1 Decembrie fără scandal politic. Iohannis a asistat la parada de la Bucureşti, Orban a fost la Alba Iulia | Informaţia Zilei

1 Decembrie fără scandal politic. Iohannis a asistat la parada de la Bucureşti, Orban a fost la Alba Iulia

Scris de Vasile Andreica, 01 decembrie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, liderul interimar al PSD, face apel la unitate

Parada Militară de Ziua Naţională organizată în Bucureşti s-a încheiat, fără incidente. Aproximativ 4.000 de militari cu 200 de mijloace tehnice au participat la Parada Militară organizată în Piaţa Arcului de Triumf. După încheierea paradei, preşedintele Klaus Iohannis a dat mâna cu mai mulţi spectatori prezenţi la eveniment şi le-a urat  “La mulţi ani”.

Premierul Ludovic Orban a participat, duminică, la ceremonia militară de la Alba Iulia, unde peste 1.400 de militari cu 110 mijloace tehnic au defilat în faţa a zeci de mii de spectatori.

Paradă spectaculoasă la Bucureşti

Parada Militară de Ziua Naţională s-a încheiat fără incidente. Preşedintele Klaus Iohannis a plecat din tribuna oficială imediat ce evenimentul a fost declarat închis, dar s-a oprit pentru a da mâna cu mai multe persoane şi a le ura ”La mulţi ani”. Şeful statului a întrebat copiii pe lângă care a trecut dacă le-a plăcut defilarea.

Preşedintele a vorbit în special cu copii, cei mai impresionaţi de paradă. „Ţi-a plăcut?”, l-a întrebat Iohannis pe un băieţel care i-a răspuns afirmativ. Şeful statului a remarcat şi un copil aflat pe umerii unui bărbat, fluturând un steag. „Ce faci acolo cu steagul?”, l-a întrebat preşedintele, zâmbind, pe micuţ.

Zeci de mii de persoane au urmărit defilarea care a avut loc pe Şoseaua Kiseleff, pe segmentul cuprins între Piaţa Presei Libere şi Piaţa Victoriei.

Aproximativ 4.000 de militari, între care 500 din străinătate, cu 200 de mijloace tehnice, au defilat în faţa a mii de spectatori, foarte mulţi dintre ei fiind copii.

Publicul a putut vizita, până la ora 14.00, expoziţiile de tehnică militară, amplasate în zona Pieţei Presei Libere şi în zona Monumentului Infanterie (B-dul Kiseleff).

Preşedintele Klaus Iohannis a găzduit, de la ora 18:00, o recepţie cu prilejul Zilei Naţionale. Evenimentul a fost organizat la Palatul Cotroceni, în Sala Unirii.  Urările sale de 1 Decembrie au fost concise şi de această dată nu au existat atacuri politice.

La Bucureşti au defilat şi militari străini

Pe timpul intonării Imnului Naţional al României, în semn de salut, s-au executat douăzeci şi una de salve de tun de către Bateria „Salve” a Brigăzii 30 Gardă ”Mihai Viteazul”, comandată de locotenentul Mihai Nicolae. Salvele de tun au fost executate de militari ai brigăzii cu tunurile din dotare, tunuri de calibrul 76 mm, model 1942, folosind muniţie de manevră. Foarte aşteptată a fost evoluţia celor peste 50 de aeronave care au decolat de la Baza Aeriană 90.

Detaşamentele de militari străini care au defilat în paradă sunt din Bulgaria, Canada, Republica Cehă, Croaţia, Franţa, Germania, Georgia, Grecia, Italia, Lituania, Letonia, Luxemburg, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Muntenegru, Polonia, Portugalia, Slovenia, Turcia, Ucraina şi SUA.

Dimineaţa a avut loc o ceremonie militară şi religioasă de depunere de coroane şi jerbe de flori la Mormântul Ostaşului Necunoscut, din Parcul Carol I.

Fostul preşedinte Traian Băsescu a ajuns la eveniment însoţit de fiica sa cea mare şi unul dintre nepoţi. În tribuna oficială au luat loc mai mulţi miniştri, preşedintele Senatului, Teodor Meleşcanu, dar şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu.

Cu ocazia Zilei Naţionale drapelul naţional a fost arborat în toate instituţiile militare din ţară, iar la bordul navelor maritime şi fluviale s-a ridicat Marele Pavoaz. Militarii aflaţi în misiune în teatrele de operaţii din Afganistan, Balcanii de Vest, Mali şi Irak, precum şi cei aflaţi în misiune în Polonia, au desfăşurat ceremonii militare şi activităţi specifice Zilei Naţionale.

Zeci de mii de oameni la Alba Iulia

Zeci de mii de persoane au participat, duminică, la ceremonia militară de la Alba Iulia, unde onorul a fost acordat premierului Ludovic Orban.  Peste 1.400 de militari, cu 110 mijloace tehnice, au defilat prin faţa spectatorilor, parada încheindu-se după aproximativ o oră, fără incidente.

Seria manifestărilor dedicate Zilei Naţionale a continuat la Alba Iulia, până duminică seară.

