Program ITV: 00.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Felicia Hrihorişan, Alina Perşa. Titlul emisiunii: Partea întunecată a internetului (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Ioan Leitner, Valeriu Bancea, Gabriel Zetea. Titlul emisiunii: Cum va arăta cabinetul Dăncilă? (reluare) 02.30 Info studio, cu Ioan Aniţaş, invitat Ioan Coroianu. Titlul emisiunii: Crime comise între membrii ai familiei 03.33 Nicolae Mureşan, un veteran al festivalului Oţeloaia 04.34 Caii sătmăreni de performanţă 05.10 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Elisabeta Bekessy. Titlul emisiunii: Concursul Viaţă pentru mediu la final 05.52 Info studio, cu Eva Laczko, invitaţi Tiberiu Koczinger, Dohi Trepszker Zsofia. Titlul emisiunii: Sătmărenii şi Raza Speranţei de 15 ani alături de copiii suferinzi de boli maligne 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Willy 08.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Tiberiu Vălean, Marinela Gliga. Titlul emisiunii: Manifestări împotriva avortului la Satu Mare (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 09.32 Festivalul datinilor şi obiceiurilor de iarnă 10.40 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Elisabeta Bekessy. Titlul emisiunii: Cetăţenii chemaţi să se implice în săptămâna mobilităţii europene 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Ioan Leitner, Valeriu Bancea, Gabriel Zetea. Titlul emisiunii: Cum va arăta cabinetul Dăncilă? (reluare) 13.00 Ştiri 13.32 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Vasile Blaga. Titlul emisiunii: Relaţia dintre medicul de familie şi pacient 14.08 Teleshopping 14.25 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitaţi Florin Turcu, Horia Macarie. Titlul emisiunii: Planurile Asociaţiei Judeţene de Atletism Satu Mare 15.25 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat Radu Iancu. Titlul emisiunii: Putere economică în creştere la Medieşu Aurit 16.25 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu. Titlul emisiunii: Romeo Nicoarăraport la 7.670 de zile 17.32 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitaţi Dorle Ghiriti, Paula Fedorca. Titlul emisiunii: Orientarea şcolară pentru elevii din ciclu gimnazial 18.30 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină,invitat Ionuţ Bujor. Titlul emisiunii: Mai aveţi curajul să circulaţi cu autobusele vechi ale Transurbanului? (reluare) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Sport, meci de fotbal, FC Olimpia-Gaz Metan Mediaş 22.30 Concert Youth on Stage 23.30 Ştiri

100 de zile, cu huiduieli

Scris de Dumitru Păcuraru, 20 octombrie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Întinzându-se pe o perioadă de patru ani, mandatele guvernamentale sunt mărunţite în funcţie de fluctuaţia parlamentară. Se deduce de aici că parlamentul este un organism stabil, pe când guvernele se schimbă după cum bate vântul prin Casa Poporului.
Emil Boc a condus cinci guverne. Victor Ponta a depus jurământul în faţa preşedintelui Băsescu de trei ori şi o dată în faţa preşedintelui Klaus Iohannis, dar însumate zilele guvernării sale nu ajung la patru ani. Ultimele două guverne PSD şi-au împărţit zece luni de guvernare.

Ultimul guvern împlineşte 100 de zile. Sărbătorirea se face prin proteste.
Dintre cele trei puteri din stat se pare că cea mai instabilă este cea executivă. Guvernele se schimbă după capriciile politicienilor din parlament. Majoritatea depinde deseori de câte un grup mic de parlamentari care se decid brusc să treacă dintr-o tabără în alta.

Dacă ne gândim bine, prosperitatea sau sărăcia ţin de capacitatea guvernului de a gospodări ţara. Perioadele de prosperitate relativă şi sărăcie evidentă se succed după reguli greu de explicat. De ce mandatul premierului Tăriceanu a fost marcat de un entuziasm general, după care a urmat o criză devastatoare? Înregistrând o creştere economică de peste 8% economia bubuia, dar deficitul de 6% a provocat dezastrul din timpul guvernelor Boc.

Şi acum principalul vector de imagine al guvernului PSD-ALDE a devenit creşterea economică de 5 sau 6 la sută. Cea mai mare din UE. Dar restul indicatorilor ne plasează la coada clasamentelor. La o sută de zile primul ministru ar trebui să primească 100 de trandafiri înmulţiţi cu un indice de 6%. Din câte se pare, în loc de trandafiri primeşte huiduieli din partea miilor de sindicalişti adunaţi în faţa guvernului.

Partidul care a obţinut un scor istoric nu a reuşit să menţină un guvern nici măcar zece luni. Mandatele parlamentare şi cele guvernamentale s-au decalat. Pe cât de masiv a fost votat, pe atât de vehement este contestat. Ce i se reproşează guvernului ar trebui să i se reproşeze majorităţii parlamentare.

Măsurile pozitive, asumate prin programul electoral transformat în program de guvernare, le-a decis parlamentul, guvernului revenindu-i sarcina să introducă impozite şi taxe noi pentru a acoperi găurile din buget.

În acest caz separaţia a fost perfectă. Este vorba despre separaţia dintre ce s-a promis şi ce s-a oferit. Unii au promis, alţii plătesc. Printre plătitori se numără şi pensionarii care s-au bucurat prea devreme de promisiunea că vor fi majorate pensiile.

Fiecare promisiune neonorată este compensată de o nouă promisiune. Protestatarii din stradă au primit un cadou care li se va înmâna anul viitor: impozitul pe venit va scădea de la 16% la 10%. La anul. Ia cineva în seamă aceste promisiuni? După experienţa ultimelor luni este greu de crezut. Aceeaşi coaliţie a promis că veniturile mai mici de 2.000 de lei vor fi scutite de impozite. Vorbă aruncată în vânt. Şi asta se amână pentru mai târziu.

Poate că este doar o simplă senzaţie, însă impresia este că s-a pierdut cu totul orice control. Ministrul de Finanţe mai vorbeşte despre o taxă nouă, de 2%, pe care o va plăti angajatorul. Cine să mai înţeleagă ceva? Este un haos total şi în modul în care se comunică măsurile care se amână şi cele care se vor introduce. Cert este că preţurile cresc, veniturile scad. Bine că avem cea mai mare creştere economică din UE.

Abonează-te acum Online!