Image 1
Image 2

3.000 de fermieri sătmăreni, somaţi să dea bani înapoi la APIA

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
3.000 de fermieri satmareni, somati sa dea bani inapoi la APIA
3.000 de fermieri satmareni, somati sa dea bani inapoi la APIA

Crescătorii de animale pot însă depune contestație împotriva măsurii dispuse

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură a recalculat sumele pentru Sprijinul cuplat în sectorul zootehnic (SCZ) şi Ajutorul naţional tranzitoriu (ANT). Estimarea făcută la nivel de ţară s-a dovedit a fi cu câteva zeci de mii de euro mai mare

decât sumele existente în cont. Negăsindu-se o altă sursă de bani, s-a luat decizia să se recalculeze şi să se aloce un alt cuantum pe cap de vacă, atât la vaca de lapte cât şi la vaca de carne, precum şi la ajutorul naţional tranzitoriu.

Practic, fermierii au încasat sume mai mari decât cele normale pe cap de animal, iar paguba ar urma să fie recuperată de la aceştia. În aceste condiții, crescătorii de animale din toată țara trebuie să returneze acum o parte din sumele încasate anul trecut pentru sprijinul cuplat pe cap de vacă de lapte şi de carne, precum şi pentru ajutoarele naţionale tranzitorii.
 
Situația din județ
 
        La nivel judeţean, recalcularea se face pentru circa 3.000 de fermieri, care urmează să-şi primească deciziile cu noile cuantumuri, ne-a spus Virgil Dragoş, directorul APIA Satu Mare. Potrivit interlocutorului, sumele ce urmează a fi returnate sunt de: 73,40 de euro/cap de taurine de carne și metiși; 40,89 de euro/cap vaci de lapte; 13,74 euro/cap bivolițe de lapte; diferența de 2,32 euro/cap la specia bovine, schema de plată decuplată de producție în sectorul carne.

     Am aflat însă că APIA avertizează crescătorii de animale că nerestituirea sumelor în termen de 30 de zile de la comunicare atrage dobândă. Crescătorii de animale pot însă depune contestație împotriva măsurii dispuse, în termen de 30 de zile calendaristice de la comunicare, la sediul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Satu Mare.
 
Modalitatea de restituire

        Termenul de restituire este de 30 de zile de la data înștiințării. Sunt mai multe modalităţi de a returna banii. Se pot returna voluntar, dacă fermierii înţeleg că s-a făcut calculul greşit, se pot face contestaţii la procesele verbale întocmite pentru debit.

Interlocutorul ne-a spus că se pot face compensaţii din valoarea subvenţiei pe care fermierii o obţin în 2018. Oamenii au cereri depuse şi pe 2018 şi se face compensarea sumei respective din cererea pe anul în curs, ne-a explicat directorul Virgil Dragoş.

          Fermierii care nu au primit încă banii, vor încasa sumele corectate, fără a fi nevoiți să recurgă la procesul de restituire a unei părți din suma primită.
 
Cauzele erorii de calcul
 
          Eroarea de calcul s-a produs, conform explicațiilor APIA, din cauză că la momentul stabilirii sprijinului cuplat au fost folosite informațiile din baza de date APIA, pe care le-au declarat fermierii. În procesul de simplificare a procedurilor europene, au fost făcute modificări conform cărora animalele scoase din efectivele înregistrate au putut fi înlocuite.

Această măsură, solicitată de fermieri, venind în sprijinul lor, le dă posibilitatea să își completeze efectivele de animale. Între intervalul dintre declarare și cel de control, s-au produs modificări ale efectivelor. Așa se explică diferența în plus de 19.830 de animale, care au determinat corectarea valorii sprijinului pe cap de animal.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with