Image 1
Image 2

În ultimii 8 ani peste 3.200 de cai cu anemie infecţioasă din judeţ au fost ucişi

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Şi caii de rasă pot fi cu anemie infecţioasă
Şi caii de rasă pot fi cu anemie infecţioasă

Anemia infecţioasă ecvină este pentru cai o boală similară cu SIDA la om. Cu alte cuvinte, este incurabilă în ambele cazuri. Fiind vorba despre un număr mare de animale bolnave, acţiunea de eliminare prin ucidere a cailor bolnavi a început la nivel de judeţ în urmă cu aproape 8 ani. De-a lungul anilor au fost trimişi peste 3.200 de cai la diverse abatoare din ţară autorizate să sacrifice cai. cele mai multe animale au fost trimise la Alexandria.

Se estimează că judeţul nostru a obţinute cele mai bune rezultate comparativ cu judeţele învecinate.

La declanşarea acţiunii erau peste 15.000 de cai în judeţ

La începerea acţiunii de eliminare prin ucidere a cailor bolnavi de anemie infecţioasă în judeţ existau peste 15.000 de cai în exploataţii şi gospodării ale populaţiei, care necesitau a fi testaţi.

Depistarea exemplarelor bolnave s-a făcut pe seama rezultatelor analizelor de laborator. Aşa cum am mai scris şi cu alte ocazii, echipe mixte au trecut pe la proprietari pentru evaluarea animalelor în vederea acordării de despăgubiri.

Evaluările s-au făcut pentru fiecare animal în parte la preţul pieţei. Chiar şi în această situaţie au existat proprietari de cai care s-au opus uciderii animalelor bolnave. Munca de convingere, dar şi măsurile coercitive au condus la finalul aşteptat, trimiterea animalelor la abator. Aşa cum anticipam, majoritatea cailor cu anemie infecţioasă au fost sacrificaţi în Alexandria, iar apoi carcase sau semicarcase luau drumul spre Italia şi Polonia.

Mai multe citiţi în ediţia tipărită de joi, 17 iulie, disponibilă la chioşcurile de ziare sau în ediţia electronică (abonament pdf).

 

2 comentarii

Lasă un răspuns

Connect with