Image 1
Image 2

6-31 decembrie ar putea deveni perioada oficială a sărbătoririi colindului românesc

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Dacă primeşte undă verde o propunere legislativă înregistrată la Senat în 24 decembrie 2019, anul acesta, în perioada 6 – 31 decembrie se va institui perioada oficială a sărbătoririi colindului românesc.

Iniţiativa are 34 de semnatari ai mai multor formaţiuni politice, iar conform formei ei, legea are patru articole: art. 1 prin care se instituie perioada 6 – 31 decembrie ca perioadă oficială a sărbătoririi colindului românesc, articolul 2 în care se specifică faptul că poate fi marcată de autorităţile publice centrale şi locale, de societatea civilă, persoane fizice sau juridice prin organizarea de evenimente educative, de voluntariat, cu caracter social. Mai e menţionat faptul că autorităţile administraţiei publice centrale şi locale pot acorda sprijin logistic şi pot aloca fonduri din bugetele proprii pentru organizarea şi derularea în bune condiţii a evenimentelor, în limita alocărilor bugetare aprobare. La articolul 3 e stipulat că unităţile educaţionale, de cult, centrele comunitare şi instituţiile culturale sunt invitate să participe la acţiuni de promovare a practicării colindatului, precum şi la identificarea şi crearea fondului de colinde noi şi vechi. Potrivit articolului 4, în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a legii, Ministerul Culturii, cel al Educaţiei şi Secretariatul de Stat pentru Culte vor întocmi un calendar de evenimente în acest sens, cu ajutorul instituţiilor de resort şi cu implicarea reprezentanţilor societăţii civile.

Conform expunerii de motive, propunerea e un prim pas în creionarea strategiei de salvgardare a colindelor pe teritoriul României şi în comunităţile de români de pretutindeni. “Colindul este înscris în Inventarul elementelor vii de patrimoniu cultural imaterial la categoria Texte rituale calendaristice. Conform Barometrului de Consum Cultural din 2018, 59% din respondenţi au învăţat de la părinţi, bunici sau alte persoane din generaţiile anterioare colinde, fiind cel mai răspândit element al patrimoniului cultural imaterial transmis între generaţii”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Senatorii şi deputaţii care au iniţiat propunerea legislativă preconizează că întreaga societate va conlucra la asigurarea practicării colindatului, înregistrarea colindelor de la purtătorii de folclor pentru a le păstra pe o durată de timp nelimitată, învăţarea colindelor, transmiterea lor către tânăra generaţie şi către cele viitoare, publicarea şi salvagardarea lor.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

IFPLUS ROLUL TESCOVINEI

350.000 de litri de pălincă se “aruncă” în Satu Mare

Suntem în plină toamnă. Podgorenii au adunat producţia de struguri, au făcut mustul, iar acum lucrează la limpezirea vinului care a fiert, pentru a putea fi tras de pe drojdii.

This content is for IZ Plus Lunar, IZ Digital+Print, IZ Duminica si IZ Plus 1 An, IZ Plus si Ziarul Digital 1 An, IZ+ si IZ PDF Lunar, IZ+ si IZ PDF 1 An, IZ+ si IZ PDF 3 luni, IZ+ si Tiparit si PDF Lunar, IZ+ si Tiparit si PDF 1 An, IZ+ si Tiparit si PDF 3 Luni, IZ+ si PDF <35 1 Luna, IZ+ <35, IZ PLUS ANUAL, and IZ PLUS 3 LUNI members only.
Log In Join Now