Image 1
Image 2

28 de cruci pentru ostaşii români seceraţi de gloanţe în zona Codru

monument-socond
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

monument-socond

Sâmbătă, 5 noiembrie, ora 10, în organizarea Asociaţiei „Codrenii”, a avut loc ceremonia dezvelirii şi sfinţirii ansamblului monumental, ridicat în memoria ostaşilor români căzuţi în luptele de la Socond în ziua de 19 octombrie 1944, pentru eliberarea pământului strămoşesc. Ansamblul monumental este situat la ieşirea din localitatea Socond, pe Drumul Judeţean 193 F, Socond – Soconzel.

Ceremoniile religioase au fost oficiate de către P.S. Iustin Sigheteanul, arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului. Au participat prefectul Radu Bud, deputatul Octavian Petric, urmaşi ai celor căzuţi pe câmpul de luptă, oficialităţi, veterani, reprezentanţi ai Armatei Române, locuitori din satele codreneşti. Cu acest prilej a fost lansată lucrarea “Socond 19 octombrie 1944”, realizată de ing. Ionel Costescu şi dr. Viorel Câmpean.

monument-socond
monument-socond

Ansamblul monumental cuprinde o cruce brâncovenească din marmură albă de Ruşchiţa şi o piatră din granit negru de Tripşor – Săpânţa pe care sunt înscrise numele a 27 de eroi identificaţi. Sunt menţionaţi şi eroii necunoscuţi, căzuţi la datorie în acele zile din octombrie 1944.

Ansamblul central este aşezat pe un tumul sub forma unei calote sferice, cu înălţimea de 1,20 m şi cu raza 1:200.000 din raza Pământului, înscris într-un pătrat cu latura de 16 m, împrejmuit de gablioane de piatră. Suprafaţa desfăşurată a incintei reprezintă 1:1.000.000.000 din suprafaţa României Mari. Pe tumul sunt înşiruite, pe o spirală dacică, un număr de 28 de cruci albe, ortodoxe. În colţurile ansamblului monumental sunt amplasaţi arbuşti de lauri, care simbolizează pacea şi eternitatea. De strajă stau drapele tricolore.

Scrisoarea unui român dezamăgit

În legătură cu acest eveniment am primit o scrisoare de la un cititor preocupat de probleme istorice în special de problema refugiaţilor din Ardealul ocupat de trupele hortyste. Redăm un pasaj din această lungă scrisoare.

Stimată redacţie, vă scriu în nume propriu, dar cu gândul la cei care s-au străduit să ridice un monument la Socond dedicat celor 28 de militari români, seceraţi în toamna anului 1944 de mitralierele instalate în turnurile unor biserici din unele localităţi din zona Codrului.

Dacă 25 octombrie, Ziua Armatei Române, a trecut fără să i se fi acordat atenţia cuvenită, iată că iniţiativa unui grup de codreni vine să compenseze lipsa  de respect pentru cei ce şi-au dat viaţa pentru libertatea noastră şi să spele ruşinea instituţiilor de cultură sătmărene care nu s-au obosit să marcheze cum se cuvine  cel mai important eveniment istoric după 1 decembrie 1918.

Judeţul Satu Mare, locul în care s-au dat ultimele bătălii de pe pământ românesc la sfârşitul celui de-al doilea război mondial,  devine, chiar şi pentru o singură zi, simbolul libertăţii obţinute prin jertfă de sânge.  Din păcate, anul acesta  25 Octombrie a fost mai degrabă dedicată preşedintelui României, domnul Klaus Iohannis, decât Zilei Armatei. A avut loc un singur eveniment, un simpozion organizat de Ministerul Apărării Naţionale, sub înaltul patronaj al preşedintelui României. Îi  mulţumim Domnului Preşedinte, dar îl rugăm să ne lase şi nouă plăcerea de a ne sărbători Istoria la noi acasă, în judeţul Satu Mare.

