Image 1
Image 2

Administratorii fondurilor de vânătoare se plâng că nu au primit niciun ban pentru mistreţii împuşcaţi

Pesta porcina africana PPA
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Au fost despăgubiţi 7.862 de proprietari de porci ucişi
Au fost despăgubiţi 7.862 de proprietari de porci ucişi

În ţară, pentru pesta porcină africană s-au dat despăgubiri de 190 milioane lei şi au fost omorâţi peste 360.000 de porci

Virusul pestei porcine africane continuă să dea bătăi de cap autorităţilor, dar şi Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor – ANSVSA, prin prisma apariţiei de noi şi noi cazuri.

Dacă spre exemplu vreme de aproape două luni şi ceva în judeţele Satu Mare şi Bihor n-au fost semnalate şi apoi confirmate noi focare de PPA, iată că lucrurile s-au complicat. În ambele judeţe au fost confirmate focare noi ale acestei maladii, atât în gospodăriile populaţiei, cât şi la mistreţi, în mediul silvatic.

La această dată (14 noiembrie n.a.), potrivit datelor oficiale, Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în 287 de localităţi din 18 judeţe, cu un număr de 1092 de focare (dintre care 16 în exploataţii comerciale) şi 167 de cazuri la mistreţi. În total au fost eliminaţi 360.800 de porci afectaţi de boală, anunţă Autoritatea Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), într-un comunicat transmis presei.

Situaţia focarelor de pestă porcină din ţară

Prin aplicarea eficentă a măsurilor de combatere a PPA au fost stinse până la această dată 5 focare în judeţul Satu Mare, iar unitatea de procesare a cărnii aparţinând societăţii S.C. Carniprod SRL şi-a reluat activitatea, în data de 14.08.2018.

Detaliat, situaţia evoluţiei focarelor de PPA se prezintă astfel: judeţul Satu-Mare – 12 focare în gospodăriile populaţiei şi 12 cazuri la mistreţi, ca urmare a confirmării focarelor din Dindeştiu Mare şi Chegea, dar şi de pe fondul de vânătoare Supur: judeţul Bihor – 34 de focare în gospodăriile populaţiei şi un caz la mistreţ;

judeţul Sălaj – 4 cazuri la mistreţi; judeţul Tulcea – 570 de focare (dintre care 5 focare la exploataţii comerciale şi 1 focar la o exploataţie de tip A) şi 73 de cazuri la mistreţi; judeţul Brăila – 109 de focare (dintre care 9 focare la exploataţii comerciale) şi un caz la mistreţi; judeţul Constanţa – 86 de focare în gospodăriile populaţiei şi 3 cazuri la mistreţi;

judeţul Ialomiţa – 125 de focare în gospodăriile populaţiei şi 33 cazuri la mistreţi; judeţul Galaţi – 15 focare în gospodăriile populaţiei şi 4 cazuri la mistreţi; judeţul Ilfov – 9 focare în gospodăriile populaţiei; judeţul Călăraşi – 88 de focare (dintre care 1 focar la o exploataţie comercială) şi 22 cazuri la mistreţ; judeţul Buzău – 6 focare în gospodăriile populaţiei;

judeţul Giurgiu – 25 focare în gospodăria populaţiei şi 11 cazuri la mistreţ; judeţul Dâmboviţa – un focar în gospodăria populaţiei; judeţul Teleorman – 6 focare în gospodăria populaţiei şi 3 cazuri la mistreţi; judeţul Maramureş – 3 focare în gospodăria populaţiei; judeţul Vrancea – un focar în gospodăria populaţiei; judeţul Dolj – un focar în gospodăria populaţiei; judeţul Argeş – un focar în gospodăria populaţiei.

Au fost despăgubiţi 7.862 de proprietari

Până la această dată (14.11.2018) au fost despăgubiţi 7.862 de proprietari, valoarea totală a plăţilor fiind de 190.110.490 de lei.
Pe judeţe sumele plătite ca despăguri se cifrează la: judeţul Satu Mare – au fost plătite despăgubiri pentru toate cele 18 exploataţii afectate în valoare de 60.940 de lei; judeţul Bihor – au fost plătite despăgubiri pentru toate cele 211 exploataţii afectate în valoare de 947.620 de lei;

judeţul Tulcea – au fost plătite despăgubiri pentru 1.128 de exploataţii dintr-un total de 1.157 de exploataţii în valoare de 45.579.610 de lei; judeţul Brăila – au fost plătite despăgubiri pentru 2.990 de exploataţii dintr-un total de 2.994 de exploataţii în valoare de 132.153.330 de lei; judeţul Constanţa – au fost plătite despăgubiri pentru 831 de exploataţii dintr-un total de 835 de exploataţii în valoare de 3.679.840 de lei;

judeţul Ialomiţa – au fost plătite despăgubiri pentru 2.389 de exploataţii dintr-un total de 2.500 de exploataţii în valoare de 6.531.000 de lei; judeţul Galaţi – au fost plătite pentru 69 de exploataţii dintr-un total de 83 de exploataţii în valoare de 162.000 de lei; judeţul Ilfov – au fost plătite despăgubiri pentru 6 exploataţii dintr-un total de 7 exploataţii în valoare de 71.640 de lei;

judeţul Călăraşi – au fost plătite despăgubiri pentru 214 exploataţii dintr-un total de 299 de exploataţii în valoare de 898.000 de lei; judeţul Teleorman – au fost plătite despăgubiri pentru 6 exploataţii dintr-un total de 8 exploataţii în valoare de 26.510 de lei.

După cum rezultă din datele oficiale prezentate de ANSVSA până pe 14 noiembrie, rezultă că n-au fost plătite despăgubiri, aşa cum s-a promis, pentru mistreţii morţi şi/sau împuşcaţi pentru a limita evoluţia virusului ucigaş.

Neacordarea despăgubirilor pentru asociaţiile de vânătoare pe fondurile cărora au fost confirmate focare de PPA, nemulţumeşte profund membrii şi conducerile asociaţiilor respectiv.

Ba mai mult, administratorii fondurilor de vânătoare susţin cu dovezi, că sumele stabilite ca despăgubiri pentru ele nu acoperă nici măcar cheltuielile cu adunarea cadavrelor, împuşcarea mistreţilor de pe fondurile afectate, prelevarea probelor, trimiterea pentru analizele de laborator şi apoi îngroparea hoiturilor.

1 comentariu

  1. Daca ati fost prosti ca nu ganditi ce sa va facem ?….Trebuia sa vorbiti cu Tiriac sa organizeze o partida sau doua de vanatoare pt. strainii bogati care ar fi fost dispusi sa plateasca o taxa consistenta pt. fiecare mistret impuscat !. Asta nu v-a trecut prin cap, nu ?.Acum va plangeti ca numai asta stiti si numai la asta va pricepeti, ca la valorificarea eficienta al fondului de care dispuneti nu sunteti in stare. Asta e cand posturile se dau pe bani sau pe criterii politice pt. cei prosti si nepriceputi.

Lasă un răspuns

Connect with