Image 1
Image 2

32 de persoane din familiile beneficiare de ajutor social din Satu Mare prestează muncă în folosul comunităţii

Beneficiarii venitului minim garantat spun că fac asta în special pentru asigurarea medicală pe care o au ca beneficiari de ajutor social
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Beneficiarii venitului minim garantat spun că fac asta în special pentru asigurarea medicală pe care o au ca beneficiari de ajutor social
Beneficiarii venitului minim garantat spun că fac asta în special pentru asigurarea medicală pe care o au ca beneficiari de ajutor social

Beneficiarii venitului minim garantat spun că fac asta în special pentru asigurarea medicală pe care o au ca beneficiari de ajutor social

    “Domnu’ comunitar, ne trebuie un sac”, “Domnu’ comunitar, mergem şi pe cealaltă stradă să culegem flacoanele?”. Aşa se adresează poliţistului local beneficiarul de ajutor social care prestează muncă în folosul comunităţii.
În cele 82 de familii beneficiare de ajutor social din municipiul reşedinţă de judeţ care se află în momentul de faţă în plată conform datelor Serviciului Public de Asistenţă Socială, 32 sunt apte de muncă.

Miercuri au făcut curăţenie pe străzile Ştrandului şi 24 Ianuarie

În fiecare zi de luni, marţi, miercuri şi joi, de la ora 9 la 14, împreună cu Poliţia Locală, beneficiarii apţi de muncă desfăşoară activităţi de curăţenie în diferite locaţii din oraş. Miercuri dimineaţă, puţin înainte de ora 9, opt persoane aşteptau să îşi înceapă ziua de lucru. Sunt zile şi zile. Uneori vin chiar 30 de beneficiari să îşi facă orele pe care sunt obligaţi să le lucreze, alteori vin mai puţini. Întâmplarea a făcut ca miercuri Poliţia Locală să primească o sesizare cu privire la faptul că pe strada Ştrandului, la intersecţia cu strada 24 Ianuarie, e un morman de gunoi, resturi menajere, tot felul de flacoane, cartoane şi haine. Fapt confirmat. Poliţiştii locali îi însoţesc pe beneficiarii de ajutor social, îi duc cu maşina la locul unde trebuie făcută curăţenie şi asta nu pentru a-i păzi neapărat, ci mai mult pentru a-i feri de anumite incidente, că au fost şi cazuri în care trecătorii şi-au bătut joc de cei ce prestau muncă în folosul comunităţii. La cât de multă mizerie a fost miercuri dimineaţă în zona pasajului pietonal spre ştrand, adică în zona căii ferate din spatele străzii 24 Ianuarie, acei trecători care fac glume pe seama celor ce muncesc în folosul comunităţii ar trebui să se uite bine în jurul lor fiindcă toată mizeria aruncată peste tot prin oraş trece prin mâinile oamenilor. Poliţiştii locali ne-au mărturisit că în timpul verii trebuie intervenit chiar o dată la trei zile în zona respectivă, aşa de multe flacoane şi ambalaje se aruncă pe spaţiul verde.

Numărul de ore de muncă e stabilit după o formulă de calcul, în funcţie de cuantumul ajutorului social

Ajutorul social nu e mare, sumele care se acordă sunt de-a dreptul mici. Însă e foarte bun când vine vorba de o boală şi, implicit, o vizită la medic ori la farmacie. Asta pentru că toţi cei care au ajutor social sunt automat asiguraţi medical. Una din condiţiile impuse familiei beneficiare este ca un membru să muncească în folosul comunităţii. Sunt şi situaţii în care niciunul nu e apt de muncă, evident fapt dovedit cu acte. Practic, conform legislaţiei în vigoare, aşa cum ne informează Adrian Balaj – şef Birou Prestaţii Sociale în cadrul Serviciului Public de Asistenţă Socială Satu Mare, un membru din familia beneficiară are obligaţia să efectueze muncă în folosul comunităţii în cuantumul unui număr de ore stabilit după o formulă de calcul, ore ce variază de la 19 la 76 pe lună în funcţie de cuantumul ajutorului social. Aşa se face că Esztera Kovacs, de 46 de ani, beneficiar de ajutor social în cuantum de 357 de lei pe lună, are de prestat 48 de ore de muncă în folosul comunităţii, adică 8 zile de lucru, iar Traian Roşu, de exemplu, pentru cei 142 de lei pe care îi primeşte lunar conform legii venitului minim garantat munceşte 19 ore pe lună, adică trei zile. Cu toţii vin pentru că altceva nu pot face să câştige un ban şi să fie şi asiguraţi medical, aşa cum ne spune Szocs Francisc, de 55 de ani, beneficiar de ajutor social de două luni încoace. Primeşte 255 de lei lunar şi în fiecare săptămână face curăţenie în Satu Mare.

Se intervine la sesizări

La finele lui ianuarie, consilierii locali au aprobat Planul de acţiuni şi de lucrări de interes local pe anul 2017 pentru repartizarea orelor de muncă prestate lunar de persoanele majore apte de muncă din familia beneficiară de ajutor social. Conform acestui plan, identificarea locaţiilor şi evaluarea calitativă a lucrărilor efectuate revin Serviciului Administrarea Domeniului Public şi Poliţiei Locale pe baza sesizărilor primite de la cetăţeni. Potrivit şefului Biroului Prestaţii Sociale, Adrian Balaj, există în municipiul Satu Mare locuri în care se intervine permanent< cele două maluri ale Someşului, între poduri, prin centru unde apar afişe pe contoare şi în fostele centrale termice.
Anul 2017 aduce şi noutăţi pentru beneficiarii de ajutor social, în sensul că aceştia au scăpat de multe drumuri pe la instituţii şi nu mai au obligaţia să se prezinte o dată la trei luni cu declaraţia pe propria răspundere la SPAS pentru a-şi dovedi veniturile, verificarea fiind făcută informatizat.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with