23.01.2019 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Mariana Sălăgean, Lorand Turos, Ciprian Ardelean. Titlul emisiunii: Din Germania, Iohannis atacă Guvernul României.(reluare) 01.40 Iată omul cu Gabriel Ghişan, invitat: Cozma Irina. 02.30 Lansare de Carte la Poesis - Ioan Lenciu,omagiu la 90 de ani. 04.00 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Vasile Fernea. Titlul emisiuni:Scandal pe seama confesiunilor religioase. 05.30 În Slujba Comunităţii cu Mihai Sălceanu, invitat: Arthur Piricsi. Titlul emisiuni: Arthur Piricsi – raport la 2400 de zile. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct, cu Eva Laczko invitat: Balogh Sándor. Titlul emisiunii: Administrarea fondurilor de vânătoare în timpul iernii. (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 09.15 Viaţa la Ţară, cu Ioan Aniţaş 09.45 La Psiholog cu Mihaela Ghiţă, invitat: Delia Danea.Titlul emisiuni: Stabilirea priorităţilor.Ce e important pentru tine? 10.30 Religie, cu Laczko Eva 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Mariana Sălăgean, Lorand Turos, Ciprian Ardelean. Titlul emisiunii: Din Germania, Iohannis atacă Guvernul României.(reluare) 13.00 Ştiri 13.30 În Slujba Comunităţii cu Mihai Sălceanu, invitat: Arthur Piricsi. Titlul emisiuni: Arthur Piricsi – raport la 2400 de zile. 14.45 Teleshopping 15.00 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Vasile Fernea. Titlul emisiuni: Scandal pe seama confesiunilor religioase. 16.00 Panoramic sportiv, cu Ioînuţ Blăjan, invitat: Florin Mulcuţan. Titlul emisiunii: Noutăţi la început de an din boxul sătmărean. 16.45 Cultură 17.30 Zone Folclorice 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct 23.00 Iată omul cu Gabriel Ghişan, invitat: Cozma Irina.

20 de cete de colindători la Festivalul Datinilor din Negreşti Oaş

Scris de I. Z., 08 ianuarie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

A XXI-a ediţie a Festivalului Datinilor şi Obiceiurilor de Iarnă ”Zestrea Oaşului”, care a avut loc luni la Negreşti-Oaş, s-a bucurat de o participare numeroasă atât din partea ansamblurilor folclorice şi a grupurilor de colindători, cât şi a audienţei.  Printre oaspeţii care au onorat invitaţia primarului Aurelia Fedorca la eveniment s-au numărat deputatul Ioana Bran, consilieri judeţeni, municipali şi locali, directori de instituţii şi oameni de cultură.

Nu mai puţin de 20 de cete de colindători din Ţara Oaşului şi din zonele etnografice Codru, Maramureş şi Chioar au participat la Festivalul care s-a desfăşurat în cadrul pitoresc al Muzeului în Aer Liber.

Evenimentul a început cu parada colindătorilor, de la Catedrala Ortodoxă la Muzeul în aer liber. Aici, după colindele de început, directorul Festivalului, Natalia Lazăr, a deschis oficial evenimentul, la ciupercă.

Primarul Aurelia Fedorca le-a mulţumit grupurilor de colindători pentru contribuţia pe care şi-o aduc pentru păstrarea tradiţiilor străvechi şi pentru bucuria de a fi împreună.

”Încheiem azi ciclul sărbătorilor de iarnă de Sfântul Ioan, cum nu se poate mai frumos. Vă mulţumesc grupurilor de colindători pentru că aţi venit şi azi să ne colindaţi,  pentru că prin participarea voastră contribuiţi la păstrarea şi promovarea tradiţiilor noastre străvechi, iar negreştenilor le mulţumesc pentru că demonstrează şi azi că sunt gazde ospitaliere”, a declarat primarul Aurelia Fedorca.

Juriul de specialitate format din prof. univ. dr. Ion Cuceu, prof. univ. dr. Zamfir Dejeu, prof. univ. dr. Viorel Rogoz, conf. univ. dr. Delia Suiogan, dr. Natalia Lazăr a analizat şi evaluat prestaţia fiecărei cete de colindători, acordând următoarele premii:

Categoria Obiceiuri: Locul I – Ansamblul Folcloric Oaşul şi Asociaţia Socio –Culturală Ţara Oaşului; Locul II -Brondoşii din Cavnic, Locul III – Ansamblul folcloric Sânzienele;

Categoria Colinde copii:  Locul I – Ansamblul Folcloric Cununiţa Năzdrăvană, Locul II: Ansamblul folcloric Sânzienele;

Categoria Colinde: Locul I – Urmaşii lui Lucaciu – Apa, Ansamblul folcloric studenţesc „Nord” al CUNBM şi Ceata de colindători de la Biserica din Racşa; Locul II: Grupul de colindători din Prilog; Locul III: Corul bărbaţilor din Vălenii Şomcutei şi Colindătorii din Marna.

Premii speciale:  Ansamblul folcloric „Măgura” Târşolţ, Ansamblul folcloric „Florile Tărnii” şi  Călineştenii Ţării Maramureşului.

Unul dintre obiectivele Festivalului este acela de a contribui la educarea grupurilor de colindători şi a publicului în vederea salvgardării elementului de patrimoniu cultural imaterial înscris pe Lista UNESCO, colindatul de ceată bărbătească.

Festivalul a fost organizat de Primăria şi Consiliul Local Negreşti-Oaş prin Casa Orăşenească de Cultură Negreşti-Oaş, în parteneriat cu Muzeul Ţării Oaşului, Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică Negreşti-Oaş, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.