Image 1
Image 2
Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Evenimentele din 10 august par să se fi constituit într-o adevărată axă în jurul căreia se învârte întreaga viață politică. Dacă până la CEX-ul PSD de săptămâna trecută existau două tabere clar delimitate, de câteva zile datorită zilei de 10 august s-a deschis un nou front. În PSD se conturează două curente. Cel oficial reprezentat de Liviu Dragnea și guvern, și curentul devian al Gabrielei Firea.

Căruța cu pulbere s-a răsturnat în grădina PSD. Opoziția și-a făcut treaba, desigur cu aportul nemijlocit al anchetatorilor.
Aflarea adevărului despre 10 august 2018 pare pus mai presus de aflarea adevărului din decembrie 1989.
În fond este vorba despre același mod de operare. Cineva a dat ordine, forțele de ordine au respectat ordinul, însă nu se știe cine a dat ordinul. Diferențele sunt, totuși, incomparabile. Dar în lipsa unor lucruri serioase, sunt bune de tăvălit și evenimentele din august.

Pornind de la câteva bastoane aplicate de jandarmi și de la grenadele lacrimogene se ajunge la încrengătura nucleelor de putere. Cine este în spatele protestelor? Ai cui au fost instigatorii? Se prea poate să fie fost ai PSD-ului, la fel de bine cum se poate să fi fost angajați de opoziție? Să fie la mijloc forțe oculte, independente și de putere și de opoziție? PSD ar putea acuza “statul paralel”.

De altfel a intrat în jocul politic și fostul director al SRI. George Maior, ambasadorul României în SUA, s-a implicat în disputa pe marginea scrisorii deschise trimisă de Rudolf Giuliani, autorităților de la București. Fost primar al New York-ului, avocatul președintelui Trump a auzit despre protocoalele secrete și acuză modul în care s-a făcut justiție în România, ca urmare a amestecului SRI în anchetele penale.

Ca semnatar al protocoalelor secretizate, George Maior va fi chemat în fața comisiei de supraveghere a SRI. Ca ambasador este chemat la Externe pentru a i se pune în vedere că și-a depășit competențele și prin urmare ministrul Meleșcanu va propune eliberarea din funcție. Propunerea va merge la guvern, apoi la președinție. La fel ca în cazul șefei DNA, va urma o nouă luptă.

Nu trebuie să-l omitem pe procurorul general, de asemenea supus unei evaluări. Se poate ușor observa că lupta politică s-a personalizat nepermis de mult. Contează în mai mare măsură persoana decât competențele. Așa se pare.
După același criteriu au fost desemnați și miniștri. Este una dintre slăbiciunile acestui guvern.

Corpul guvernamental este format din persoane modeste, din oameni slab pregătiți, singura lor calitate fiind obediența, fidelitatea față de partid. Adică față de lider. Liviu Dragnea este acuzat din interior că și-a pus oamenii lui în funcțiile-cheie. Aici se include și premierul, iar pe linie politică, fiecare președinte de organizație județeană.

Subiectul a fost deschis de Ecaterina Andronescu și întărit de Gabriela Firea. Un asemenea partid este pregătit să lupte cu opoziția? Desigur. Pentru că opoziția este la fel de slabă.
Din acest punct de vedere taberele politice sunt la egalitate. Nu la o egalitate de șanse. Pentru că PSD are un avantaj uriaș dat de rezultatele alegerilor din 2016. Atât la locale cât și la parlamentare, PSD și ALDE au obținut rezultate care le conferă o poziție privilegiată.

Au trecut doi ani și cu toate că președintele este alături de opoziție, echilibrul nu a fost refăcut. Evenimentele din 10 august se înscriu în seria de încercări ale opoziției de a reduce handicapul față de PSD-ALDE.

EDITORIAL-DUMITRU-PACURARU

La moartea a doi mari scriitori

Vestea că Adam Puslojic, marele poet român născut în Serbia, a încetat din viaţă, mi-a dat-o Ioan Cristescu, directorul Muzeului Naţional al Literaturii Române. L-am anunţat, la rândul meu, pe George Vulturescu, mereu la curent cu ce se mai întâmplă în lumea literară. Nu ştia. Nu a apărut nicăieri, a spus poetul sătmărean.