A apărut a doua ediţie a volumului “Intoleranţă şi crimă”

Scris de Mihai Sălceanu, 28 octombrie 2021 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Carte Mois – Corneanu

Recent a ieşit de sub tipar a doua ediţie a volumului “Intoleranţă şi crimă”, al treilea volum din ciclul “Golgota Ardealului Românesc”, scris de Vasile Moiş şi Ioan Corneanu.

În cele 455 de pagini, autorii analizează marile dezastre umane şi materiale provocate României şi Naţiunii Române prin “Ultimatumul Sovietic” din 26-28 iunie 1940 şi a “Criminalului Diktat de la Viena” din 30 august 1940, prin care a fost ucisă România Mare.

Aparaţia celui de al doilea volum se datorează cererii cititorilor, interesaţi pentru cunoaşterea istoriei reale a românilor aşa cum a fost ea, pentru că “A uita înseamnă a repeta”.

Redăm câteva cuvinte din introducerea scrisă de Vasile Moiş, fost senator şi preşedinte al Asociaţiei “Holocaustul din Ardealul de Nord”: “La 80 de ani de la Dictatul de la Viena, din 30 august 1940, rămâne fără un răspuns concludent întrebarea: trebuia România să cedeze Ardealul de Nord în favoarea Ungariei, fără s[ tragă un foc de armă?

Exemplele Finlandei şi Poloniei mi se par edificatoare. Scandinavii au pierdut 11% din teritoriu în faţa agresiunii sovietice, dar apărându-şi ţara  militarii şi-au păstrat nu doar demnitatea ci şi capacitatea de a descuraja alte agresiuni. Polonia s-a văzut desfiinţată iniţial ca stat, dar s-a refăcut după război (…).

Din nefericire, în anul 1940 România nu mai avea oameni politici şi bărbaţi de stat ci o clică de profitori, tăcută şi laşă.”

Pe lângă cele 18 capitole, volumul cuprinde în anexă şi fotografiile membrilor Asociaţiei Judeţene Satu Mare a Românilor Refugiaţi, Expulzaţi şi Deportaţi în urma Diktatului de la Viena din 30 august 1940, condusă de profesorul Ioan Corneanu.

Coperta 4 conţine o fotografie şi un citat din scrisoarea lui Teleki Pal, primul ministru al Ungariei, către Horthy Miklos, înainte de a se sinucide, la 3 aprilie 1941: “Ne-am aliat cu răufăcătorii şi ne-am pierdut cinstea naţională.

Suntem cea mai detestată naţiune şi vom deveni profanatori de cadavre. Sunt vinovat că nu v-am oprit”.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

Tastează numerele care apar! Exemplu: 7 5 unu şapte = 7517