laszlo.Titlul emisiuni: Obiceiurile fericirii. 10.50 Religie, cu Eva Laczko , invitat: Florin Fodoruţ. Titlul emisiunii: De la Înviere Mântuitorul până la Înălţarea la cer. 11.40 Teleshopping 12.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Kereskenyi Gabor,Adrian Albu, Gabriel Leş. Titlul emisiunii: Este afectat bugetul primăriei de revoluţia fiscală.(reluare) 13.00 Ştiri 13.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Romeo Poiană. Titlul emisiuni: Romeo Poiană – rapor la 6685 de zile. 14.30 Teleshopping 14.45 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş. Titlul emisiunii:Monitorizarea lucrărilor agricole prin satelit. 15.40 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Călin Durla. 16.45 Panoramic sportiv, cu Constantin Damian, invitat: Dacian Nastai. Titlul emisiunii: Primăvara sportivă cu Dacian Nastai. 17.35 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Universal Band. 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat- Sebi Borlaştean. 22.30 Ne cheamă natura 23.30 Ştiri

ALDE, împins spre dreapta de PNL

Scris de Dumitru Păcuraru, 02 mai 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Deşi s-a decretat demult moartea ideologiilor, a celor unanim acceptate ca expresii ale democraţiei, stânga rămâne stângă, iar dreapta se încăpăţânează să se prezinte ca o soluţie mai adecvată pentru dezvoltarea societăţii moderne.

Se spunea că dreapta adună şi stânga împarte. După un ciclu în care dreapta guvernează, şi teoretic adună, vine stânga şi împarte după nevoile sociale, nu după merit.

După o perioadă în care dreapta s-a lăsat sedusă de stânga, acceptând formarea USL, sfârşind prin a se declara păcălită, stânga a înflorit, iar dreapta s-a ofilit. PNL a ieşit din USL ca o găină jumulită. Şi-a pierdut şi un picior, ALDE, rămas să susţină în continuare mersul falnic al PSD spre un scor de 46%.

Dacă PNL îşi caută un drum, după ce a constatat că fuziunea cu PDL nu i-a adus mai multe voturi, iată că şi ALDE începe să resimtă ca pe un handicap alianţa cu PSD.

Călin Popescu Tăriceanu, politician care nu a încetat să se declare adept al dreptei, pare să se fi săturat de pomenile pe care PSD le împarte dintr-un sac ce pare să fie fără fund. 

Cum câinii nu umblă cu colaci în coadă şi din economie nu curge la infinit lapte şi miere, liderul ALDE propune o măsură de dreapta, radicală. Nici mai mult, nici mai puţin, Tăriceanu propune să nu se mai dea ajutoare sociale şi celor care sunt apţi de muncă. La prima vedere pare o propunere de bun simţ.

Cine poate munci şi nu munceşte de ce să primească ajutoare de stat? PSD poate răspunde că oamenii nu-şi găsesc locuri de muncă şi prin urmare trebuie ajutaţi. ALDE răspunde că din moment ce se simte pe piaţa muncii o penurie de mână de lucru rezultă că numai cine nu vrea să muncească nu munceşte.

Cine are dreptate? Cei care primesc ajutoare sunt de partea PSD. Mediul privat, cei care plătesc impozite şi taxe, nu văd cu ochi buni pomenile sociale ale PSD. Deci, teoretic, sunt de partea ALDE. Dincolo de aceste considerente, de ordin social din partea PSD, de ordin economic din partea ALDE, se profilează o  primă dispută majoră în coaliţia de guvernare.

S-ar cuveni ca fiecare partid să-şi apere punctul de vedere până la capăt. Nu este greu de ghicit cine va ceda. PSD a pornit pe un drum şi nu dă înapoi. Va continua să ofere avantaje financiare, muncite şi nemuncite, celor care consideră că reprezintă bazinul său electoral.

Dacă ALDE nu reuşeşte să impună măsuri economice de dreapta cu timpul îşi va pierde electoratul. Şi nu-şi poate permite să piardă prea mult, pentru că abia se ridică peste pragul electoral.

Mai mult ca sigur, Tăriceanu nu va reuşi să-şi impună punctul de vedere în faţa lui Liviu Dragnea. Dar de aici până la ruperea alianţei este cale lungă. Cele două partide au mai multe interese comune, au de schimbat legi importante care să-i pună la adăpost de abuzurile  instituţiilor de forţă, cum spun ei.

Pe de altă parte, ALDE trebuie să se grăbească să vină în întâmpinarea mediului de afaceri pentru că mai târziu îşi va face simţită prezenţa PNL. După alegerea unui nou lider, PNL nu are altă soluţie decât  să demonstreze că poate fi o alternativă la actuala guvernare. Dacă va rata direcţia şi după alegerea unui nou lider, PNL riscă să aibă soarta PNŢCD.

Tăriceanu, la rândul lui, spre deosebire de PSD, simte că trebuie să tragă pe dreapta până nu este prea târziu. ALDE se vede obligat să ţină seama de eventualele modificări de atitudine ale viitorului PNL, condus de un Ludovic Orban, să zicem.

Împins spre dreapta de un PNL care se ia în serios, ALDE va începe să-şi pună întrebarea dacă mai merită să stea în umbra PSD. Abia atunci va începe adevărata dispută în actuala coaliţie de guvernare.

Abonează-te acum Online!