De dimineaţă, premierul a depus o coroană de flori la Monumentul Unirii, apoi a participat la reconstituirea istorică şi la Te Deum. Orban i-a oferit unei persoane, care l-a abordat în mai multe rânduri pe traseul pe care primul ministru l-a parcurs de la Monumentul Marii Uniri la Sala Unirii, cartea sa de vizită, spunându-i că vor putea discuta oricând despre ceea ce acesta doreşte, dar nu la un moment festiv prilejuit de Ziua Naţională.

„Oricând doriţi, vă las mobilul meu şi mail-ul, putem să abordăm orice temă doriţi dumneavoastră. Rugămintea mea, în schimb, este să nu folosiţi această ocazie, care e sărbătoare naţională, pentru a, cum să spun, pentru a da naştere unor discuţii care…”, i-a spus premierul bărbatului care a încercat să-l abordeze în mai multe rânduri în timp ce Ludovic Orban trecea prin mulţime, discutând cu oameni care doreau să-i strângă mâna sau să se fotografieze cu el.

Defilarea de la Alba Iulia a avut loc în zona Bulevardului 1 Decembrie 1918. La paradă au participat aproximativ 1.400 de militari şi specialişti din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Român de Informaţii şi Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, cu aproximativ 110 mijloace tehnice şi circa 15 aeronave.

Peste 270 de poliţişti s-au aflat la datorie, pe raza municipiului Alba Iulia şi pe principale artere rutiere care duc spre municipiul reşedinţă de judeţ şi au acţionat pentru fluidizarea traficului, prevenirea şi combaterea faptelor de natură penală şi contravenţională şi au asigurat intervenţia la evenimente. De la ora 20:00 a avut loc ”Intrarea Armatei Române în Alba Iulia” – spectacol de reconstituire istorică, iar la 20:30 ”Retragerea Armatei Române cu torţe”.

Iohannis: Ziua Naţională, un simbol al libertăţii

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că Ziua Naţională a României este cea mai emoţionantă sărbătoare a naţiunii române şi un simbol al libertăţii.

„Astăzi este cea mai emoţionantă sărbătoare a naţiunii noastre. Este ziua în care celebrăm sentimentele profunde care, generaţie după generaţie, ne unesc în jurul unor idealuri şi proiecte majore. Indiferent că trăim în interiorul graniţelor ţării sau în afara lor, ne leagă aceeaşi dragoste pentru România, şi aceasta este forţa de neclintit care ne face să luptăm pentru a păstra libertatea, democraţia şi pentru a avea un viitor prosper”, a spus Iohannis, la recepţia organizată la Palatul Cotroceni cu ocazia Zilei Naţionale a României.

„Este un moment simbolic pentru a marca încheierea, după 30 de ani, a unei etape dificile din istoria noastră postdecembristă şi de a începe un nou parcurs, mai bun, în care să ducem România acolo unde merită în rândul ţărilor lumii. Doar împreună, cu speranţă şi încredere, implicaţi, uniţi şi solidari avem puterea să construim România europeană, modernă şi puternică!”, a afirmat şeful statului.

Iohannis a arătat că secolul parcurs de la Marea Unire a adus „bucuria îndeplinirii unor idealuri de veacuri, dar şi tragedii şi suferinţe cumplite”. „Timp de decenii, naţiunea noastră, victimă a totalitarismelor de stânga şi de dreapta, a fost deturnată de la destinul ei european. În toată această neagră perioadă, ziua în care, pe Câmpul lui Horea de la Alba Iulia, românii şi-au croit o altă soartă a rămas reperul puternic şi luminos al aspiraţiei noastre pentru o Românie a libertăţii şi democraţiei. Nu întâmplător, data de 1 Decembrie a devenit sărbătoarea naţională a României după Revoluţie. De atunci şi până astăzi ea este, în conştiinţa noastră, un simbol al libertăţii obţinute prin jertfă. (…) De Ziua Naţională celebrăm nu doar un eveniment istoric, ci şi valorile şi energiile pe care acest excepţional act politic le-a potenţat. Ele au fost rodul proceselor de liberalizare şi democratizare din perioada interbelică şi continuă să fie un viu exemplu pentru capacitatea societăţii româneşti de a-şi fructifica identitatea şi de a pune în valoare diversitatea în beneficiul culturii universale”, a spus el.

Mesajul lui Marcel Ciolacu

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, liderul interimar al PSD, afirmă, într-un mesaj de Ziua Naţională, că românii doar uniţi vor putea înfrunta „toate obstacolele”, astfel încât „să ducă România mai departe acolo unde merită”. „Ziua Naţională este cel mai bun moment în care putem vorbi despre unitatea românilor. Despre solidaritate şi despre o mai bună înţelegere între noi, fie că vorbim despre românii de aici sau de cei care trăiesc peste hotare.”, a scris Marcel Ciolacu, pe Facebook. “Cel mai sincer mod de a cinsti memoria înaintaşilor noştri este să reparăm tot ceea ce ne desparte pentru a reconstrui mândria noastră de naţiune puternică”.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

  • Dacă vrei ca reclama ta să apară aici, sună la 0745.657.429 sau 0744.55.2345