Image 1
Image 2
Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Dacian Cioloș și-a făcut un obicei din a bate pe la ușile partidelor. Primul colind a fost încununat de succes. A obținut un vot covârșitor la învestire din partea tuturor partidelor parlamentare. Al doilea colind este diferit. De data aceasta premierul trebuie să facă pe intermediarul între PSD și PNL. Liviu Dragnea nu vrea modificarea legii alegerii primarilor, în vreme ce Alina Gorghiu și Vasile Blaga fac presiuni pentru modificare. PSD avea doi aliați, UNPR și ALDE, dar se pare că primul s-a răzgândit.

PNL este susținut de PMP și fără mare entuziasm de UDMR.

Dacă propunerea s-ar supune la vot în Parlament, ar câștiga PSD.

PNL mai are un aliat. Președintele Iohannis s-a pronunțat pentru alegerea primarilor cu peste 50%. De fapt despre asta este vorba: primarii să fie aleși de peste jumătate dintre cei ce se prezintă la vot.

Un primar ales cu 30% este primarul unei treimi din alegători. Dacă se mai iau în calcul și cei care nu se prezintă la vot, cam 40-45%,  rezultă că un primar este ales doar de 15-20% dintre cetățenii cu drept de vot. Un astfel de primar nu mai este reprezentativ. El are o obligație față de doi cetățeni din zece.

În focul dezbaterilor se uită că un primar poate fi suspendat din funcție prin referendum dacă 50% plus un vot sunt pentru suspendare. Pentru validarea referendumului este nevoie de o prezență de 30% din cetățenii înscriși pe listele electorale. Cu siguranță în mandatul viitor se va recurge la această modalitate de eliminare a primarilor fără performanțe. Dacă vor fi aleși cu peste 50% din voturi cu greu vor putea fi suspendați. În schimb dacă legea va rămâne în forma actuală, și vor exista primari aleși cu 30%, cu siguranță se va recurge la referendumuri de suspendare.

În situația în care PNL nu va reuși să-l convingă pe Dacian Cioloș să modifice legea, are la îndemână acest instrument legal. Deci nu va fi o catastrofă nici dacă legea va rămâne așa cum este, nici dacă se va modifica. În timp, dacă cetățenii unei comune, ai unui oraș sau municipiu vor dori să scape de un primar incompetent sau corupt, o vor putea face prin referendum.

Așadar, premierul Dacian Cioloș a refăcut traseul deja cunoscut pe la toate sediile partidelor parlamentare. Presupunând că premierul este partizanul alegerii primarilor cu peste 50%, al doilea colind are mai puțini sorți de izbândă. PSD se ține tare. Este în joc viitorul său. Cu cât va avea mai puțini primari, cu atât îi scad șansele la alegerile parlamentare. Proaspăt aleși în funcție, primarii joacă un rol esențial în campania electorală pentru parlamentare.

Una este să ai 1.400 de primari și alta să obții câteva sute. În turul doi PSD se confruntă cu aceeași problemă ca la prezidențiale. Toate partidele se coalizează împotriva sa. Așa a pierdut Victor Ponta. Să ne imaginăm că și la președinție s-ar fi mers într-un singur tur. Victor Ponta era președinte la mare diferență de Klaus Iohannis. La primari este același lucru. Din această cauză se bat atât de tare Liviu Dragnea și întreg PSD-ul pentru menținerea legii actuale.

Sigla Informatia Zilei

5 zile până la marea ieftinire, 36 până la marea scumpire

De la 1 august se vor ieftini 14 produse. Este iniţiativa primului ministru Marcel Ciolacu. Nu se ştie cum va respecta vânzătorul din piaţă decizia guvernului. Oricum, măsura este direcţionată către marile magazine. Efectele vor fi nule. Dar poate avea un numit efect din punct de vedere electoral. Nesemnificativ.

Fiecare face ce poate

Trecând ca din avion peste știrile oficializate de agențiile de știri ajungi la concluzia că toată lumea vorbește ca să se afle în treabă și nimeni nu ascultă. Să începem de la nota cea mai optimistă.