19.07.2018 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Ciprian Costea, Dan Burulea. Titlul emisiunii: Ce a discutat preşedintele cu premierul?(reluare) 01.30 Cultură, Fior de Zatmar 02.40 Natura ne cheamă, cu Ioana Zaharia. 03.30 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat: Daniel Frei. Titlul emisiunii: Cooperativa şi avantajele ei pentru fermieri. 04.30 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Ionela Toma. 05.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Adrian Pristopan. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Ilyes Ilona . 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Simona Niste. 08.00 Audienţe în direct, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Adrian Marc. Titlul emisiunii: Stadiul investiţiilor la Spitalul Judeţean Satu Mare.(reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Ilyes Ilona. 09.30 Sănătate, frumuseţe, stil, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Lia Marinela Avram. 10.20 Religie, cu Laczko Eva, invitaţi: Barta Barnabas, Gordan Dalma, Gsiszar Lorant. Titlul emisiunii: La Satu Mare se organizează Întâlnirea Naţională a Tineretului Catolic. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Ciprian Costea, Dan Burulea. Titlul emisiunii: Ce a discutat preşedintele cu premierul?(reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Adrian Pristopan. 14.20 Teleshopping 14.45 Cultură, Samfest jazz. 17.00 Cultură, La Poesss a avut loc Forumul Economic Invest. 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct (reluare) 23.00 Talk Show cu Carol Erdos

Al doilea colind

Scris de Dumitru Păcuraru, 02 februarie 2016 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Dacian Cioloş şi-a făcut un obicei din a bate pe la uşile partidelor. Primul colind a fost încununat de succes. A obţinut un vot covârşitor la învestire din partea tuturor partidelor parlamentare. Al doilea colind este diferit. De data aceasta premierul trebuie să facă pe intermediarul între PSD şi PNL. Liviu Dragnea nu vrea modificarea legii alegerii primarilor, în vreme ce Alina Gorghiu şi Vasile Blaga fac presiuni pentru modificare. PSD avea doi aliaţi, UNPR şi ALDE, dar se pare că primul s-a răzgândit.

PNL este susţinut de PMP şi fără mare entuziasm de UDMR.

Dacă propunerea s-ar supune la vot în Parlament, ar câştiga PSD.

PNL mai are un aliat. Preşedintele Iohannis s-a pronunţat pentru alegerea primarilor cu peste 50%. De fapt despre asta este vorba: primarii să fie aleşi de peste jumătate dintre cei ce se prezintă la vot.

Un primar ales cu 30% este primarul unei treimi din alegători. Dacă se mai iau în calcul şi cei care nu se prezintă la vot, cam 40-45%,  rezultă că un primar este ales doar de 15-20% dintre cetăţenii cu drept de vot. Un astfel de primar nu mai este reprezentativ. El are o obligaţie faţă de doi cetăţeni din zece.

În focul dezbaterilor se uită că un primar poate fi suspendat din funcţie prin referendum dacă 50% plus un vot sunt pentru suspendare. Pentru validarea referendumului este nevoie de o prezenţă de 30% din cetăţenii înscrişi pe listele electorale. Cu siguranţă în mandatul viitor se va recurge la această modalitate de eliminare a primarilor fără performanţe. Dacă vor fi aleşi cu peste 50% din voturi cu greu vor putea fi suspendaţi. În schimb dacă legea va rămâne în forma actuală, şi vor exista primari aleşi cu 30%, cu siguranţă se va recurge la referendumuri de suspendare.

În situaţia în care PNL nu va reuşi să-l convingă pe Dacian Cioloş să modifice legea, are la îndemână acest instrument legal. Deci nu va fi o catastrofă nici dacă legea va rămâne aşa cum este, nici dacă se va modifica. În timp, dacă cetăţenii unei comune, ai unui oraş sau municipiu vor dori să scape de un primar incompetent sau corupt, o vor putea face prin referendum.

Aşadar, premierul Dacian Cioloş a refăcut traseul deja cunoscut pe la toate sediile partidelor parlamentare. Presupunând că premierul este partizanul alegerii primarilor cu peste 50%, al doilea colind are mai puţini sorţi de izbândă. PSD se ţine tare. Este în joc viitorul său. Cu cât va avea mai puţini primari, cu atât îi scad şansele la alegerile parlamentare. Proaspăt aleşi în funcţie, primarii joacă un rol esenţial în campania electorală pentru parlamentare.

Una este să ai 1.400 de primari şi alta să obţii câteva sute. În turul doi PSD se confruntă cu aceeaşi problemă ca la prezidenţiale. Toate partidele se coalizează împotriva sa. Aşa a pierdut Victor Ponta. Să ne imaginăm că şi la preşedinţie s-ar fi mers într-un singur tur. Victor Ponta era preşedinte la mare diferenţă de Klaus Iohannis. La primari este acelaşi lucru. Din această cauză se bat atât de tare Liviu Dragnea şi întreg PSD-ul pentru menţinerea legii actuale.

Abonează-te acum Online!