Image 1
Image 2

2018, un an al rupturilor radicale

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Cel mai greu lucru este să intuiești cum va fi anul 2018. Ce se va întâmpla știmȘ vor continua certurile. Care vor fi consecințele? Nu știm. Cert este că se poate întâmpla orice. Cu condiția ca Liviu Dragnea să fie scos de la conducerea PSD. Dacă la cârma partidelor rămân liderii actuali lucrurile se pot desfășura în același mod ca și în 2017.
În ciuda pozițiilor din ce în ce mai radicalizate, nimeni nu a îndrăznit să ia măsuri radicale.

Este cât se poate de clar că PSD ar dori să scape de șefa DNA, însă nu a avut curajul să ceară demiterea ei. Liviu Dragnea are câteva dosare, dar DNA nu a îndrăznit să ceară reținerea și arestarea lui.
Anul 2017 a fost anul declarațiilor fulminante, nu însă și al acțiunilor pe măsură. A fost un an al tatonărilor, al încercărilor, al înțepăturilor. În tot acest timp un singur partid s-a consolidat.

Mai precis, și-a asigurat bazinul electoral. În timpul cursei cu obstacole, PSD a încercat să-și mulțumească electoratul. În ce măsură a reușit se va vedea doar pe parcursul anului viitor. A dat ce a dat, după care s-a prefăcut că dă, pentru ca la sfârșit să se constate că a și luat. Mai pe scurt, a dat cu o mână și, din lipsa banilor la buget, începe să ia cu două.

Fără îndoială, cu toate urcușurile și coborâșurile, 2017 a fost un an dominat de PSD. La toate capitolele. Și la promisiuni, o parte dintre ele onorate, dar și la gafe. PSD este premiant și la dosarele penale ale membrilor săi deschise în ultimele 12 luni. 2018 ar trebui să fie unul al tuturor partidelor.

Dacă nu vor fi amânate pentru 2019, vor avea loc alegeri europarlamentare. Este anul pregătitor pentru alegerile prezidențiale. Președintele, fie că are guvernul său, fie în opoziție cu majoritatea parlamentară, dă ora exactă în politica națională.

Iohannis apelează, din păcate, prea mult la rețelele de socializare. Jocul de-a politica pe Facebook este o fază depășită. S-a văzut și anul acesta de Crăciun. Politicienii au postat mesaje către populație, dar până și președintele Iohannis a avut doar 37.000 de aprecieri. Aici pot fi luați în calcul și postacii plătiți să dea like. La felicitările de Crăciun ale liderului PSD abia dacă au răspuns liderii filialelor județene.

Restul politicienilor stau la fel de prost la popularitatea de pe rețelele de socializare. Prin urmare, anul viitor este foarte posibil ca unul dintre cele mai facile mijloace de comunicare să decadă total. Din cauza lipsei de credibilitate.

Se știe că majoritatea paginilor de pe rețelele de socializare sunt făcute de persoane plătite. Nu Klaus Iohannis, nu Dragnea sau Ludovic Orban adresează mesaje, ci consilierii lor. Este o formă de minciună modernă care până la urmă va avea picioare scurte ca orice minciună.

2018 ar trebui să fie în primul rând anul adevărului. Să-i vedem pe liderii politici, adică pe cei care conduc destinele a milioane de oameni, așa cum sunt ei cu adevărat. Acesta este lucrul cel mai greu.

Din această cauză este greu de intuit cum va fi anul 2018. Tocmai pentru că lumea cere adevărul. Vrea să li se prezinte lucrurile așa cum sunt. Ar fi de datoria PSD să spună limpede dacă se impun noi taxe și impozite pentru că economia nu poate susține un program social atât de puternic de stânga. Ar trebui să se spună clar și răspicat adevărul despre legile Justiției. Și dintr-o parte, și din alta.

Președintelui Iohannis i-ar reveni datoria să recunoască în ce măsură este interesat să susțină instituțiile de forță, în aceeași măsură cum o făcea Traian Băsescu.
Dacă 2018 nu ar fi anul Centenarului, dar și premergător alegerilor prezidențiale, nu s-ar observa trecerea de la un an la altul. Date fiind aceste evenimente, 2018 va fi un an al rupturilor, al modificărilor radicale.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns