Image 1
Image 2

A fost descoperit primul schelet uman înfăşurat în marijuana

Mormântul cu cannabis
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Mormântul cu cannabis
Mormântul cu cannabis

Arheologii din China au făcut o descoperire unică: scheletul unui bărbat înfăşurat în 13 frunze de cannabis, informează Discovery News. Cercetătorii susţin că acest caz aduce o serie de confirmări istorice privind folosirea plantei în zona Europei şi Asiei în Antichitate.

Arheologii dintr-o provincie din nord-vestul Chinei au dezgropat un schelet uman, vechi de 2.500 de ani, care este înfăşurat într-un fel de giulgiu realizat din frunze de marijuana. Acestea se află într-o stare foarte bună de conservare. Descoperirea a avut loc în timpul săpăturilor din Cimitirul Jiayi din Turpan, care găzduieşte 240 de morminte antice.

Scheletul era acoperit de 13 frunze de cannabis, cu o lungime de aproape un metru, recoltate din producţia locală. Cercetătorii au stabilit că scheletul a aparţinut unui bărbat care a murit în jurul vârstei de 35 de ani. „Plantele de cannabis erau plasate deasupra corpului, într-un mod care indică faptul că erau în scopuri ritualico-medicinale“, a declarat Hongen Jiang, cercetător în cadrul Departamentului pentru Arheologie şi Antropologie din cadrul Universităţii Academiei Chineze de Ştiinţe din Beijing, pentru Discovery News.

Bărbatul fusese aşezat pe un pat de lemn, cu o pernă din stuf sub cap, în timp ce cele 13 plante feminine de cannabis (n.r. – seminţele normale de cannabis se pot dezvolta atât în plante masculine, cât şi feminine) erau dispuse diagonal pe corpul său, cu rădăcinile strânse mănunchi şi plasate în zona bazinului. „Tulpinile şi frunzele erau aliniate paralel, extinzându-se până în dreptul bărbiei şi de-a lungul feţei pe partea stângă“, a declarat Jiang.

Deşi rădăcinile plantelor fuseseră păstrate, mugurii de flori fuseseră înlăturaţi. Cele câteva flori care mai rămăseseră erau aproape coapte şi conţineau fructe imature, indicând faptul că plantele fuseseră culese – şi, deci, că omul fusese îngropat – la sfârşitul verii sau începutul toamnei. Pe la sfârşitul lui august – începutul lui septembrie. Datarea cu radiocarbon a conţinutului mormântului, inclusiv a plantelor, a indicat că evenimentul tragic a avut loc acum aproximativ 2.400-2.800 de ani.

Prezenţa acestor plante oferă o perspectivă rară asupra practicilor de cultivare a plantelor din Antichitate, susţin specialiştii. „Din cauza climatului extrem de arid, tulpinile şi frunzele şi-au păstrat forma lor naturală, caracteristică, dar au căpătat o culoare galben-maronie“, au spus cercetătorii. De asemenea, ei au declarat că acesta este primul caz descoperit până acum în care plantele de cannabis au fost folosite pentru a acoperi corpul uman. Jiang şi colegii săi susţin că plantele au fost recoltate pentru proprietăţile lor psihoactive.

„Descoperirea noastră aduce într-o nouă lumină utilizarea ritualică a plantelor de cannabis în zona centrală eurasiatică din vremurile preistorice, astfel confirmându-se ideea că folosirea lor era larg răspândită în stepa eurasiatică în perioada cuprinsă între sfârşitul Epocii Bronzului şi începutul Epocii Fierului“, a declarat Jiang pentru Discovery News. Ceea ce nu ştiu încă cercetătorii este dacă bărbatul a dorit să ia plantele cu el în mormânt sau a fost o decizie ulterioară a familiei şi apropiaţilor.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with