Image 1
Image 2

Partidele-balamale decăzute la starea de partide asociate

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

A crescut numărul partidelor care nu au un vot decisiv în majoritatea parlamentară. Câtă vreme exista USL, abţinerea unuia dintre cele două partide mari sau un vot negativ în Parlament punea Guvernul Ponta în dificultate. UNPR şi PC puteau fi considerate partide-balamale atâta vreme cât se situau fie de partea PSD, fie de partea PNL.
Ieşirea PNL din coaliţie şi intrarea în guvern a UDMR, PP-DD, precum şi înfiinţarea grupului Tăriceanu au creat o situaţie paradoxală, evident în favoarea PSD. Nicio formaţiune sau grup parlamentar nu are un vot decisiv. Guvernul poate trece prin parlament orice lege şi dacă una dintre formaţiuni se opune. UDMR a sesizat acest lucru atunci când s-a opus cooptării PP-DD la guvernare. Dar majoritatea se realiza şi fără maghiari. Prin urmare a acceptat situaţia.
Partidele mici, UNPR, PC, UDMR, PP-DD, viitorul Partid Liberal Reformator, la care putem adăuga şi grupul Minorităţilor, şi-au pierdut din importanţă pentru că sunt prea multe şi toate s-au grupat în jurul PSD. Este o situaţie ideală. Dacă nu se schimbă nimic până la alegerile prezidenţiale, candidatul social democrat are prima şansă.
Dar care dintre aceste partide îşi pot permite să negocieze cu dreapta pe cale de unificare? Doar UDMR. Impactul nu ar fi foarte mare, însă ar fi un semnal destul de rău. În acelaşi timp, fără UDMR creşte importanţa fiecăruia dintre partidele mici. Cel mai câştigat ar fi grupul Tăriceanu. Dacă viitorul PLR ar deveni partid-balama, cu siguranţă spre el s-ar îndrepta mai mulţi liberali, care nu au migrat din PNL şi stau în expectativă.
Pe dreapta, după absorbţia Forţei Civice de către PDL, a rămas un singur partid mic. Deocamdată izolat, PMP are un statut special. A reuşit să treacă pragul electoral la europarlamentare, dar adevăratul test pentru PMP sunt alegerile prezidenţiale. Cât electorat va rupe de la ACL? Indiferent ce poziţie va adopta Traian Băsescu în turul doi al prezidenţialelor, important pentru PSD este să-şi menţină relaţiile cu asociaţii. Abia în finala prezidenţialelor se va vedea ce pondere electorală au partidele asociate la guvernare.
Candidând la preşedinţie, primul tur este adevăratul test pentru Călin Popescu Tăriceanu. Dacă nu obţine peste cinci procente, viitorul grupului său este însă incert. Imediat după alegerea noului preşedinte, va începe campania pentru localele şi parlamentarele din 2016. Important pentru PLR, în cazul unui rezultat bun a lui Tăriceanu, este să devină partid-balama. Pentru atingerea acestui deziderat, este necesară scăderea numărului de partide asociate. Prin urmare, este în interesul liberalilor din aripa Tăriceanu îndepărtarea UDMR-ului din sfera de influenţă a PSD. Un PP-DD tot mai subţire este, de asemenea, în favoarea partidului lui Tăriceanu. În ceea ce priveşte UNPR şi PC aceste partide ştiu că nu pot exista decât lipite de un mare partid.
Rostul partidelor mici, pe cât de nociv pare atunci când fug din dreapta-n stânga sau din stânga-n dreapta, este esenţial la formarea majorităţilor în momente cruciale. Fără PC nu se putea realiza o majoritate în 2005. Trădând PSD-ul, mergând alături de Alianţa DA, a schimbat tot cursul istoriei politice din ultimii 10 ani. UDMR a înclinat balanţa puterii de mai multe ori. UNPR la fel. Urmează partidul lui Tăriceanu? Va veni şi vremea când PMP va avea un vot decisiv? Nu se ştie niciodată, dar deocamdată partidele mici sunt lipsite de putere.

Politica, un șir de infracțiuni

Războaiele izbucnesc când, în politică, totul este greșit. Desigur, marile greșeli sunt făcute de cei care dețin cele mai înalte funcții.