Image 1
Image 2

Acceptul sau refuzul donării de organe va trebui înscris în cardul de sănătate

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Acceptul sau refuzul donării de organe va trebui înscris în cardul de sănătate
Acceptul sau refuzul donării de organe va trebui înscris în cardul de sănătate

Agenţia Naţională de Transplant cere reglementarea înscrierii în cardul naţional de sănătate a acordului privind prelevarea de organe după deces, astfel încât aceasta să poată fi făcută numai în baza unei declaraţii notariale date în timpul vieţii.

Potrivit dr. Victor Zota, coordonatorul programului naţional de transplant, legea sănătăţii prevede înscrierea în cardul naţional de sănătate a acceptului sau refuzului donării de organe în cazul în care o persoană a suferit un accident şi a ajuns în moarte cerebrală. Agenţia Naţională de Transplant cere autorităţilor ca acest lucru să nu poată fi făcut decât dacă o persoană are o declaraţie notarială, atât privind acceptul, cât şi refuzul ce au fost date în timpul vieţii.

Specialistul a mai precizat că orice reglementare privind acceptul sau refuzul donării făcută în timpul vieţii este foarte importantă, întrucât nu poate fi lăsată numai la latitudinea medicului de familie, deoarece ar constitui o responsabilitate prea mare.

Medicul de familie va putea înscrie pe cardul naţional de sănătate acceptul sau refuzul unei persoane de a deveni, după moarte, donator de organe.

Totodată reprezentanţii asociaţiilor medicilor de familie sunt de părere că această adeverinţă ar trebui eliberată gratuit de către notar, însă deocamdată nu s-a stabilit cum va fi emis documentul citat, dacă este supus tarifării sau nu. Medicii de familie sunt de părere că şi în privinţa acestei decizii ar fi trebuit să fie cerută şi opinia cetăţenilor şi a medicilor în cadrul unei dezbateri publice, la fel şi pentru alte iniţiative din sistemul sanitar.

Cert este că din ianuarie 2015, pacienţii vor prezenta cardul de sănătate, obligatoriu, de fiecare dată când vor merge la control. Cardul va conţine printre altele date privind diagnostice cu risc vital şi boli cronice, grupa sanguină şi Rh-ul, dar şi acceptul exprimat în timpul vieţii pentru prelevarea , după deces, de organe, ţesuturi şi celule.
Cardul naţional de sănătate va fi distribuit gratuit asiguraţilor, prin poştă, iar în cazul în care titularul nu va fi găsit la domiciliu de două ori, actul va fi returnat casei de asigurări de sănătate în raza căruia se află locuinţa acestuia.

Până la începutul lunii februarie a acestui an au fost realizate 5,4 milioane de carduri, iar alte 9,5 milioane vor fi realizate în primele şase- şapte luni, fiind estimat ca termen sfârşitul lunii august. Distribuţia celor 15 milioane de carduri ar urma să fie încheiată la finele lunii septembrie, iar în ultimul trimestru să se treacă la implementarea sistemului.

2 comentarii

Lasă un răspuns