Audienţe în direct, cu Ioan Aniţaş, invitat: Sergiu Tarţa. Titlul emisiunii: Apicultura sătmăreană la început de sezon (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Dumitru Păcurar,Ştefan Resler,Claudiu Ţinca,Viorel Ciubotă. Titlul emisiunii:Satu Mare Centenar.(reluare) 02.30 Concert freeborn brothers Satu Mare 03.40 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Vasile Ciocan. Titlul emisiuni: Vasile Ciocan – rapor la 760 de zile . 04.40 Mesager educaţiona, cu Vasile Nechita, invitat: Vlaicu Popescu. Titlul emisiuni: Învăţământul dual la Colegiul Tehnic Unio- Traian-Vuia. 05.40 Natura ne cheamă, cu Ioana Zaharia. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Simona Niste. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Anzik Arnold. 08.00 Audienţe în direct, cu Ioan Aniţaş, invitat: Sergiu Tarţa. Titlul emisiunii: Apicultura sătmăreană la început de sezon (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Simona Niste. 09.15 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc,invitat: Rodica Mereuţă. Titlul emisiunii: Probleme de mediu văzute prin prisma unui comisar de la garda de mediu. 09.45 La psiholog,Ioana Vladimirescu,invitat: Călin Secan.Titlul emisiuni: Copii şi mediul virtual. 10.20 Religie, cu Eva Laczko , invitat: Florin Fodoruţ. Titlul emisiunii: De la Înviere Mântuitorul până la Înălţarea la cer. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Dumitru Păcurar,Ştefan Resler,Claudiu Ţinca,Viorel Ciubotă. Titlul emisiunii:Satu Mare Centenar.(reluare) 13.00 Ştiri 13.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Vasile Ciocan. Titlul emisiuni: Vasile Ciocan – rapor la 760 de zile . 14.40 Teleshopping 15.00 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat: Dumitru Pintea. Titlul emisiunii: Acţiuni sanitar veterinare la început de păşunat. 16.00 Sănătate,cu Mihaela Ghiţă, invitat: Marcel Nichita. Titlul emisiuni: Îngrijirea tenului primăvara. 16.30 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjan, invitat: Ovidiu Domide. Titlul emisiunii: Satu Mare găzduieşte ărima etapă din C.N. de Rally Raid . 17.30 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Andrada Bârsăuan . 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat- Sebi Borlaştean. 22.30 Ne cheamă natura 23.30 Ştiri

Alcoolul este responsabil de majoritatea problemelor din sfera gastro

Scris de Mihaela Ghiţă, 20 iunie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »
dr. Bogdan Pintea, coordonatorul sectiei de Gastroenterologie si Edita Ghilea, presedinta Lions Club Somes

dr. Bogdan Pintea, coordonatorul sectiei de Gastroenterologie si Edita Ghilea, presedinta Lions Club Somes

Orice persoană trecută de vârsta de 50 de ani  ar trebui să îşi facă cu regularitate o colonoscopie, este recomandarea medicului gastroenterolog Bogdan Pintea, coordonatorul secţiei de Gastroenterologie de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Satu Mare.

Medicul spune că o astfel de investigaţie ar fi imperios necesară pentru a depista din timp un eventual cancer de colon sau alte afecţiuni ale colonului devenite tot mai frecvente în ultima vreme.  Specialistul spune că nu există săptămână când să nu fie depistat 1-2 cazuri de cancer. Aceste afecţiuni ar putea fi evitate foarte bine cu ajutorul prevenţiei, însă cum românul în general are obiceiul să tărăgăneze până când nu mai poate, apar complicaţiile, mai greu de tratat şi de durată.

Statistica oficială a Spitalului Judeţean de Urgenţe Satu Mare pe 2015, (date pregătite în cadrul primei evaluări a unităţii în vederea acreditării) arată că 40% din internările de pe secţia de gastroenterologie sunt urgenţe, acest lucru însemnând pancreatite, hemoragii digestive, ciroze decompensate.

Secţia, deşi dispune de numai 25 de paturi şi 4 medici, este asaltată de pacienţi. Medicul şef  este de părere că o dotare corespunzătoare i-ar ajuta foarte mult să vină în sprijinul bolnavilor prin aplicarea unor tehnici noninvazive, practicate la ordinea zilei, în centrele universitare.

Întrebat care sunt priorităţile secţiei în materie de aparatură, dr. Bogdan Pintea răspunde fără nicio ezitare – un endoscop terapeutic. Costă mult, aproximativ 50.000 de euro, dar se pot face cu ajutorul lui intervenţii extraordinare, sunt salvate vieţi şi evitate operaţii complicate. Pe locul doi se situează un alt tip de aparatură folosit pentru complicaţiile generate de pietrele la fiere.

Cât despre patologia specifică zonei, medicul a spus că alcoolul este răspunzător pentru majoritatea problemelor din sfera gastro.
„Cam 30% dintre pacienţi se adresează secţiei pentru probleme care sunt asociate consumului de alcool, precum cirozele hepatice, care de multe ori sunt decompensate, reuşim să le compensăm acolo unde se poate, îi mai mustrăm şi atunci cei care înţeleg se lasă de băut. Unele familii sunt receptive, dar sunt din păcate şi familii dezorganizate care nu acordă sprijinul bolnavului. La un pacient alcoolic care nu are sprijinul familiei, sprijinul soţiei, copiilor, celor apropiaţi este foarte greu. În străinătate există Asociaţia „Alcoolicii anonimi” şi-atunci pacienţii se adresează, discută, dacă există şi motivaţie din partea pacientului”, a spus dr. Pintea.

Ciroza hepatică etanolică, după cum a explicat medicul specialist nu apare după două şpriţuri. Este vorba de un consum constant pe o perioadă îndelungată,  de 10 – 20 de ani.

Aflăm că hemoragiile digestive pot să apară ca o complicaţie a cirozei hepatice (atunci când se sparg vase de sânge – varice),  dar şi pancreatita cronică, cancerele esofagiene. Doctorul Pintea a explicat că  alcoolul fie atacă ficatul, fie pancreasul. Iar în ultimii ani se depistează tot mai multe cazuri de cancer – cancere de colon, dar şi alte tipuri de afecţiuni neoplazice.

Medicul este de părere că odată cu schimbarea regimului de viaţă, oamenii ar trebui să fie mai atenţi la sănătatea lor. Din acest punct de vedere, recomandă  persoanelor trecute de vârsta de 50 de ani să-şi efectueze cu regularitate o colonoscopie. „Regimul de viaţă s-a schimbat brusc, după ’90 încoace, când au intrat aditivii alimentari, multe toxice, acestea se elimină pe calea colonului şi se dezvoltă polipi. Dacă pacientul vine din timp, aceşti polipi pot fi îndepărtaţi şi atunci se împiedică ciclul de dezvoltare. Se face o monitorizare ca să nu apară polipi noi şi totul devine normal. Sunt pacienţi care moştenesc de la părinţi, de la bunici o genă care le dă o predispoziţie pentru a dezvolta polipi. Dacă vine din timp, aceşti polipi sunt scoşi, fără a mai fi necesară operaţie pe burtă, fără cancer, fără nimic. Avem timp de monitorizare de 6 luni – 1 an – 3 ani, în funcţie de cum scrie în protocol”, a explicat specialistul.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.