Image 1
Image 2

A apărut a doua ediție a volumului “Intoleranță și crimă”

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Carte Mois – Corneanu

Recent a ieșit de sub tipar a doua ediție a volumului “Intoleranță și crimă”, al treilea volum din ciclul “Golgota Ardealului Românesc”, scris de Vasile Moiș și Ioan Corneanu.

În cele 455 de pagini, autorii analizează marile dezastre umane și materiale provocate României și Națiunii Române prin “Ultimatumul Sovietic” din 26-28 iunie 1940 și a “Criminalului Diktat de la Viena” din 30 august 1940, prin care a fost ucisă România Mare.

Aparația celui de al doilea volum se datorează cererii cititorilor, interesați pentru cunoașterea istoriei reale a românilor așa cum a fost ea, pentru că “A uita înseamnă a repeta”.

Redăm câteva cuvinte din introducerea scrisă de Vasile Moiș, fost senator și președinte al Asociației “Holocaustul din Ardealul de Nord”: “La 80 de ani de la Dictatul de la Viena, din 30 august 1940, rămâne fără un răspuns concludent întrebarea: trebuia România să cedeze Ardealul de Nord în favoarea Ungariei, fără s[ tragă un foc de armă?

Exemplele Finlandei și Poloniei mi se par edificatoare. Scandinavii au pierdut 11% din teritoriu în fața agresiunii sovietice, dar apărându-și țara  militarii și-au păstrat nu doar demnitatea ci și capacitatea de a descuraja alte agresiuni. Polonia s-a văzut desființată inițial ca stat, dar s-a refăcut după război (…).

Din nefericire, în anul 1940 România nu mai avea oameni politici și bărbați de stat ci o clică de profitori, tăcută și lașă.”

Pe lângă cele 18 capitole, volumul cuprinde în anexă și fotografiile membrilor Asociației Județene Satu Mare a Românilor Refugiați, Expulzați și Deportați în urma Diktatului de la Viena din 30 august 1940, condusă de profesorul Ioan Corneanu.

Coperta 4 conține o fotografie și un citat din scrisoarea lui Teleki Pal, primul ministru al Ungariei, către Horthy Miklos, înainte de a se sinucide, la 3 aprilie 1941: “Ne-am aliat cu răufăcătorii și ne-am pierdut cinstea națională.

Suntem cea mai detestată națiune și vom deveni profanatori de cadavre. Sunt vinovat că nu v-am oprit”.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

REVISTA ACOLADA

Au apărut numerele 11 și 12

Cronica literară semnată de Gheorghe Grigurcu în nr. 12 al revistei este dedicată unuia din colaboratorii de bază ai „Acoladei” încă de la primul ei număr, apărut în octombrie 2007. „Activitatea infatigabilă, scrupulul observației, cultul detaliului constituie pentru Constantin Călin premisele favorabile ale unor atitudini critice.