A murit profesorul şi etnologul Viorel Rogoz

Scris de I. Z., 22 ianuarie 2022 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Joi, 20 ianuarie, s-a stins etnologul Viorel Rogoz, cunoscut pentru bogata sa activitate în domeniul etnologiei. El s-a remarcat, de-a lungul anilor, mai ales prin studiile sale bine documentate referitoare la satele din Ţinutul Codrului.

Dar şi prin iniţiativa de a înfiinţa un „Muzeu Etnografic al Ţări Codrului” la Măriuş, proiect care, în cele din urmă, nu a fost dus la bun sfârşit. Tot lui Viorel Rogoz, îi datorăm şi un corpus considerabil de texte, culese timp de câteva decenii, cu precădere în localităţi ale judeţului Satu Mare. Marea parte a acestui material este arhivată la Arhiva de Folclor a Academiei Române, Filiala Cluj Viorel Rogoz s-a născut pe data 24 iulie 1950 în Giurtelecul Hododului.

Liceul l-a urmat în Cehu Silvaniei, iar ulterior a studiat la Facultatea de Litere a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj, unde a obţinut în 1989 titlul de doctor. În perioada 1973-1990 a fost profesor de franceză la liceul din Livada. După căderea regimului comunist a predat etnologie şi antropologie la Facultatea de Litere din cadrul Universităţii Tehnice din Baia Mare.

Pe lângă numeroasele sale calităţi umane, Viorel Rogoz a avut o gândire limpede şi o capacitate de sinteză extraordinară. De asemenea, realiza unele dintre cele mai nebănuite conexiuni între infomaţii din domenii diferite. Astfel, profesorul Rogoz a devenit un reper pentru mulţi dintre tinerii care au studiat antropologia, etnologia şi istoria. Dispariţia sa, lasă un gol important, dar şi impresia că, din păcate, nu a fost preţuit la adevărata sa valoare în timpul vieţii.

Răzvan Roşu

Abonează-te acum Online!
  1. Viorica Vintila a spus: 24 ianuarie 2022, ora 18:04

    Drum lin spre lumina ,Viorel ! .colegii de Liceu
    Condoleante familiei!

  2. Augustin Jurge a spus: 23 ianuarie 2022, ora 17:06

    A plecat dintre noi un mare profesor, etnolog renumit, un mare fiu al Tarii Codrului. Dumnezeu sa-l odihnesca! Condoleante familiei indoliate!

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

Tastează numerele care apar! Exemplu: 7 5 unu şapte = 7517