Image 1
Image 2

10 călăreţi pornesc duminică din Ardud spre Alba Iulia

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Adrian Cozma calare
Adrian Cozma calare

Înălțătoarea Zi a Marii Uniri este un moment astral în istoria neamului nostru. Asociația Ecvestră “Perla Neagră” Satu Mare a înțeles să celebreze acest măreț eveniment prin refacerea traseului sătmărean al Unirii, așa cum a fost el în urmă cu o sută de ani, și anume călare.

 

Astfel, la inițiativa avocatului Adrian Cozma, consilier județean, zece membri ai Asociației vor porni călare spre Alba Iulia, aidoma înaintașilor noștri.

Pornirea va avea loc duminică, 25 noiembrie 2018, ora 8, din fața Primăriei orașului Ardud, unde grupul de călăreți va fi salutat de oficialitățile locale, în frunte cu primarul Marius Ovidiu Duma.

“Traseul acestei interesante și emoționante călătorii va trece prin Cehu Silvaniei, Hida, Gilău, Râmeți, iar în ziua de 1 Decembrie delegația sătmăreană va ajunge la Alba Iulia spre a aduce un pios omagiu luptei și jertfei eroilor neamului românesc, pentru împlinirea celui mai fierbinte vis al tuturor românilor din cele patru zări.

Acesta este felul în care noi, membrii Asociației, am vrut să înscriem în biografia noastră personală sărbătorirea primului Centenar al României, alături de întregul nostru neam, spre a fi generațiilor viitoare pildă și îndemn”, spune Adrian Cozma, consilier județean.

“Vrem să aducem astfel un omagiu celor 100.000 de români care în Sfânta Zi de 1 Decembrie 1918 au cerut într-un singur glas ca Transilvania să se întoarcă la sânul Patriei-Mamă, împlinind astfel un vis secular al neamului românesc.

Desigur, la Alba Iulia poţi să ajungi foarte repede şi foarte comod cu maşina, în doar câteva ore. Dar suntem încredinţaţi că noi, iubitori ai cailor, putem să aducem un altfel de omagiu acelei clipe astrale care ne-a adus pe toţi românii sub aceleaşi falduri tricolore”, menţionează membrii Asociației Ecvestre “Perla Neagră”.

5 comentarii

  1. Populatia majoritara si nu de acum de ieri ci de 2000 de ani este romana in ciuda maghiarizari fortate si a colonizari cu sasi ! Imperiu austro-ungar a ocupat in trecut aproape o jumatate de Europa ,romani au fost la rascrucea a trei imperii si au fost obligati sa supravietuiasca ! Ce ar fi ca noi sa pretindem Campia Panonica care a apartinut vlahilor adica tot romanilor inainte de venirea hunilor lui Atila ! Acei unguri nostalgici care traiesc in trecutul imperiului austro-ungar sa se duca si sa pretinda si Croatiei ,Cehiei, Slovaciei si Serbiei teritorii si sa vedem ce suturi vor primi ! Iar dupa aia o sa le cerem noi sa se mute din Campia Panonica in conformitate cu dreptul primului venit pe care il putem dovedi si in Transilvania !

  2. “apartenenta in 1918 a Transilvaniei de Regatul Ungariei “. Mai, voi tot mai visati cai verzi pe pereti? Ascultati-ma pe mine: peste 1000 ani (adica in anul 3018) Transilvania va apartine tot romanilor!
    De altfel, Transilvania a apartinut regatului Ungariei numai o oerioada scurta de 51 sni (1867-1918), ceea ce la scara istoriei este nesemnificativ, In rest, a fost principat autonom aflat sub administratie maghiara sau austriaca. Asta unu la mina. Doi la mina: romanii au fost intotdeauna majoritari in Transilvania,
    Stimati prieteni maghiari: calmati-va si ginditi-va la lucruri posibile, nu imposibile! Viata poate fi mai frumoasa decit incercati voi s-o zugraviti. Viata e scurta, de ce s-o petreceti tot timpul cu cutitul in mina asteptind ca romanii sa se intoarca cu spatele?

  3. La romani patriotismul s-a transformat demult in patrihotism…. Transilvania la care sân al ” Patriei- Mama” trebuia sa se intoarca ??? poate la una vitrega ? caci Transilvania nu a fost niciodata pamant romanesc (!!!) decat doar dupa Dictatul de la Trianon ! ( 4 iunie 1920). Asta nu stiati ?…. In fapt ce sarbatoriti, apartenenta in 1918 a Transilvaniei de Regatul Ungariei ca alipirea la Romania a avut loc dupa 4 iunie 1920 ?…. Sunteti ridicoli pe bune.

  4. Comemorarea Centenarului României, pe lângă o sărbătoare plină de bucurie, trebuie să fie și un motiv de reflecție, dar mai ales de conștientizare că e de datoria noastră să refacem ceea ce au pus în operă românii în ziua de grație 1 decembrie, a anului 1918.

  5. Tineti romanismul sus, baieti! Este nevoie de patriotism acum, indiferent ce ar vrea unii sau altii! Toti cei care au contribuit la Marea Unire de acum 100 ani, au avut o singura doctrina: Patriotismul Luminat!
    Sint convins ca astfel de oameni vor veni din nou si vor reaseza demnitatea romaneasca acolo unde ii este locul.

Lasă un răspuns

Connect with