După un protocol nelalocul lui, s-a impus ca la Monumentul Ostaşului Român de la Carei să se depună o singură coroană, cea  a şefului Statului, Comandant Suprem al Armatei.  Încălcând această regulă nedreaptă s-au strecurat încă două coroane, una depusă de Asociaţia ASTRA, a doua de academicianul Marius Porumb şi Zoe Geza, ginerele şi fiica sculptorului Vida Geza. Nu mai spunem aici că Monumentul de la Carei este înconjurat de un gard viu, astfel că nu poate fi văzut decât din faţă. Cerem pe această cale respectarea dorinţei autorului, sculptorul Vida Geza, de a se elibera spaţiul din jurul monumentului, eliberarea lui dintre zidurile verzi, de nepătruns, plantate în jurul lui. Lăsaţi Monumentul Ostaşului Român de la Carei să respire aerul libertăţii.

Tot atunci, de Ziua Armatei, s-ar fi cuvenit să se sfinţească un alt monument, mai puţin maiestos, dar ridicat din inimă, cu sfinţenie de Asociaţia Codrenilor, condusă  de domnul Costescu Costel şi din care face parte şi  domnul deputat  Petric Octavian, singurul care susţine Zona Codrului. Felicit pe această cale pe cei care au ridicat din surse proprii un MONUMENT  în Socond  în memoria celor 28 de militari căzuţi la datorie, seceraţi de mitralierele puse în turnurile unor biserici  din unele localităţi din zona Codrului.

Organizatorii nu vor să impute nimănui nimic, dar constată cu tristeţe şi profundă durere că în aceeaşi perioadă a lunii octombrie manifestările dedicate REVOLU|IEI MAGHIARE din 1956 s-au bucurat de o susţinere aparte din partea autorităţilor şi instituţiilor de cultură din judeţul Satu Mare.

Cu rea credinţă 25 Octombrie 1944 a fost cu totul umbrit de seria de evenimente dedicate zilei de 23 Octombrie 1956,  zi cu adevărat importantă nu doar pentru Ungaria, ci pentru întregul lagăr socialist, dar una-i una, alta-i alta.

Am auzit că anul acesta autorităţile locale din Satu Mare interzic şi manifestările publice dedicate Zilei de 1 Decembrie. Doamne ajută-ne! Dacă nu ne marcăm sărbătorile cum se cuvine, dacă nu ne cinstim eroii şi ISTORIA  de ce să ne mai străduim să cerem libertate pentru noi?!

Un român dezamăgit, dar care nu-şi pierde speranţa. Vor veni şi zile mai bune pentru noi.

11 comentarii

  1. Romanul dezamagit poate sta si dormi linistit in privinta faptului ca autoritatile locale din Satu Mare nu vor interzice manifestările publice dedicate Zilei de 1 Decembrie. Voitorii pot sarbatori linistit dar asta nu va conduce implicit si la cresterea nivelului de trai si de bunastare al romanului care este cu adevarat dezamagitor ca sa nu zic catastrofal. Cand fac comparatia dintre nivelui de trai din Ungaria si cel din Romania imi pare rau pt. unirea asta nefericita pt. noi cei din Transilvania care avem numai de pierdut de pe urma acestei uniri atat in dezvoltare cat si la nivelul de trai si bunastare. Ce am putea sarbatori de 1 Decembrie ? , saracia si nevoile ?, poate,…., pomana !.

Lasă un răspuns

Connect with

IFPLUSRAPORT LA SATU MARE

A trecut o lună de la lansarea Campaniei împotriva drogurilor inițiată de Prefectură

Rezultatele obținute în prima lună de la lansarea campaniei antidrog la inițiativa Prefecturii Satu Mare au fost prezentate într-o conferință de presă. Au participat prefectul Radu Roca, lt. col. Marius...

This content is for IZ Digital+Print, IZ Duminica si IZ Plus 1 An, IZ PLUS 3 LUNI, IZ PLUS ANUAL, IZ Plus Lunar, IZ Plus si Ziarul Digital 1 An, IZ+ <35, IZ+ si IZ PDF 1 An, IZ+ si IZ PDF 3 luni, IZ+ si IZ PDF Lunar, IZ+ si PDF <35 1 Luna, IZ+ si Tiparit si PDF 1 An, IZ+ si Tiparit si PDF 3 Luni, and IZ+ si Tiparit si PDF Lunar members only.
Log In Join Now