67,5% dintre sindicalişti susţin declanşarea grevei generale în învăţământ

Scris de Vasile Nechita, 30 decembrie 2021 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret“, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Federaţia Naţională Sindicală „Alma Mater“ au realizat, în perioada 13-21 decembrie, un chestionar în rândul angajaţilor din învăţământ pentru a vedea percepţia acestora privind decizia Guvernului de a îngheţa salariile în 2022.

În momentul lansării chestionarului, proiectul de ordonanţă nu prevedea nicio majorare pentru angajaţii din învăţământ.

Pe scurt, peste 32.000 de angajaţi din învăţământ au răspuns la ches­tionar; 77,8% dintre respondenţi sunt de acord cu „prorogarea“ încheierii situaţiei şcolare pe semestrul I; 67,5% dintre respondenţi susţin declanşarea grevei generale, începând cu 10 ianuarie 2022; 40,8% dintre respondenţi se gândesc să-şi schimbe locul de muncă şi să se angajeze în alt domeniu.

Dintre 32.744 de angajaţi din învăţământ care au răspuns la întrebările puse de cele trei federaţii, cei mai mulţi dintre aceştia (92,2%) sunt cadre didactice. În ceea ce priveşte categoria de vârstă, cei mai mulţi dintre respondenţi sunt în categoria de vârstă 40-49 ani (40,5%), urmaţi de cei din categoria de vârstă 50-59 ani (24,3%) şi cei din categoria 30-39 de ani (20,8%).

La întrebarea „În ce zonă predaţi?“, 40,6% dintre respondenţi au spus că sunt din municipii cu peste 50.000 de locuitori plus municipiul Bucureşti, 27,9% predau într-un oraş şi 31,5% – în comune şi sate. Majoritatea persoanelor chestionate (92,9%) au fost de acord cu organizarea unei greve japoneze în ultimele patru zile de şcoală din acest an (20-23 decembrie), lucru care, de altfel, s-a şi întâmplat.

La întrebarea: „Având în vedere deciziile Guvernului, sunteţi de acord cu „prorogarea“ încheierii situaţiei şcolare pe semestrul I?“, peste 70% dintre respondenţi susţin acest demers. La întrebarea: „Având în vedere deciziile Guvernului, sunteţi de acord cu declanşarea grevei generale, începând cu 10 ianuarie 2022? Atenţie! Trebuie să ţineţi cont că, pe perioada grevei generale, nu veţi primi salariu!“, peste 65% dintre respondenţi au fost de acord cu întreruperea activităţii pentru o perioadă nelimitată.

Salarizarea demotivantă, precum şi situaţia din sistemul de învăţământ determină peste 40% dintre angajaţi să se gândească să plece din unităţile de învăţământ şi să-şi caute alte locuri de muncă.

Şi mai grav este că circa 60% dintre respondenţi regretă că au ales să opteze pentru sistemul educaţional.

Abonează-te acum Online!
  1. mutu2 a spus: 30 decembrie 2021, ora 13:51

    Mai multă dreptate are Bulibas decât Babacu. Guvernanţii sunt primii care nu respectă legea , atunci ceilalţi de ce să respecte legea? La guvernanţi dacă nu le trebuie şcoală ( gen primar , parlamentar , …) să le desfinţeze. Profesorii să îşi caute de lucru iar banii folosiţi în educaţie să mergă spre pensii speciale şi mai mari şi mai multe.

  2. Dac Bulibas a spus: 30 decembrie 2021, ora 13:05

    Exceptional,…, foarte bine !. Daca conducatorii vostri au gasit bani pt. a-i risipi pe 32 buc, avioane de lupta F16 uzate pe care urmeaza sa le cumpere din Norvegia ( vechime 40 de ani ) pe care sa-i foloseasca inca 10 ani evident dupa ce mai investeste in „… modernizarea …” acestora respectiv, daca au gasit bani pt. pensiile specialilor la care acestia nu au contribuit niciodata !!!, atunci sa gaseasca bani si pt. a asigura cei 6% din PIB conform Articolul 8 din Legea Educaţiei Naţionale !!!!. Ori se respecta Legea ori nu se respecta nimica !!!. Daca conducatorii vostri nu sunt capabili sa respecte o Lege data de ei atunci sa plece dracului unde vor pt. ca n-au ce cauta in parlament !

  3. Babacu a spus: 30 decembrie 2021, ora 10:21

    Mai usor cu pretentiile! Cine este de vina pentru calitatea slaba a invatamintului romanesc? Profesorii chiar nu au nici o vina? Pai si Abramburica este tot profesoara, eu stiu ca ea a desfiintat scolile profesionale. Tot profesor este si plafonatul ala din Viseu (parca Liviu Pop il cheama) care a schimbat legea pentru ca Victor Ponta sa nu apara ca plagiator. Numai „somitati” de 2 lei!

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

Tastează numerele care apar! Exemplu: 7 5 unu şapte = 7517