Image 1
Image 2

300 de ani de la naşterea Episcopului Grigore Maior

Episcopul Grigore maior
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Episcopul Grigore maior
Episcopul Grigore maior

Manifestările se desfăşoară vineri şi sâmbătă în mai multe localităţi din judeţ

Popor vechi, dar cu o cultură tânără, rareori le este dat românilor din Transilvania să sărbătorească 300 de ani de la  moartea sau naşterea unei personalităţi care le-a marcat istoria  sau cultura. În mod obişnuit, sărbătorim centenare sau semicentenare. Acum, în 2015, s-a ivit ocazia să punem în faţa unei personalităţi o cifră impresionantă: 300 de ani. Se împlinesc trei secole de la naşterea lui Grigore Maior.

Născut în satul Sărăuad de lângă Tăşand, ca fiu al unui preot unit, Grigore Maior va avea o viaţă legendară. Studiază la Budapesta, Cluj şi Roma. Intră în atenţia împărătesei Maria Tereza şi a împăratului Iosif al II-lea. El este cel care îi trimite pe doi dintre corifeii Şcolii Ardelene la studii în Roma. Ca urmare a disputei cu alţi români,  care l-au vândut precum pe Iosif fraţii săi este închis la Sibiu şi la mănăstirea Muncaci. Mănăstire ctitorită de alt român, Demeter Racz, administratorul familiei grofilor Karolyi din Carei.

Mai în vârstă cu trei ani, sătmărenii au ratat marcarea a trei sute de ani de la naşterea celui ce a ctitorit o seamă de biserici, precum şi mănăstirea din Muncaci. Spirit neliniştit, poate din cauza nerecunoştinţei urmaşilor, umbra lui bântuie prin castelul de la Carei. De câteva ori, în mod sistematic, portretul său a căzut ca din senin de pe peretele castelului din Carei.

Poate că o parte dintre istoricii şi oamenii de cultură care prezintă într-un foarte bine documentat volum viaţa şi activitatea lui Grigore Maior, îşi vor îndrepta atenţia şi spre Demeter Racz. De altfel, cei doi s-au cunoscut bine, au fost în bune relaţii, mai cu seamă în perioada când episcopul Grigore Maior era trimis spre pocăinţă în mănăstirea ctitorită de Demeter Racz.

Programul manifestărilor

Prezentăm mai jos programul manifestărilor dedicate aniversării a 300 de ani de la naşterea episcopului greco-catolic Grigore Maior. Manifestările sunt organizate la Sărăuad, Tăşnad şi Satu Mare de  Episcopia Română Unită cu Roma Greco-Catolică Maramureş, Consiliul Judeţean Satu Mare, Muzeul Judeţean Satu Mare, Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad şi Primăria oraşului Tăşnad .

Vineri, 6 noiembrie, la ora 11 şi 30 de minute se vor depune la Tăşnad, bustul episcopului Grigore Maior coroane de flori, la ora 12 va avea loc o ceremonie religioasă în Sărăuad, iar de la ora 13, la Casa de Cultură din Tăşnad, va avea loc colocviu ştiinţific, expoziţie, lansarea volumului „Episcopul greco-catolic Grigore Maior la 300 de ani de la naştere”.

Participă personalităţi din lumea universitară

Activităţile aniversare vor continua şi sâmbătă, 7 noiembrie, la Biserica greco-catolică „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril” din Satu Mare.

De la ora 10 şi 15 minute Colocviu şiinţific, expoziţie, lansare de carte – sub patronajul excelenţei sale Vasile Bizău, Episcopul Greco-Catolic de Maramureş, moderatorŞ protopop Dumitru Roman, Protopopiatul Greco-Catolic Satu Mare.

Vor rosti alocuţiuni Cardinal Lucian Mureşan, Arhiepiscop Major al Mitropoliei Blajului; episcop Vasile Bizău, Episcopia Română Unită cu Roma Greco Catolică Maramureş; episcop Virgil Bercea, Episcopia Română Unită cu Roma Greco-Catolică Oradea; Episcop Jenö Schönberger, Episcopia Romano-Catolică a Diecezei de Satu Mare; acad. Ioan Aurel Pop, rectorul Universităţii „Babeş Bolyai” din Cluj Napoca; prof. univ. dr. Ovidiu Ghitta, decanul Facultăţii de Istorie din cadrul Universităţii „Babeş Bolyai” din Cluj Napoca; prof. univ. dr. Marcel Şirban, Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii „Babeş Bolyai” din Cluj Napoca; conf. univ. dr. Greta Miron, Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii „Babeş Bolyai” din Cluj Napoca; dr. Livia Ardelean, Arhivele Naţionale Cluj Napoca.

De la ora 13 va avea loc vernisajul expoziţiei şi lansarea volumului „Episcopul greco-catolic Grigore Maior la 300 de ani de la naştere”. Vor prezenta prof. univ. dr. Vasile Rus, Facultatea de Litere din cadrul Universităţii „Babeş Bolyai” din Cluj Napoca şi C.S.I dr. Viorel Ciubotă – Muzeul Judeţean Satu Mare.

2 comentarii

  1. Sub păstorirea lui prin decretul aulic din 12 decembrie 1781, s-a unificat seminarul lui Aron din mănăstirea „Buna Vestire”, cu cel din mănăstirea „Sfânta Treime” formând Seminarul Teologic, devenit mai târziu Academia de Teologie din Blaj, existentă până în anul 1948. Facultatea de Teologie a Academiei din Blaj a fost singura instituţie teologică română unită de grad universitar din Provincia Mitropolitană de Alba Iulia şi Făgăraş care acorda titlul de licenţiat în teologie.

  2. În 23 aprilie 1773, Grigore Maior a fost hirotonit episcop în biserica curţii imperiale din Viena, prin punerea mâinilor episcopului unit, croatul Vasile Bojişcovici, ceremonie la care, fapt nemaiîntâlnit până atunci, a asistat însăşi împărăteasa Maria Terezia şi împăratul Iosif al II-lea, pe lângă marii demnitari ai curţii. Bucurându-se de binecuvântarea ce i-a dăruit-o noul episcop la sfârşitul Liturghiei împărătesei, aceasta l-a dăruit cu o cruce (pectorală) şi un inel. După instalare, în acelaşi an, episcopul a fost numit consilier intim, fiind primul episcop român care va purta titlul de Excelenţă.

Lasă un răspuns

Connect with