Image 1
Image 2

Proiect trasfrontalier încheiat la Moftin

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
sedinte de incheiere a proiectului
sedinte de incheiere a proiectului

Extinderea rețelei de apă-canal în toate localitățile comunei va continua

Joi, 27 decembrie, în Căminul cultural al comunei Moftin a avut loc întâlnirea de încheiere a unui proiect transfrontalier, realizat împreună cu comuna maghiară Csengerujfalu.

 

 

 

La momentul de joi au participat, primarii celor două comune și anume Gheorghe David (Moftin) și Zsiga Mihaly (Csengerujfalu), consilieri locali, reprezentanți ai firmei care a realizat proiectul și ai firmei care l-a executat.

 

Rețeaua de canalizare și stația de epurare au costat 2,08 milioane euro

 

Reamintim faptul că Moftinul are în componența mai multe sate și anume< Moftinul Mare,  Sânmiclăuş, Istrău, Ghirolt, Ghilvaci și Domăneşti și că, încă de la lansarea proiectului, primarul David a spus – a reiterat acest lucru și la întâlnirea de joi – că finalizarea acestuia nu înseamnă încheierea lucrărilor în urma cărora toate localitățile comunei vor avea acces la apă și canalizare, ci doar începutul acestui lucru. “Dânsul a spus, în cuvântul său de joi, că “Vom continua extinderea rețeleid e apă și canalizare, fie din fonduri europene, pe alte proiecte pe care le vom accesa, fie din alte fonduri, dar nicio localitate nu va rămâne fără acerste facilități”.

Și primarul maghiar a sublinbiat importanța proiectului, dar și hotărârea de a întocmi și accesa și alte proiecte cu bani europeni, pentru ca și localitățile comuneid e pe cealaltă parte a graniei să aibă apă curentă și canalizare.

Proiectului s-a intitulat „EcoNet. Îmbunătăţirea infrastructurii transfrontaliere de mediu în vederea încadrării în normele de mediu ale UE”. I s-a acordat finanţare în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră Ungaria – România 2007 – 2013, dispune de un buget total de 2.081.481 Euro, din care 1.320.715 euro îi revin liderului de proiect, 475.556 euro ii revin PP1, iar 285.210 euro ii revin PP2. Perioada de derulare a proiectului este de 21 luni şi se va desfăşura în perioada 01.04.2011 – 31.12.2012.

Până la darea în folosință a lucrărilor, pe raza comunelor Moftin, Csengerujfalu si Ura nu a existat un sistem de canalizare (reţea, staţie de epurare) iar numărul foselor septice, ca primă măsură de drenaj şi stocare ecologică a reziduurilor, este nesemnificativ. Existenta sistemului de alimentare cu apa în comuna Moftin şi în localitatea Csengerujfalu este un argument în plus în favoarea realizării reţelei de canalizare, legislaţia impunând colectarea şi epurarea apelor uzate, concomitent cu racordarea populaţiei la reţeaua de alimentare cu apă. În Moftin, în 2008 a fost realizată o sondare a opiniei publice privind nevoile acesteia, iar un procent de 65% dintre repondenţi au indicat asigurarea canalizării ca prioritate.

Grupul ţintă al proiectului îl reprezintă populaţia celor trei localităţi partenere care vor beneficia direct de investiţia în infrastructura edilitară de canalizare şi epurare a apelor, adică un total de 2.892 locuitori (1219 din Moftinu Mic, 917 din Csengerujfalu şi 756 din Ura). Pe lângă aceştia, agenţii economici existenţi sau cei potenţiali şi instituţiile social-culturale din aceste zone (şcoli, grădiniţe, unităţi sanitare, unităţi de deservire publică) vor putea beneficia de investiţia realizată în cadrul proiectului.

Rezultatul principal al acţiunii îl reprezintă realizarea sistemului de canalizare în comuna Moftin şi construirea unei staţii de epurare pentru localităţile Csengerujfalu şi Ura.

 

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with