Audienţe în direct, cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Corina Stanciu, Rodica Lohan. Titlul emisiunii: Biologii,chimişti şi psihologii din spitale,nemulţumiţide noua grilă de salarizare.(reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Augustin Iştoc,Ciprian Crăciun.Titlul emisiunii: Biologii, chimişti şi psihologii din spitale, nemulţumiţi de noua grilă de salarizare. (reluare) 02.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Romeo Poiană. Titlul emisiuni: Romeo Poiană – rapor la 6685 de zile . 03.30 Info studio, cu Ioan Aniţaş, invitat: Ioan Coroianu . Titlul emisiunii: Crimă sau dispariţie. 04.30 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Nicolae Mureşan. 05.30 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat: Marius Dudaş. Titlul emisiunii: Cultura de căpşuni. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Ilyes Ilona. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Prinzinger Zsoka. 08.00 Audienţe în direct, cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Corina Stanciu, Rodica Lohan. Titlul emisiunii: Biologii,chimişti şi psihologii din spitale,nemulţumiţi de noua grilă de salarizare.(reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Ilyes Ilona. 09.20 La psiholog, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Adriana Laszlo. Titlul emisiunii:Cum înţelegem plânsul copiiilor? 10.00 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc,invitat: Mark Nagy Janos. Titlulemisiunii: Noutăţi în custodia ariei protejate de pe râul Tur. 10.30 Religie, cu Eva Laczko , invitat: Florin Fodoruţ. Titlul emisiunii: De la Înviere Mântuitorul până la Înălţarea la cer. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Augustin Iştoc,Ciprian Crăciun.Titlul emisiunii: Biologii, chimişti şi psihologii din spitale, nemulţumiţi de noua grilă de salarizare. (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 ]n slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Romeo Poiană. Titlul emisiuni: Romeo Poiană – rapor la 6685 de zile . 14.30 Teleshopping 14.45 Sănătate,cu Mihaela Ghiţă,invitat:Sedonia Lăţea.Titlul emisiuni: Despre diete,vitamine la început de primăvară. 15.15 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Călin Durla. 16.25 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Maria Tripon. 17.30 Panoramic sportiv, cu Constantin Damian, invitat: Dacian Nastai. Titlul emisiunii: Primăvara sportivă cu Dacian Nastai. 18.30 Audienţe în direct. 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar. 21.30 Cultură 22.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Călin Durla. 23.30 Ştiri

100 de zile, cu huiduieli

Scris de Dumitru Păcuraru, 20 octombrie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Întinzându-se pe o perioadă de patru ani, mandatele guvernamentale sunt mărunţite în funcţie de fluctuaţia parlamentară. Se deduce de aici că parlamentul este un organism stabil, pe când guvernele se schimbă după cum bate vântul prin Casa Poporului.
Emil Boc a condus cinci guverne. Victor Ponta a depus jurământul în faţa preşedintelui Băsescu de trei ori şi o dată în faţa preşedintelui Klaus Iohannis, dar însumate zilele guvernării sale nu ajung la patru ani. Ultimele două guverne PSD şi-au împărţit zece luni de guvernare.

Ultimul guvern împlineşte 100 de zile. Sărbătorirea se face prin proteste.
Dintre cele trei puteri din stat se pare că cea mai instabilă este cea executivă. Guvernele se schimbă după capriciile politicienilor din parlament. Majoritatea depinde deseori de câte un grup mic de parlamentari care se decid brusc să treacă dintr-o tabără în alta.

Dacă ne gândim bine, prosperitatea sau sărăcia ţin de capacitatea guvernului de a gospodări ţara. Perioadele de prosperitate relativă şi sărăcie evidentă se succed după reguli greu de explicat. De ce mandatul premierului Tăriceanu a fost marcat de un entuziasm general, după care a urmat o criză devastatoare? Înregistrând o creştere economică de peste 8% economia bubuia, dar deficitul de 6% a provocat dezastrul din timpul guvernelor Boc.

Şi acum principalul vector de imagine al guvernului PSD-ALDE a devenit creşterea economică de 5 sau 6 la sută. Cea mai mare din UE. Dar restul indicatorilor ne plasează la coada clasamentelor. La o sută de zile primul ministru ar trebui să primească 100 de trandafiri înmulţiţi cu un indice de 6%. Din câte se pare, în loc de trandafiri primeşte huiduieli din partea miilor de sindicalişti adunaţi în faţa guvernului.

Partidul care a obţinut un scor istoric nu a reuşit să menţină un guvern nici măcar zece luni. Mandatele parlamentare şi cele guvernamentale s-au decalat. Pe cât de masiv a fost votat, pe atât de vehement este contestat. Ce i se reproşează guvernului ar trebui să i se reproşeze majorităţii parlamentare.

Măsurile pozitive, asumate prin programul electoral transformat în program de guvernare, le-a decis parlamentul, guvernului revenindu-i sarcina să introducă impozite şi taxe noi pentru a acoperi găurile din buget.

În acest caz separaţia a fost perfectă. Este vorba despre separaţia dintre ce s-a promis şi ce s-a oferit. Unii au promis, alţii plătesc. Printre plătitori se numără şi pensionarii care s-au bucurat prea devreme de promisiunea că vor fi majorate pensiile.

Fiecare promisiune neonorată este compensată de o nouă promisiune. Protestatarii din stradă au primit un cadou care li se va înmâna anul viitor: impozitul pe venit va scădea de la 16% la 10%. La anul. Ia cineva în seamă aceste promisiuni? După experienţa ultimelor luni este greu de crezut. Aceeaşi coaliţie a promis că veniturile mai mici de 2.000 de lei vor fi scutite de impozite. Vorbă aruncată în vânt. Şi asta se amână pentru mai târziu.

Poate că este doar o simplă senzaţie, însă impresia este că s-a pierdut cu totul orice control. Ministrul de Finanţe mai vorbeşte despre o taxă nouă, de 2%, pe care o va plăti angajatorul. Cine să mai înţeleagă ceva? Este un haos total şi în modul în care se comunică măsurile care se amână şi cele care se vor introduce. Cert este că preţurile cresc, veniturile scad. Bine că avem cea mai mare creştere economică din UE.

Abonează-te acum Online!