Image 1
Image 2

A doua rocadă: Mircea Geoană – Klaus Iohannis

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Pe la jumătatea lunii aprilie, înainte cu vreo zece zile de declaraţia lui Kelemen Hunor că nu va mai candida la preşedinţia României, pentru că deja a candidat de trei ori şi a luat exact procentele UDMR, adică în jur de 5%,  un înalt funcţionar NATO făcea o declaraţie ciudată la Craiova.
Cine este înaltul funcţionar, ce funcţie are în NATO şi ce căuta la Craiova? Este secretar general adjunct NATO şi se numeşte Mircea Geoană. 
Cum sună declaraţia ciudată? Sună în felul următor:  “Modelul economic actual al României nu mai corespunde vremurilor pe care le trăim.” 
La prima vedere sună destul de paşnic. Este o constatare, pe cât de simplă pe atât de gravă. Când cineva spune că modelul economic pe care îl urmează o ţară nu mai corespunde vremurilor spune, de fapt, că ţara respectivă a luat-o într-o direcţie total greşită. 
Dacă aceasta este părerea lui Mircea Geoană de ce a simţit nevoia să o spună în mod public? Se afla la o conferinţă organizată de Universitatea din Craiova, cu un subiect de mare actualitate, “De la economie de război la un nou model economic”. Declaraţia lui Mircea Geoană poate fi înţeleasă în multe feluri, dar intenţia este clară: foarte probabil Mircea Geoană se pregăteşte pentru o candidatură la preşedinţia României. 
Este de departe cel mai bine pregătit pentru o astfel de confruntare, dar şi pentru funcţia de preşedinte al  unei Românii care urmează un model economic ce nu mai corespunde perioadei istorice pe care o parcurgem.
După eşecul la alegerile din 2009, când  foarte probabil a câştigat în faţa lui Băsescu, dar numărătoarea nu i-a dat dreptate, Mircea Geoană a reuşit să facă o carieră internaţională. Războiul din Ucraina l-a făcut foarte vizibil. I-a adus notorietate, prestigiu, experienţă, reputaţie internaţională. Asta cu atât mai mult cu cât Traian Băsescu l-a acuzat, la confruntarea electorală din 2009, de relaţii cu Moscova. La un moment dat, Marcel Ciolacu afirma că a venit vremea ca PSD să desemneze un candidat prezidenţial dinafara partidului. Mircea Geoană este acum înafara partidului. Dar a fost în fruntea partidului. A pierdut, şi conform cutumei din PSD, candidaţii care pierd pleacă din partid. Aşa a fost cazul lui Adrian Năstase, al lui Victor Ponta şi al Vioricăi Dăncilă.
Candidatura lui Mircea Geoană devine plauzibilă dacă se face o rocadă. Klaus Iohannis ocupă funcţia de secretar general adjunct NATO, iar Mircea Geoană devine candidatul, foarte probabil comun, al PSD şi PNL. În partide şi lucrurile cele mai simple devin complicate. Este greu să intri în mintea unui politician. Este suficient să dăm exemplul pretendenţilor la funcţiile publice. La funcţiile cu vot direct, la persoană, sunt o sumedenie de pretendenţi, dar dintre ei doar doi-trei sunt candidaţi adevăraţi.
Este vorba despre alegerea preşedintelui României, a primarului general al Capitalei, de primarii comunelor, oraşelor şi muncipiilor, de preşedinţii de consilii judeţene.
Cu toate că ştiu că nu au absolut nicio şansă, ca să se afle în treabă îşi depun candidaturile o serie de aventurieri. Nu discutăm motivele. Ţin de orgoliu personal, de dorinţa de a câştiga puţină notorietate, de calcule politice şi financiare etc. 
Niciodată până acum nu s-a intrat în ultimul mandat prezidenţial fără să fie cunoscuţi principalii candidaţi. În anii 1990, la alegerile din 1990 şi 1992, principalii competitori au fost Ion Iliescu, Radu Câmpeanu, Ion Raţiu. A urmat campania dură pentru prezidenţialele din 1996,  apoi inflaţia de candidaţi ai dreptei la alegerile din anul 2000. Mugur Isărescu şi Theodor Stolojan i-au pus pe tavă încă un mandat lui Ion Iliescu, oferindu-i şansa lui Corneliu Vadim Tudor de a intra în turul doi.
Scenariul se poate repeta în anul 2024. Dacă PSD şi PNL nu au un candidat comun, George Simion poate intra în turul doi. Evident, ca şi în anul 2000, se va vota “răul cel mai mic”. Care să fie acela? Poate fi Marcel Ciolacu sau Nicolae Ciucă. Oricare dintre ei ar fi, devine foarte clară ruptura dintre PNL şi PSD. 
Mircea Geoană, după o pauză atât de lungă din viaţa politică este aproape independent. Vom asista la o a doua rocadă, între Mircea Geoană şi Klaus Iohannis? Dacă vor americanii, cu siguranţă rotaţia se va face.  
Rocada la cea mai importantă funcţie în stat depinde şi de reuşita rocadei dintre Nicolae Ciucă şi Marcel Ciolacu de la sfârşitul acestei luni. 

 

Campania electorală, faza pe denunțurile penale

Pentru că politicienii se află în campanie electorală când toate energiile sunt canalizate pentru distrugerea adversarului, îmi permit să preiau întrebarea lui Umberto Eco “Cum ne construim dușmanul?”

Sigla Informatia Zilei

Sub paravanul războiului

Asculta acest articol Întâi a fost pandemie. Nu se poate face nimic pentru că este pandemie. Apoi a venit războiul.